Gündem

Tutuklu ve gözaltındaki gazeteciler için yürüyüş

Yazan: HaberVs

HaberVs Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun, Ergenekon soruşturması kapsamında dün gözaltına alınan gazetecilere destek vermek için Taksim’de düzenlediği yürüyüşe binin üzerinde katılım vardı. Taksim Tramvay durağı civarında toplanan katılımcılar saat 12:00’den itibaren İstiklal Caddesi’nde yürüyüşe geçti. Gerek gözaltında olan gerekse cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü olarak bulunan, yargılanan ve haklarında soruşturma açılan tüm gazetecilerle dayanışma amacını taşıyan yürüyüş […]

HaberVs

Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun, Ergenekon soruşturması kapsamında dün gözaltına alınan gazetecilere destek vermek için Taksim’de düzenlediği yürüyüşe binin üzerinde katılım vardı. Taksim Tramvay durağı civarında toplanan katılımcılar saat 12:00’den itibaren İstiklal Caddesi’nde yürüyüşe geçti.

Gerek gözaltında olan gerekse cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü olarak bulunan, yargılanan ve haklarında soruşturma açılan tüm gazetecilerle dayanışma amacını taşıyan yürüyüş Galatasaray Meydanı’nda sona erdi. Grup, 50 Yıl Heykeli önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklaması ve yürüyüşe her kuşaktan çok sayıda gazeteci katıldı. Hikmet Çetinkaya, Ali Sirmen, Şükran Soner, Nail Güreli, Oktay Ekşi, Zeynep Göğüş, Ferai Tınç, Tufan Türenç gibi isimlerle birlikte Ruşen Çakır, Mirgün Cabas, Ece Temelkuran, Kanat Atkaya, Mete Çubukçu, Sırrı Süreyya Önder, Celal Başlangıç, Ezgi Başaran, Bedri Baykam, Gün Zileli, Ertuğrul Kürkçü, Soli Özel, Nejat Yavaşoğulları, Haluk Şahin de katılımcılar arasındaydı.

“Gazetecilere Özgürlük” , “Türkiye Basın Özgürlüğü’nde 138.” , “Bugün Ahmet, Nedim yarın kim?” , “AKP elini medyadan çek”, “Nedim, Ahmet onurumuzdur” , “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” , “Özgür basın Susturulamaz” , “Özgür basın herkese lazım” gibi sloganların atıldığı yürüyüş Galatasaray’daki 50’nci Yıl heykeli’nin önünde yapılan basın açıklamasıyla son buldu.

24 gazeteci örgütünün oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu dönem başkanı olarak Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Ercan İpekçi’nin okuduğu basın açıklamasında bugün itibarıyla cezaevlerinde 54’ü tutuklu, 7’si hükümlü olmak üzere toplam 61 basın mensubu bulunduğuna dikkat çekilerek 2009 yılının başından bugüne kadar, halen cezaevlerinde bulunan gazetecilerle birlikte toplam 88 gazetecinin cezaevi koşullarını gördüğü ifade edildi.

Basın ve ifade özgürlüğünün açıkça ihlali anlamına gelen uygulamalarla gazetecilere üzerindeki baskıların artık tahammül edilemez bir noktaya ulaştığı belirtilen açıklamada “Cezaevlerindeki gazetecilerin mesleki faaliyetlerinden dolayı değil de, terör örgütü üyeliği ya da terör örgütü propagandasından dolayı tutuklu olduğunu iddia edenler, Türk Ceza Kanunu’na göre “iftira” suçunu işlemektedirler. Bu tür suçlamalarla yargılanan basın mensuplarını, hakkında uygulanacak cezayı, suçun ağırlaştırıcı nedeni olan ‘basın ve yayın yoluyla işlendiği’ gerekçesiyle üçte bir oranında artırırken ‘gazeteci’ saymak, ancak cezaevlerindeki basın mensupları hesabında ‘sıradan bir suçlu’ olarak kabul etmek mümkün değildir! Haklarında kesin delillere dayalı bir suçlama olmayan meslektaşlarımızın evlerinin ‘isnat edilen’ suçlar için ‘kanıt bulmak’ ya da ‘kanıt yerleştirmek’ amacıyla genel aramaya tabi tutulması hukuk dışıdır.” denildi.

Yorum yazın