Gündem

Yavaş adalete yavaş eylem

Yazan: Taha Erdem
Taha Erdem

Uluslararası meslek örgütlerinin “dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi” olarak tanımladığı Türkiye’de hapisteki gazeteciler sorununa dikkat çekmek isteyen gazeteciler yine eylemdeydi.

Gazetecilik İçin Ayağa Kalk Günü'nde(Stand-Up For Journalism) bir araya gelen gazeteciler, hapishanelerdeki meslektaşlarının durumuna dikkat çekmek amacıyla dün “5 dakikada bir adım at” eylemi yaptı. Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun (GÖP) çağrısıyla yapılan eylemde gazeteciler yavaş işleyen adalet mekanizmasına ve hukuksuzluklara dikkat çekmeye çalıştı. Avrupa ülkelerinde çeşitli etkinlikler düzenlenerek sendikal örgütlenme haklarına, hapisteki gazeteciler sorununa, basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskılara dikkat çeken eylemler yapılan 5 Kasım Gazetecilik İçin Ayağa Kalk gününde İstanbul’da da de gazeteciler Galatasaray’da toplandıktan sonra sloganlar atarak, Taksim Meydanı’na doğru 5 dakikada bir adım atarak yürüme eylemi yaptı.
Yapılan basın açıklamasında hapishanelerinde 60’tan fazla gazeteci bulunan Türkiye’nin basın özgürlüğü sıralamasında 154’inci sırada olduğuna dikkat çekilerek polis şiddeti, oto-sansür, işsiz bırakılma korkusu nedeniyle de gazetecilerin mesleklerini yapamaz duruma getirildiği ifade edildi. Mesleğin önündeki sorunları aşmanın yolunun örgütlenme ve dayanışmadan geçtiği ifade edilen açıklamada, “Siyasi iktidar, TMSF ile gazetelere el koyup, yandaş şirketlere, patronlara bu kurumları peşkeş çekmektedir. Bugün gazeteler, kanallar sürekli el değiştirir hale gelmiştir. Basının tek eksikliği sendikadır. Eğer bu el değiştirmeler, baskınlar, peşkeş çekmeler sırasında gazetecilerin birleşik bir sendikal hareketi olsaydı, patronlar da bu sendikayı arkalarına alıp iktidara karşı söz söyleyebilirlerdi. Gazeteciler olarak örgütlenme büyük bir sorunumuzdur. Hükümetin politikalarıyla kaldırılmaya çalışılan kıdem tazminatı, işçi ve emekçileri, biz gazetecileri de ilgilendiriyor. Bu düzenlemeye karşı bizim de örgütlü bir mücadele vermemiz gerekiyor” denildi.

1 Yorum

  • Cezaevlerinde kaç gazeteci var ve kaç tanesinin sadece gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklandığını ve kaç tanesinin hangi şuçtan dolayı cezalandırıldığını da yazın , kamuoyunu provake etmemiş olursunuz böylece..

Yorum yazın