Gündem

“Dokunan yanar”

Yazan: HaberVs

Aralarında HaberVs editörü Ahmet Şık’ın da bulunduğu gazetecilerin gözaltına alınması bugün yazılı ve görsel basında geniş yer buldu. Yeni Şafak “Cemaat aleyhine kitabı Soner Yalçın’dan çıktı” başlığı altında verilen haberde “Şık’ın Fethullah Gülen ve cemaatiyle ilgili henüz basılmamış kitabı Odatv baskınında Soner Yalçın’ın bilgisayarında çıkmış ve “o kitabın orada ne işi var” demekle yetinmişti” denildi. […]

Aralarında HaberVs editörü Ahmet Şık’ın da bulunduğu gazetecilerin gözaltına alınması bugün yazılı ve görsel basında geniş yer buldu.

Yeni Şafak
“Cemaat aleyhine kitabı Soner Yalçın’dan çıktı” başlığı altında verilen haberde “Şık’ın Fethullah Gülen ve cemaatiyle ilgili henüz basılmamış kitabı Odatv baskınında Soner Yalçın’ın bilgisayarında çıkmış ve “o kitabın orada ne işi var” demekle yetinmişti” denildi.

Vatan
“Darbe Günlüklerini yayınlayan da, ‘Dink Ergenekon işi’ diyen de gözaltında!” başlığı altında ‘Dokunan Yanar’ sloganına yer verdi.

Zaman
“Oda TV’de ikinci dalga” başlıklı haberinde, “Ahmet Şık, polis nezaretinde evinden çıkarıldığı sırada, ‘dokunan yanar’ diye bağırdı. Şık’ın çalıştığı özel bir üniversitedeki bürosunda da arama yapıldığı bildirildi.” dedi.

Akşam
“Dokunan yanar”, “Kitabım rahatsız etti”, “Beni tanıyan bilir” başlıklı haberleriyle Ahmet Şık’ın hem yazılı hem sözlü ifadelerine yer vererek konuyu ele aldı. Oda Tv baskınında bitmemiş kitabının taslağının ele geçirildiği iddasına yönelik yaptığı “Hazırladığım kitap son 20–25 yılda emniyet teşkilatı içinde cemaat örgütlenmesi sürecini anlatıyor. Yazılanlardan anladığım kadarıyla kitabımın bir kopyası birilerinin eline geçmiş ve orda yazılanlar belli ki birilerini rahatsız etmiş. Bu nedenle beni Oda Tv vasıtasıyla Ergenekon örgütüyle ilişkilendirmeye çalışıyorlar. Böylece birilerinin bana bu kitabı yazdırdığı iddiası dillendirilerek, kitabın tarafsızlığı ve objektifliği gölgelenmeye çalışılıyor.” açıklamaları geniş yer buldu.

Akşamgazetesindeki “Sözün bittiği yer budur” başlıklı bir diğer haberde ise Ertuğrul Mavioğlu’nun “Halkı kin ve nefrete sevketme” iddasına karşı yaptığı “Doğmamış çocuğa don biçilmez sözü vardır. Çıkmamış kitaba siz nasıl don biçersiniz. Çıkmamış kitap nasıl halkı kin ve nefrete sevk ediyor anlayışında oluyorsunuz. Nasıl olur da yıllarını, hayatını derin devletle mücadeleye vermiş, insan hakları savunucusu bir gazetecinin derin devletle yan yana koyup itibarsızlaştırırsınız.” yorumu ön plana çıkarıldı.

Hürriyet
“İmamın Ordusu kitabını yazıyordu” başlıklı haberinde “İmamın Ordusu adlı kitabının bir kopyası ‘OdaTv’ nin sahibi Soner Yalçın’ın bilgisayarında bulundu. Yalçın’ın durumdan haberi olmadığı açıklanmış. Şık’da Bianet’teki köşe yazısında bitmemiş kitabının kopyasının Soner Yalçın’ın bilgisayarından çıkmasının olanaksız olduğunu dile getirmiş ve ortada bir komplo olduğunun altını çizmişti.” ifadesine yer verdi.

