Gündem Medya Politika Yargı

Cumhuriyet operasyonunun Twitter’daki ilk gün bilançosu

Yazan: Gizem Mutlu
Gözaltılardan sonra Cumhuriyet gazetesi önündeki bekleyiş 24 saat devam ediyor. (Fotoğraf: HaberVs)

Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon Twitter’da en fazla #gazeteciliksuçdeğildir, #cumhuriyetgazetesi ve #susmasustukçasırasanagelecek hashtagleriyle protesto edildi. Tweetler ilk gün 20 milyona yakın izleyiciye ulaştı.

Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri 31 Ekim 2016’da “FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltı haberlerinin ardından protesto için gazete binası önünde toplananların yanı sıra Twitter üzerinden de yoğun bir tepki başladı.  TweetArchivist üzerinden yapılan analizlere göre 31 Ekim’de  Cumhuriyet gazetesinde yaşanan tutuklamalara en çok dikkat çeken tweetler #gazeteciliksuçdeğildir, #cumhuriyetgazetesi  ve #susmasustukçasırasanagelecek hashtagleri ile yazıldı. Her bir hashtagi kullanarak gün içinde sırasıyla bin 500,  bin 499, bin 31 gibi yakın sayılarda tweetler atıldı. Ancak bu tweetler milyonlarca izlenim kazandı.

gazeteciliksucdegildirkelimeler

Tepkiler en çok #gazeteciliksuçdeğildir hashtagi ile gösterildi

Özgür basının susturulmamasına vurgu yapan twitter kullanıcıları, #gazeteciliksuçdeğildir hashtagi ile bir günde 17.6 milyon kişiye ulaştı. Konu ile ilgili atılan tweetlerde en çok “Cumhuriyet“, “Herkes elini uzatmalı“, “Teslim olmayız” ifadeleri kullanıldı.

#gazeteciliksuçdeğildir hashtagi ile bir günde binin üzerinde tweet atılsa da Gazeteci Bülent Mumay’ın yazdığı tweetin kazandırdığı etkileşim 24 saat boyunca birinci sıradaydı.

bulentmumaygazeteciliksucddegildir

Cumhuriyet Gazetesi’nde yaşanan gözaltı ve tutuklamaların ardından Twitter’da en çok kullanılan #cumhuriyetgazetesi ve #susmasustukçasırasanagelecek hashtagleri, ikinci ve üçüncü sırayı paylaşarak, ilk 24 saatte sırasıyla; 7.9 ve 7.04 milyon kullanıcıya ulaştı.

cumhuriyet2kelimeler#cumhuriyetgazetesi hashtagiyle en çok “Cumhuriyet” ve “Sustukça sıra sana gelecek” ifadeleri kullanıldı. Bunların ardından “Basın”, *Fetö”, “Akp”, “Operasyon” ve “Omuz omuza” geldi.

#susmasustukçasırasanagelecek hashtagiyle en çok kullanılan kelimeler ise “Gazetemiz”, “Cumhuriyet”, “Gençlik”, “Muhalefet”, “Sahip çık” ve “Özgür basın” oldu. susma2kelimeler

Cumhuriyet Gazetesi ve Koray Çalışkan birinci sırada.

31 Ekimde yaşanan gözaltılar dünya basınında da yer aldı. Kamuoyuna bunu duyurmak isteyen Cumhuriyet Gazetesi, kendi isminin yer aldığı hashtag ile en çok izlenen tweeti attı.

cumhuriyetgazetesiatilantweet

Bunun yanısıra aynı gün en çok kullanılan hastagler arasında üçüncü sırada olan #susmasustukçasırasanagelecek hastagi en çok ilgiyi Akadamisyen Koray Çalışkan’ın yazdığı tweet ile gördü.

susmasustukcaatilantweet

ilk 24 saatte en çok kullanılan hashtaglerin ardından #özgürbasınsusturalamaz, #dayanışmasaraydangüçlüdür, #sustukçasırasanagelecek, #fetö, #operasyon, #baskı, #basın gibi etiketler de Cumhuriyet Gazetesi’nde yaşanan olaylarla ilgili eleştirilerin dile getirilmesi için kullanıldı.

Yorum yazın