Gündem

Özgürlüğü elinden alınmış gazeteciler adına…

Yazan: Hüseyin Aldemir
Hüseyin Aldemir

SODEV 'İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü'nü, özgürlükleri elinden alınmış gazetecilerle dayanışma adına Ahmet Şık’a verdi.

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) her yıl verdiği “İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü”nü, düşün ve bilgi alma hayatımızı olumsuz etkileyen, çok sayıdaki gazeteci ve yazar üzerindeki baskılara karşı dayanışma amacıyla, tüm tutuklu gazeteciler/yazarlar adına HaberVs editörü Ahmet Şık’a verdi. Şık’ın 16 Kasım 2011’de yayınlanan kitabı 000KİTAP: Dokunan Yanar’a imza atan 125 yazarlara da teşekkür etti.

Taksim Hill Otel’de dün düzenlenen ödül töreninde konuşan SODEV Başkanı Erol Kızılelma, “Şimdi bazıları, askerlerin, tutuklanmasını, aynen 12 Eylül referandumunda yaptıkları gibi, bize demokratikleşme olarak göstermek istiyorlar. İsterseniz bütün askerleri içeri atın, eğer bir tek gazetecinin sesi bile kısılmaya çalışılıyorsa, orada demokrasiden söz edilemez. Kitlesel öğrenci, gazeteci, avukat tutuklamalarının yapıldığı, onlarca genç insanın, terörle mücadele gerekçesiyle katledildiği, imha edildiği bu ülkede ne demokrasisi” dedi.

Ödül, SODEV Onursal Başkanı Ercan Karakaş tarafından 000KİTAP: Dokunan Yanar’ın yayıncısı, gazeteci Timur Soykan’a taktim edildi. Soykan şunları söyledi:

“Ahmet Şık’ın herkese selamı var. Ahmet’i hep kafasına jop yiyen birisi olarak tanırım. Cemaat hakkında bir kitap yazdı ve bundan dolayı cezaevinde. Ama Rıfat Ilgaz’ı, Nazım Hikmet’i nasıl susturamadılarsa, Ahmet’i de susturamayacaklar.  Uğur Mumcu’yu, Hrant Dink’i öldürdüler. Peki susturabildiler mi? Susturamadılar. Ahmet’i de tutuklamalarla susturamayacaklar. Ahmet, Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe’nin ikinci Metin’iydi. Ahmet’e en zor ve ağır gelen, ‘mücadele ettiğin karanlık güçlerle aynı taraftasın’ suçlamalarıdır. Tutuklu gazetecilerin mücadeleleri ‘defalarca yaptığınız herşeye rağmen biz onurlu, şerefli gazeteciler susmayacağız’ demektedir.”
Ahmet Şık’ın eşi Yonca Verdioğlu’nun da bulunduğu salonda tutuklu gazetecilerin isimleri tek tek okundu. Timur Soykan’ın ödülü aldığı sırada  törende, ödüllerin verildiği sırada, 000KİTAP: Dokunan Yanar’da da imzası bulunan gazeteci arkadaşları “Dokunan yansa da dokunacağız”, “Ahmet çıkacak, yine yazacak” sloganları attı.

 

İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü

Sosyal demokrasinin tanıtımı, Türkiye’nin demokratikleşmesi, insan haklarına dayalı sosyal bir devlet olması için çaba gösteen SODEV, 2001’den bu yana alanında etkili çalışma yapmış kişi veya kuruluşlara “İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü” veriyor. Bu ödülü daha önce alan isim ve kurumlar şöyle: Yücel Sayman (2001), Handan İpekçi (2002), Barış Girişimi (2003), 78’liler Girişimi (2004), Türkan Saylan (2005), KA-MER (2006), Kazım Genç (2007), Mehmet Tursun ve Tek Gıda-İş Sendikası (2008), DiSK ve KESK (2009), Toplumsal Bellek Platformu (2010.

 

Yorum yazın