Ekonomi Medya

Uzmanınız bir tık ötede

Yazan: [email protected]

Aslıhan Birgül Türkiye’de yaşayanların televizyona olan aşırı ilgisi ve internetteki Youtube çılgınlığının Türkiye’deki önlenemez yükselişi web tabanlı yeni bir televizyon kanalını hayatımıza soktu. İnternet dünyasındaki hızlı teknolojik gelişmeler sayesinde hayatımıza yeniden giren video çılgınlığı rüzgârını arkasına alan girişimciler, aklınıza gelecek her soruyu uzmanına soracağınız yeni bir siteyi hayata geçirdiler. Bu sitede Çincede vurgunun nasıl yapılacağından, […]

Aslıhan Birgül

Türkiye’de yaşayanların televizyona olan aşırı ilgisi ve internetteki Youtube çılgınlığının Türkiye’deki önlenemez yükselişi web tabanlı yeni bir televizyon kanalını hayatımıza soktu. İnternet dünyasındaki hızlı teknolojik gelişmeler sayesinde hayatımıza yeniden giren video çılgınlığı rüzgârını arkasına alan girişimciler, aklınıza gelecek her soruyu uzmanına soracağınız yeni bir siteyi hayata geçirdiler. Bu sitede Çincede vurgunun nasıl yapılacağından, Çarşı Grubu’nun taraftarları böldüğünün doğru olup olmadığına ve ön sevişmenin ne kadar sürmesi gerektiğine kadar ilk okunduğunda insana, “bu ne saçmalık” dedirten soruların cevaplarını dahi bulabiliyorsunuz. 6 aylık bir çalışmanın ardından geçen Ağustos ortasında yayına başlayan sitenin daha şimdiden günde 30 bin ziyaretçisi var ve siteye her gün 10 farklı konuda 100 sorunun cevabı ekleniyor.

Şimdilik 4 bin 500 sorunun cevabı var

Bilgi kavramının anlamını ve kapsamını başka bir boyuta taşıyarak web üstünde Türkçe ilk ve tek uzman video kaynağı unvanını kazanarak merak edilen konular hakkında videolu cevaplarla çözümler sunan sitenin mimarı, ilk olarak itiraf.com’la internet dünyasına adım atan, daha sonra gittigidiyor.com gibi başarılı bir web sitesini kuran Ersan Özer. Bir gece internette dolaşırken uzmanlardan gelen yazılı yanıtlarla beslenen ABD’li bir siteyle karşılaşan Özer’in bu içeriği video ile birleştirmeye karar vermesiyle doğan www.uzmantv.com. isimli internet sitesinde 300’e yakın uzman 600 ayrı konu başlığıyla 4 bin 500 farklı soruya yanıt veriyor. Öncelikli hedeflerinin 600 uzman, 1000 çeşit konu ve 9 bin sorunun cevabına ulaşmak olduğunu belirten Ersan Özer, sitenin nasıl doğduğunu şöyle anlatıyor: “İlk olarak about.com’dan esinlendim. Orada soru-cevap şeklinde günlük haberlerden loglar var. Bunu video haline getirsek nasıl olur diye düşündüm. İnternette böyle bir site aradım, yoktu. Ben de ortaklarıma danıştım. Mart ayında işe koyulduk. Konuları belirledik. Her konuyla ilgili uzmanlar bulundu. Uzmanların anlattıklarından da sorular hazırlandı. İçerik, en çok sorulan sorular mantığıyla belirlendi ve site ağustos ortasında faal hale geldi.”

Ya sorumun cevabını bulamazsam?

Sağlık, eğitim, astroloji, kadın, spor gibi konuların en çok ilgi gören başlıklar olduğu ve her sorunun konusuna göre muhatabının farklılık gösterdiği sitede doktorundan astrologuna, dağcısından kuaförüne kadar çeşitli uzmanlar olabiliyor. Zaten amaç da aranılan yanıtın uzman diliyle, video aracılığıyla internet kullanıcılarına ulaştırılması. Konu başlıklarına göre bölümlenmiş videolar sayesinde, meraklısının en fazla birkaç
dakika içinde izleyip bilgilenebileceği bir sistemle çalışan sitede arama motoru sayesinde istenilen konuya kolayca ulaşmak da mümkün. Bunca çok konu barındıran siteyi var edenlerin yayın yönetmeninden, muhabirine, kameramanından montajcısına kadar toplam 16 kişi olduğunu belirten Özer, “Çekim, uzmanların ofislerine giderek yapılıyor. Çekimin yavaş ilerlemesi bir yana en zor iş montaj kısmı. Çünkü çekimin kurgusu, kesilmesi, birleştirilmesi zaman alıyor. Dolayısıyla elimizdekinin henüz dörtte birini siteye koyabildik” diyor. Hayatımızda, nasıl çaça yapılacağından, davulun ne ile çalınacağına kadar birçok soru olduğunu belirten Özer, kullanıcıların aklına takılan ancak sitede yanıtı bulunmayan sorular için de “soru sor” başlığı altında bir linkle yeni sorulara da uzmanına danışarak yanıt aradıklarını söylüyor.

Geleceği çok parlak

Kullanımı tamamen ücretsiz Uzman TV, yakında ücretli üyelikle firma ve kişilere özel üniversiteye hazırlık ya da yabancı dil kursları, yoga dersleri, kurumsal konferans yayınları gibi hizmetler de sunmaya başlayacak. Özer, işin bu faslını şöyle anlatıyor: “Bu projeler çok düşük ücretlerle hizmete sunulacak. Mesela photoshop’a meraklısınız fakat ders almak için imkânınız veya zamanınız yok. Uzman TV’ye girip ders alabileceksiniz. Devamını istiyorsanız, belli bir düşük ücret karşılığında alacaksınız. Bunun dışında küçük bir televizyon programı projemiz var. İleride elimizde 50 bin video gibi daha iyi bir birikim olduğunda bunların en iyilerinden bir TV programı yapmak istiyoruz. Hatta böylece dijital platformda bir kanal bile açılabilir. Sonuçta elimizde benzersiz bir içerik birikiyor. Biz de bunu her mecrada hem paraya dönüştürmek durumundayız hem de sosyal anlamda ne kadar insana ulaşırsak o kadar insan bizi izler diye düşünüyoruz. Ayrıca video konferans şeklinde, tıpkı internetteki sohbet programlarında olduğu gibi uzmanlar ve üyelerin karşılıklı konuşabilecekleri bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bu sistemle randevu alıp bir psikologla seans uygulanabilecek veya çocuğunuz kimya dersinde zayıf ise interaktif bir şekilde ders alabileceksiniz.”

Yorum yazın