Spor

Şimdi futsal zamanı

Yazan: HaberVs

Ceren İnançcinanc@medyakronik.com Kapalı spor salonlarında özel bir zemin üzerinde oynanan futsal, ilk olarak 1930’da Uruguay’da ortaya çıktı. 1990’lı yılların sonunda dünyanın birçok ülkesine yayılan ve bir çeşit salon futbolu olan futsal, 2000’li yıllardan sonra Türkiye’de de oynanmaya başlandı. Nasıl oynanıyor? Bir kaleci ve dört oyuncuyla oynanan futsalda, maçlar ortalama 35’e 15 metrelik salonlarda yapılıyor. Maç […]

Ceren İnanç
cinanc@medyakronik.com

Kapalı spor salonlarında özel bir zemin üzerinde oynanan futsal, ilk olarak 1930’da Uruguay’da ortaya çıktı. 1990’lı yılların sonunda dünyanın birçok ülkesine yayılan ve bir çeşit salon futbolu olan futsal, 2000’li yıllardan sonra Türkiye’de de oynanmaya başlandı.

Nasıl oynanıyor?

Bir kaleci ve dört oyuncuyla oynanan futsalda, maçlar ortalama 35’e 15 metrelik salonlarda yapılıyor. Maç 20’şer dakikalık iki yarı şeklinde oynanıyor. Top dışarı çıkınca ya da oyun durunca aynı basketboldaki gibi süre de duruyor. Futsalda oyuncu değişikliği sınırlaması yok. Bu oyunda isteyen istediği kadar oyuna girip çıkabiliyor. Takımların her devre için birer dakika mola kullanma hakkı var.

Türkiye’de Futsal

Futsal Türkiye’de sadece üniversite takımları arasında oynanan bir oyun. Ancak lig kurma çalışmaları sonuçlandı ve 2008 – 2009 sezonu itibariyle Türkiye’nin Futsal Ligi’ne kavuşacağı netleşti.

A Milli Takımı ve Bilgi Üniversitesi Futsal Takımı oyuncularından Gökhan Özdemir, Türkiye Üniversitelerarası Futsal Şampiyonası’nın İstanbul ayağının 4–9 Mart tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde 10 takım arasında gerçekleştirildiğini söylüyor. Ve burada 10 takım arasında ilk ikiye giren Marmara ve İstanbul Üniversitesi takımlarının, Türkiye Şampiyonası’na katılma hakkı kazandı.

Bilgi Üniversitesi’nin üçüncü olduğu şampiyonaya, Boğaziçi, Koç, Galatasaray Üniversiteleri gibi İstanbul takımlarının yanı sıra Anadolu’dan da okullar katıldı.

Özdemir, genel özellikleri normal futbola benzese de futsalda oyuncuların daha kondisyonlu, daha teknik ve çevik olması gerektiğini söylüyor. Liginin kurulmasının ardından futsalın kısa sürede üniversiteler dışına yayılacağını da belirtiyor.

Dünyada futsal

Futsal’da ilk uluslararası karşılaşma 1965 yılında Güney Amerika’da düzenlendi. 1979 yılına kadar altı kez daha Güney Amerika Kupası düzenlendi. İlki hariç (Paraguay), tüm kupaları Brezilya aldı. 1983’te ABD Futsal Federasyonu kuruldu. 1989’da ise futsal, FIFA şemsiyesi altına girdi. Bundan sonra 1989 Hollanda (şampiyon Brezilya), 1992 Hong Kong (şampiyon Brezilya), 1996 İspanya (şampiyon Brezilya), 2000 Guatemala (şampiyon İspanya) ve 2004 Tayvan (şampiyon İspanya) olmak üzere beş kez dünya kupası düzenlendi.
Pele, Zico, Socrates, Bebeto gibi önemli Brezilyalı futbolcuların yeteneklerini futsal ile geliştirdikleri biliniyor.

Yorum yazın