Birgün
Gözaltılara tam sayfa bi derleme yapan Birgün gazetesinde ise özellikle Ahmet Şık ve Nedim Şener’in gözaltına alınma sürecini ayrıntılı anlatan haber yer aldı. Şık’ın avukatının yaptığı ‘’İmamın Ordusu’’ isimli kitabından dolayı gözaltına alındı ‘’Kaleme aldığı kitap Gülen’in emniyetteki kadrolaşmasını anlatıyordu ve basım aşamasına gelmişti. Silahlı terör örgütü üyeliği ve halkı kin ve düşmanlığa teşfik etmekle suçlanıyor.” açıklamalarını yazdı.

Bugün

Gerçekleştirilen gözaltılara “Ergenekonda Oda Tv dalgası” başlığıyla dikkat çeken Bugün gazetesi, “Şener ve Şık’a “Ergenekon talimatı medya faaliyetlerinde bulunmak” suçlaması yönetildi. Odatv’de ele geçen notlarda, Şener’in kara propoganda amaçlı bir kitap için Şık’ı yönlendirmesi isteniyordu.” ifadesi ve “Gazetecilere Sipariş Kitap Yazdırmışlar” başlığıyla Odatv baskınında ele geçirildiği öne sürülen notlara gönderme yaptı.

Milliyet
“Ahmet Şık Darbe Günlükleri’ni ve Ergenekon’u yazdı” başlığıyla Ahmet Şık’ın Darbe Günlükleri’ni kamuoyuna duyuran isim olduğuna; Nokta dergisinde yayımlanmasının ardından dergi, Askeri Savcılığın emriyle yapılan baskından kısa süre sonra da kapanmasına ve Şık ‘andıç’ haberiyle Metin Göktepe Ödülü’ne layık bulunduğuna dikkat çekti. Yazdığı diğer kitaplar olan gazeteci Ertuğrul Mavioğlu’yla birlikte ‘Kırk Katır Kırk?Satır’ başlıklı iki ciltlik “Kontrgerilla ve Ergenekon’u Anlama Kılavuzu’ ile ‘Ergenekon’da Kim?Kimdir’ nedeniyle de defalarca hakim karşısına çıktığına değindi.

Sabah
Gözaltı ayrıntılarına ve Şık’ın avukatının yaptığı açıklamaları verirken Ahmet Şık’ın yazdığı kitaplardan ve Odatv baskınında üzerinde çalıştığı kitabın kopyasının bulunduğu iddialarına yer verdi.

Aydınlık
“Yeter Artık” ana başlığıyla olayları protesto etti. “Yine operasyon, Çoğu gazeteci 10 gözaltı;Milletten büyük tepki” üst başlığının yanısıra Ahmet Şık’ın gözaltına alınmasının ayrıntılarını ve avukatının açıklamalarını duyurdu.

Akit
“Etö’de yeni dalga” ana başlığıyla haberi veren Akit, “Ahmet Şık, İmamın Ordusu’nu hazırlıyormuş!” başlıklı haberde Odatv baskınında yapılan aramada Ahmet Şık’a ait basımı henüz tamamlanmamış bir kitabın taslaklarının bulunduğu iddia edildiğini; yaklaşık 7 saat süren aramada tutanak karşılığı çok sayıda evrak ve 2 bilgisayar harddiskine el konulduğunu belirtti.

Taraf
Olaylara en geniş yer veren gazetelerden olan Taraf gazetesi ise “Bu dalga Şık Olmadı” ana başlığıyla verdiği haberde Ergenekon kapsamında, Hrant Dink Haberleriyle tanınan Nedim Şener ve Darbe Günlükleri haberine imza atan Ahmet Şık’la birlikte 10 kişi gözaltına alındığını belirtiyor. “Ahmet Şık’ın evi 6 saat arandı” ve “Dokunan yanar” başlıklı haberlerde de Şık’ın evine ve ders verdiği İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki ofisinde yapılan aramalara ve gözaltına alınırken söylediği “Dokunan yanar” sözleriyle birlikte ÖDP genel başkanı Alper Taş, Radikal Gazetesi yazarı Ertuğrul Mavioğlu, Yenişafak Gazetesi Yazarı Ali Bayramoğlu, Gazeteci Yazar Ömer Laçiner, Ahmet İnsel ve gazeteci arkadaşları Şık’ı evinden alkışlarla uğurladığına değindi.

