Spor

Phillip Cocu’da acele mi edildi?

Yazan: Derin Profeta

Fenerbahçe, yeni bir vizyon getirme iddiasıyla göreve getirilen Philip Cocu’yu gönderirken aceleci mi davrandı? Yoksa transfer edilmesi baştan mı hataydı? Taraftar grupları yanıtlıyor.

Fenerbahçe‘de 28 Ekim’deki Ankaragücü mağlubiyetiyle teknik direktör Phillip Cocu’nun görevine son verilmesinin ardından yeni teknik adam arayışları sürüyor. Takımı 2 Kasım’daki Galatasaray karşılaşmasına Cocu’nun yardımcısı Erwin Koeman hazırlamıştı. Bu deplasmandan puanla dönülmesi üzerine yönetim zaman kazanırken, basında yer alan haberlere göre Anderlecht maçının da başarılı bir sonuç alınması durumunda sezonun Koeman’la tamamlanması mümkün görünüyor.

Phillip Cocu, Fenerbahçe’yle ilk transfer edildiğinde taraftar için Ali Koç yönetiminin aşıladığı büyük bir umudu ve Avrupa Şampiyonluğu hedeflenen bir projeyi temsil ediyordu. Ancak Cocu yönetimindeki futbol takımı, çıktığı 15 resmi maçta 3 galibiyet, 5 beraberlik ve 7 mağlubiyet aldı. Ankaragücü maçında sergilenen vasat futbol ve farklı yenilgi neticesinde Cocu görevinden alındı. Peki Cocu’nun tranferi bir hata mıydı?

“Hollanda ekolü düşüşte, Türkiye’de de çalışmaz”

Fenerbahçe tribünlerinde 12 bin kişilik büyük bir kitleye sahip olan Genç Fenerbahçeliler grubundan Selçuk Özdana, Cocu transferinin en başından hatalı olduğuna inanıyor. Hollanda ekolünün son yıllarda küresel anlamda önem yitirdiğini ve Avrupalı hiçbir köklü takımda Hollandalı teknik direktör kalmadığını, bu nedenle Cocu’nun transferiyle “sorunlu bir ekolün” iş başına getirildiğini söylüyor. Türkiye Süper Ligi ile Hollanda Ligi’nin birbirinden çok farklı dinamiklere sahip olduğunu ve oradaki bir başarının Türkiye için geçerli olmayacağını savunuyor.

“Acele edildi”

Üniversite öğrencilerinden oluşan genç bir kitleyi bünyesinde barındıran ÜNİFEB’in grup liderlerinden Ahmet Akkaya ise Cocu konusunda aceleci davranıldığını ve Türk futbolundaki en büyük hatanın tekrarlandığını belirtiyor: “Türkiye’de taraftar ve kulüp yöneticileri çok sabırsız, bu nedenle uzun vadeli bir proje gerçekleştirmek pek mümkün olmuyor. Cocu kısıtlı imkanlar ile gençlere yönelik bir kadro ile mücadele ediyordu ve yeteneğini ortaya koyma potansiyeli taşıyan gençlere de forma vererek aslında takımın hem ekonomik sorunlardan kurtulması projesine hem de futbol okulu haline dönerek uzun vadede başarılı bir hale gelmesine katkıda bulunuyordu.”

“Şampiyonluk önemli değil ama iyi futbol da yoktu”

Tribünün eski gruplarından Sol Açık  ise Cocu’nun gidişini destekleyenlerden. Grup üyelerinden Barış Sağlam, Ali Koç’un getirdiği yenilik dalgasının en önemli parçalarından birisinin güzel futbol olması gerektiğini, ancak Cocu’nun bunu başaramadığını ve hem puan anlamında hem de zevk anlamında tribünleri tatmin edemediğini söylüyor. Aslında taraftarın şampiyonluk gibi bir iddiasının olmadığını da belirten Sağlam, iyi futbol ile insanların Kadıköy’de özlediği futbol anlayışını tekrar görmek istediğini ancak bunun radikal kararların yanında taktiksel olarak doğru bir yönetimle gerçekleşebileceğini, Cocu’nun gönderilerek burada bir imkan yaratıldığını belirtiyor.

Yorum yazın