Spor

Basketbolcu anne oğul, Partizan’a beraber transfer oldu

Yazan: Mehmet Furkan Günay
Efe Tahmaz (14), Partizan alt yapısında oynayan ilk yabancı basketbolcu.

Partizan alt yapısına oynayan ilk yabancı basketbolcu Efe Tahmaz (14), Sırp kulübe annesi basketbol antrenörü Funda Tahmaz’la birlikte tranfer oldu. HaberVs, Sırbistan’da üç ayı geride bırakan ana oğulla görüştü.

Türkiye basketbolunun yıldız adaylarından biri olarak gösterilen 2004 doğumlu Efe Tahmaz, Sırbistan basketbolunun köklü takımlarından Partizan alt yapısına transfer oldu. Partizan kulübü aynı zamanda Efe’nin basketbol antrenörü annesi Funda Tahmaz’ı da kadın takımının başına getirdi.

HaberVs, bu ilginç transferin kahramanları ana oğulla görüştü.

Üç aydır Sırbistan’da yaşayan Efe, buradaki hayata hızlı adapte olduğunu, birçok kişinin İngilizce bildiğini ve bu konuda iletişim problemi de yaşamadığını söylüyor. Takımdaki ilk yabancı oyuncu olduğunu da söyleyen milli basketbolcu, kendisine gösterilen ilgiyi “Yardımcı antrenörümüz çok iyi İngilizce konuşuyor. Takım içinde de arkadaşlarım bana çok sıcak davranıyor ve benim için İngilizce konuşmaya gayret ediyor” sözleriyle aktarıyor.

Partizan kulübünün ve şehrinin basketbola olan bağlılığından da çok etkilendiğini söyleyen Efe, buraya basketbolunu en yüksek seviyeye çıkarmak için geldiğini ve bu atmosferde oynamanın her gencin hayali olduğunu ifade ediyor.

Partizan’ın bu yaş kategorisindeki ilk yabancı oyuncusu

Efe, anne ve babasının önce oyuncu sonra da antrenör olarak basketbolun içinde olmasından dolayı “bu sporun içinde büyüdüm” diyor. Dokuz yaşındayken Anadolu Efes’te oynamaya başlayan Efe, kendinden büyük sporcuları ve annesinin yaptırdığı antrenmanları izleyerek basketbol bilincine ulaştığını ifade ederken, hızlı basketbol oynamayı sevdiğini ve bu yüzden Yugoslav ve İspanyol basketbol tarzını kendine uygun bulduğunu belirtiyor.

Her genç gibi uzun vadeli hedefinin NBA’de oynamak olduğunu belirten genç basketbolcu “Basketbolumu geliştirmek için çok çaba sarf ediyorum ama aynı zamanda eğitimimi de ihmal etmiyorum. Her geçen antrenman ve maç beni hayallerime daha çok yaklaştırıyor” dedi.

Aynı zamanda Türkiye 16 Yaş Altı kız takımının yardımcı antrenörlüğünü yapan Funda Tahmaz, Partizan’a oğluyla birlikte transferler olmasını “Kulüp benim de Efe’yle birlikte gelmemin en doğrusu olacağını düşündü. 14 yaşında bir çocuğun yabancı bir kültürde yalnız kalmaması için biz de ailecek böyle bir karar verdik” diye değerlendiriyor.

Yazın deneme antrenmanı için Partizan’a davet edilen Efe’nin kulüp yetkilileri tarafından beğenildiğini ve istendiğini söyleyen Funda Tahmaz “Burada Efe’nin vücut ölçülerinde bir sürü oyuncu var. Onu beğenmelerine önce biz de çok şaşırdık ama Efe’nin basketbol zekası ilgilerini çekti. Bu transfer aynı zamanda Partizan’ın kulüp tarihinde bu kategorilerdeki ilk yabancı transferi de oldu” diyor.

“Efe’nin gitmesine takım ve kendi adıma üzüldüm”

Efe’nin geçen sezon forma giydiği Beşiktaş’ta antrenörü olan ve “özgüvenimin gelişmesine önemli katkı sağladı” dediği Sinan Çelik, Efe’yi “her antrenörün çalışmaktan keyif alacağı bir oyuncu” olarak niteliyor.

Efe’nin çok çalışkan bir oyuncu olduğunu söyleyen Çelik, bireysel olarak da kendine önemli bir yatırım yaparak iyi yerleri hak ettiğini düşünüyor: “Geçen sezon saha görüşünü ve oyun içi tercihlerini kısa sürede geliştirdi. Lider bir oyuncu ve özgüveni oldukça yüksek, risk almaktan çekinmiyor.”

Oyuncusunun Partizan’a transferini olumlu karşılayan Çelik, onun adına sevinirken, kendi adına üzüldüğünü gizlemiyor. Ancak Çelik’in Efe’nin geleceğiyle ilgili bir endişesi var: “Bizim için değerli bir oyuncuydu ama tek dileğim gelişime açık olarak kalması ve ben oldum dememesi. Uzun vadede Türkiye basketboluna katkı vereceğine inanıyorum.”

Efe Tahmaz’ın formasını giydiği Partizan 14 yaş altı basketbol takımı, Sırbistan Ligi’nde çıktığı 10 maçı da galibiyetle noktalarken, Efe lisans probleminden dolayı sadece ilk karşılaşmada forma giyemedi. Çıktığı ilk mücadelede 15 sayı, 10 ribaund 4 asist ve 4 top çalma ile oynayan Efe’nin dokuz karşılaşmadaki ortalaması ise 10 sayı, 5 asist ve 4 ribaund.

Yorum yazın