Radikal
Manşetinde; “Ergenekon’un son dalgasında, darbeye karşı tutumlarıyla bilinen gazetecilerin de gözaltına alınması kafa karıştırdı. Faili meçhulleri sorgulayan haberleriyle tanınan Nedim Şener ile Ergenekon sürecinin işaret fişeği olan darbe günlüklerini yayımlayan Ahmet Şık, darbeye destekle suçlanıyor.” haberi yer aldı.

Ayrıca Ertuğrul Mavioğlu’nun yazdığı yazının spotu da kapakta; “Ahmet mi Ergenekoncu?” şeklinde görülüyor. Gazetenin orta sayfasında geniş yer verilen haberde, ‘Son dalgada bir MİT’çi 10 gazeteci’ başlığı altında; “Andıç’ı ortaya çıkarmıştı…Genelkurmay’ın medya andıcı haberini yapan ve eski kuvvet komutanı Özden Örnek’e ait olduğu öne sürülen ‘Darbe Günlükleri’ni ortaya çıkaran Nokta gazetesi ekibinde yer alan gazeteci Ahmet Şık’ın, evindeki arama saat 07.00’de başladı ve 6 saat sürdü. Şık polisler tarafından evinden çıkarılıp İstanbul Emniyeti’ne götürülürken gazetecilere ‘Dokunan yanar’ diye bağırdı. Aramada Şık’ın kitaplarına, CD’lerine ve iki bilgisayara ait hard diske el konuldu. Şık’ın avukatı Bülent Utku, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Kendisi emniyette ifade vermeyecek. Son zamanlarda hazırladığı ‘İmamın Ordusu’ ismini vermeyi düşündüğü kitap nedeniyle gözaltına alındığı düşüncesini bize iletti. Yakalama ve gözaltı kararına itiraz edeceğiz. Şık’ın eşi Yonca Verdioğlu Şık ise, arkadaşlarıyla birlikte darmadağın edilen evi toparlamaya çalışırken, şöyle konuştu: “Elektronik ne varsa kopyaladılar. Orijinallerini de aldılar. Mina’nın (Ahmet ve Yonca Şık çiftinin kızı) izlediği çocuk filmlerini bile aldılar. Çok sayıda kâğıtlar ve notlara el koydular.” Öte yandan Bilgi Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri üzerine ders veren Şık’ın üniversitedeki odası da arandı” bilgileri verildi.

HaberTürk
Sürmanşetten verilen haberde “Gerekçe Mit’in Kozmik Belgeleri” başlığı yer aldı. Gazetenin orta sayfasında ise büyük yer verilen “Bu kez gerekçe MİT belgeleri” başlığı altındaki haber’de, olaydan; “Türkiye, dün sabah 07:00’de İstanbul ve Ankara’da 11 adrese yapılan Ergenekon baskınları ile güne başladı. Gazeteci-yazar Nedim Şener, OdaTv Genel Koordinatörü Doğan Yurdakul, Odatv Ankara Temsilcisi Mümtaz İdil ve yazarları İklim Ayfer Kaleli, Müyesser Yıldız, Odatv Muhabiri Coşkun Musluk ve polis memuru Aydın Bıyıklı, Prof. Dr. Yalçın Küçük, emekli MİT yöneticisi Kaşif Kozinoğlu, gazeteciler Ahmet Şık ve Sait Çakır’ın evleri basıldı” şeklinde söz edildi. Ahmet Şık hakkında da;
“Bilgi Üniversitesi’nin HaberVesaire adlı sitesinin editörü. Radikal’de çalıştı. Ergenekon’u Anlama Kılavuzu adlı iki ciltlik kitap yazdı. Soner Yalçın’ın ‘Fethullahçı’ dediği Şık, ‘Darbe Günlükleri’ haberini yazan isim. Emniyette cemaat örgütlenmesini anlattığı ‘İmamın Ordusu’ kitabı yayına hazırlıyordu. Şık, ‘Kitabım nedeniyle Ergenekon ile ilişkilendirmeye çalışıyorlar’ demişti…” bilgilerine yer verildi.

Yorum yazın