Doğa Ekonomi Teknoloji Yaşam

Tesla ve Google enerji için aynı rotada

Yazan: Tuan Baykut

Dünyanın en büyük şirketlerinden ikisi Tesla ve Google, birbirlerinden bağımsız olarak evlerde güneş enerjisi kullanımı hakkında projeler gerçekleştiriyor.

Tesla Yönetim Kurulu Başkanı Elon Musk, her seferinde kendilerinin sadece bir araba üreticisi olmadığının; kullanıcıları için uzun vadede bir ekosistem yarattıklarının altını çiziyor. Araba üreticiliğinin, yola çıkış hedeflerinin sadece başlangıcı olduğunu ve sıradaki adımları ile kullanıcılarına nasıl bir ekosistem üreteceklerinin de sinyallerini veriyor.

Hiçbir yakıt kullanmadan sadece elektrik enerjisiyle çalışan arabaların ardından gözünü güneş enerjisine diken Tesla, geçen yıl güneş enerjisi üzerine çalışmalar yapan SolarCity isimli şirketi bünyesine katmış ve güneş enerjili kiremitle güneşten elde ettiği enerjiyi depolayıp daha sonra binalara ulaştıran bataryaların yeni modellerini tanıtmıştı.

Elon Musk’ın açıklamalarına göre; ekosistemlerinin ilk parçası olan araçları ile ikinci parçası olan güneş enerji kiremitleri birbirleriyle uyumlu çalışacak. Her ikisine de sahip olan kişilerin artık araçları için elektrik kullanmalarına da gerek kalmayacağı gündem konusu. Garajda duran aracın hareket etmesi için ihtiyacı olan enerjiyi, evinin çatısında olan ve durmadan güneş ışıklarındaki enerjisi depolayan kiremitlerden alması planlanılıyor. Böylelikle dışarıdan bir takviye olmadan günlük yaşamda kullanılan araç ve gereçlerin doğal enerjiyle kullanılabilir olması ekosistemindeki ikinci adım da atılmış olacak.

Elon Musk’ın Ekim ayında yaptığı açıklamaların genelinde, solar çatı panellerinin standart panellere oranla çok daha uygun fiyatlı olacağı fikri hakimdi. Tesla, bu kararından geri adım atmış olmalı ki solar çatı panellerinin metrekaresine 21.58 dolar fiyat etiketi belirledi. Ancak standart çatı panellerine oranla nispeten daha pahalı olsalar da, hem elektrik faturalarındaki tasarruf hem de daha uzun ömürlü olmaları düşünüldüğünde çok daha mantıklı bir alternatife dönüşüyor. Tesla, solar panellerinin uzun süreli ve sorunsuz olarak kullanılabileceğinden o kadar emin ki; ömür boyu garanti veriyor!

Tesla’nın bu çalışmalarını gerçekleştirdiği süreçte Google da, Google Maps entegreli Project Sunroof çalışmasına başladı.

Sürdürülebilir bir yaşam için ekolojik çözümlerin ve geri dönüşümün önem kazandığı günümüzde, bu konuda Google da Tesla gibi önemli bir adım attı. “Project Sunroof” olarak adlandırdığı proje ile Google Maps verilerini kullanarak, kullanıcıların evlerinin konumuna göre sağladığı veriler ile karbon salımına çözüm yaratma noktasında çok önemli bir adım atıyor. Evin konumu itibariyle güneş panellerinin yerleştirilmesinin uygun olup olmadığını; yapılacak tasarrufun değerlendirilmesi ve sağlıklı bir geri dönüşümün planlanması Project Sunroof ile birlikte kolaylaşacak. Evinizin ne kadar güneş aldığını ölçebileceksiniz.

Her iki dünya devinin de güneş enerjisinden faydalanma yönünde gerçekleştirdiği çalışmaları birbirleriyle son derece paralel. Google, Project Sunroof projesiyle hangi evin ne kadar enerji elde edebileceğini hesaplayıp; Tesla’nın kiremitleri ile de enerji depolanmasına başlamak mükemmel bir uyum gösteriyor. Bu doğrultuda Google ve Tesla’nın enerji depolama yönünde birlikte çalışabilmeleri için görüşmeler halinde olduğu konuşuluyor. Söz konusu bir Tesla-Google ortaklığı rakipler için oldukça can sıkıcı; kullanıcılar için ise son derece heyecan verici olacak.

Yorum yazın