Gündem

140 karakterlik Gezi fişlemesi

Yazan: Barış Yardımcı

“Gezi Parkı Arşivi” ismiyle yayın yapan bir hesapta Gezi'ye destek veren ünlülerin tweetleri yayınlanıyor, yüzlerce kişi suç işlemiş gibi gösteriliyor

Twitter'da 20 Ekim'de oluşturulan @geziarchive hesabından #GeziParkıArşivi hashtag'iyle direnişe destek veren ya da sükûnet çağrısında bulunan sanat, spor ve iş dünyasından ünlülerin tweetleri “halkı kışkırttığı” söylenerek yeniden yayınlanıyor.

Dizi oyuncularıyla başlayan “Hatırlatma”ların dizilerle sınırlı kalmayacağını ve Gezi sürecinde sosyal medyada  hükümet eleştirisinde bulunmuş yerli-yabancı herkesin kısa süre içinde arşivdeki yerini alacağını belirten kimlik bilgisi belirsiz hesapta, sanatçının fotoğrafı ve ilgili tweet'inin ekran görüntüsü birleştirilerek oluşturulmuş görselleri dizilerin yayınlanmakta olduğu televizyon kanalı ve yapım adlarına göre sıralandı.

@geziarchive hesabının dizi oyuncularından sonraki hedefi spor dünyası oldu. Ersan Gülüm, Sinan Güler, İlkan Karaman, Esra Gümüş, Mehmet Okur gibi sporcuların Gezi direnişine verdiği destekler fotoğraf ve tweet görselleriyle yayınlandı. Halihazırda hesabın hedef tahtasında Gezi sürecinde New York Times Gazetesi'ne ilan veren ABD'ye yerleşik Türkler yer alıyor.  

“6 bin kişilik Twitter ekibi iş başında”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in “kutladığı” ve AKP Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar'ın “ilginç bilgiler” barındırdığını söyleyerek takip edilmesini önerdiği hesaba oyuncu Şebnem Sönmez Twitter aracılığıyla tepki gösterdi.

Yapılan hatırlatmalar ve AKP'nin geçtiğimiz ay hayata geçireceğini duyurduğu 6 bin kişilik “sosyal medya ekibi” arasında paralellik kuran oyuncu Şebnem Sönmez’e hesaptan cevap gecikmedi. @geziarchive hesabından “Şebnem Sönmez denen şıllık da spam atıyor. Yıllarca TRT parası yedi; şimdi isyan, öyle mi? Sıra sana da gelecek” tweeti atıldı. Hesap ayrıca”Alenen yapılan bir işin fişlemesi olmaz. Bunlar hatırlatma, malum unutkan insanlarız” tweetiyle kendini savundu.

Şimdiye dek dokuzu TRT'de olmak üzere beş farklı kanalda yayınlanmış 27 dizi ekibinden 236 oyuncu, 14 yönetmen, 8 yapımcı ve 11 senaristin ismini hakaret ve retweet'ler eşliğinde sergileyen ve 10 gün içinde sekiz binden fazla takipçiye ulaşan @geziarchive hesabı, 300 gigabyte olduğunu öne sürdüğü arşivinde yer alan isimleri paylaşmaya TRT dizilerinden başladı.

Osmanlı Tokadı, Avrupa Avrupa, Beni Böyle Sev, Seksenler, Zengin Kız Fakir Oğlan, Böyle Bitmesin, 6 Mantı, Bir Yastıkta ve Yol Ayrımı dizilerinde çalışmış 65 oyuncu, 6 yönetmen, 4 yapımcı ve 3 senarist “utanmadan devleti sömürmeye devam ettikleri” söylenerek “arşivlendi”.

Arşivde yer almak için genel olarak protestolara destek verildiğinin ima edilmesi yeterli olurken, Duran Adam'ı “direniş üstü bir eylem” olarak niteleyerek (Ahmet Varlı, oyuncu), “#şiddetidurdurun” şeklinde bir tweet atarak (Zuhal Topal, oyuncu), “Yaşasın sosyal medya” (Sarp Apak, oyuncu) ya da “Maddi hasar 70 milyon, ruhumuzdaki hasar ne kadar” (Özge Yoldaş, oyuncu) diyerek listeye girenler de var.

Arşivde yer alan TRT dizilerinden “Bir Yastıkta” oyuncuları Bülent Emrah Parlak, Özge Borak ve Suzan Aksoy'un işlerine Ağustos’ta son verilmiş, konuya ilişkin TRT koordinatörü Bülent Ata “Cast ve hikaye değişiklikleri oldu” açıklamasını yapmıştı. “6 Mantı” Ağustos’ta final yapmış, “Seksenler”de rol alan Serhat Mustafa Kılıç’ın Temmuz’da diziden ayrılması Gezi direnişine verdiği aktif destekle ilişkilendirilmişti.

“Huzur Sokağı'nın oyuncuları Gezi çapulcusu çıktı”

ATV'de yayınlanan “Huzur Sokağı” dizinin senaristi Alev Toprakoğlu'nun işine, “Facebook sayfasında Başbakan'a hakaret ettiği gerekçesiyle” son verildiğini Haziran’da dizinin yapımcısı Set Film duyurmuştu. Dizinin direnişe destek veren diğer isimlerinin @geziarchive tarafından yeniden yayınlanmasının ardından geçen hafta içinde Yeni Akit gazetesi, 28 Ekim tarihli “Huzur Sokağı'nın oyuncuları Gezi çapulcusu çıktı” başlıklı haberinde “Senarist Alev Toprakoğlu'nun 'Allah belanı versin RTE, hâlâ yalan söylüyorsun' dediği Huzur Sokağı dizisinin oyuncuları da Gezi Parkı vandallığında senaristlerini aratmıyor” ifadelerine yer vermişti. Haber daha sonra gazetenin internet sayfasından kaldırıldı.
 
Bu daha başlangıç fişlemeye devam…

Dizi oyuncularına ara verildiği ve paylaşımların “aydın kesim ve yazarlar”la süreceğinin belirtildiği hesapta “öğrencilerine not kırma tehdidiyle Gezi Parkı'na destek vermelerini sağlayan rektör ve hocalar“, gazeteciler ve gazete çalışanları, kamu çalışanları, emekliler, öğretmenler, iş adamları, sosyal medya ajansları, yapım şirketleri, Twitter fenomenleri, siyasi ve bürokratlar, sporcular, şarkıcılar ve televizyon programcıları arşivleneceği şimdilik açıklanan diğer meslek grupları.

Spam savaşı sürüyor

@geziarchive hesabı hedef aldığı kullanıcılar tarafından spam olarak bildirilmesi nedeniyle zaman zaman Twitter tarafından askıya alınıyor ve tweet atması geçici olarak engelleniyor. Buna karşılık takipçileri tarafından paylaşılarak veya yeni takipçiler kazanarak spam etkileri ortadan kaldırılıyor ve “Arşivleme” faaliyetini sürdürüyor.

Kimliği gizli olan @geziarchive hesap sahibi, yönelttiğimiz “Yaptığıınz iş fişleme değilse neden kimliğinizi gizli tutuyorsunuz?” ve “300 gigabyte arşivi nasıl elde ettiniz” gibi sorularımızı ise cevapsız bırakıyor.

Spamlanmasına rağmen “mücadelesini sürdüreceğini” ifade eden hesap sahibi, Twitter'daki paylşaımlarını aynı zamanda Facebook'taki Facebook.com/GeziArchive sayfasından da sürdürüyor. Ancak Facebook'taki kullanıcı sayısının çok düşük olması, “arşivlemenin” esas hedefinin Twitter olduğunu gösteriyor.

Yorum yazın