İstanbul Modern Sanat Müzesi, üçüncü yılını doldurduğu geçtiğimiz günlerde sanatseverlere önemli bir armağan vererek yeni yaşına “merhaba” dedi. Modern Türk resminin sıradışı ustası, toplumsal ve kültürel tarih yorumcusu Cihat Burak’ın yaşamını ve sanatını yansıtan bir sergi düzenledi.
Türk Telekom’un sponsorluğunda, küratörlüğünü İstanbul Modern Ulusal Sergiler Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu’nun üstlendiği “Cihat Burak Retrospektifi”, çok yönlü sanatçının 50 yıllık sanatsal üretimini bir araya getiriyor.
Cihat Burak’ın resim, seramik ve baskı teknikleriyle gerçekleştirdiği yaklaşık 232 yapıtının beğeniye sunulduğu sergi 13 Aralık’ta İstanbul Modern Sanat Müzesi 4 No’lu Antrepo-Süreli Sergiler Salonu’nda açıldı. Sanatçının farklı konu başlıkları altında bir araya getirilen çalışmalarının dönemsel bir akış eşliğinde sunulduğu sergi, 23 Mart 2008 tarihine kadar açık kalacak.
Sergide ayrıca Ara Güler’in çektiği 23 Cihat Burak fotoğrafı ve “Simurg-Gerçeğin Peşinde Otuz Yolcu” belgesel dizisinin Cihat Burak’a ait bölümüne de yer veriliyor.
Sanatı, hayatın yansıması olarak gören Cihat Burak’ın eserlerinde kullanılan öğeler genellikle bellek, düş gücü, hiciv ve fantastiğin bileşiminden oluşuyor. Otobiyografik izler de taşıyan yapıtlarında, insan ilişkilerinin ve çevrenin yozlaştırılmasına, eğitim sisteminin çarpıklıklarına, hızlı kentleşmeye, kültürel değerlerin bozguna uğramasına, gelişmeden modernleşmeye kadar birçok eleştiri yer alıyor. Cihat Burak’ın gerçeküstü öğeler ve olağanüstü bir kara mizahla derlediği resimlerinde Osmanlı tarihi, Cumhuriyet Türkiye’sinin sosyo-politik yaşam tarzı, Paris ve kent hayatı, çocukluk anıları ve geçmişe özlem, edebiyat metinleri ile düşsel bir dünyanın iç içe geçtiği anlatımlar, doğa ve canlılar dünyası, ölüm, yaşam ve gelecek gibi konular hâkim.
Sergide, Burak’ın politik ve eleştirel sanat anlayışının keskin örnekleri de yer alıyor. Bunlardan birinde, dönemin Başbakanı Turgut Özal bir ziyafet sofrasında göğsünde kâğıt paralar yapıştırılmış bir gelin olarak resmediliyor. Bir başkasında ise hızlı kentleşmeyle değişen değerlerin tanığı olan Süleyman Demirel yarı devlet adamı, yarı başkumandan olarak görülüyor.
Sergi kapsamında ayrıca İstanbul Modern eğitim ve sergi söyleşileri sponsorluklarını üstlenmiş olan Garanti Bankası’nın katkılarıyla gerçekleştirilen “Seyahatname” başlıklı eğitim projesi ile moderatörlüğünü Levent Çalıkoğlu’nun üstlendiği “Fırçasıyla ve Kalemiyle Cihat Burak” başlıklı söyleşiler dizisi düzenleniyor. İstanbul Modern Sinema Salonu’nda gerçekleştirilecek etkinliklere katılım ücretsiz.
Söyleşi Programı:
15 Aralık Cumartesi, 12:00 – Aydın Boysan, Cevat Çapan, Doğan Hızlan.
12 Ocak Cumartesi, 14:00 – Haşim Nur Gürel, Sevim Gürel, Bertan Onaran.
19 Ocak Cumartesi, 14:00 – Feriha Büyükünal, İpek Tekil.
26 Ocak Cumartesi, 14:00 – Necmiye Alpay, Fatih Özgüven.
08 Mart Cumartesi, 14:00 – Levent Çalıkoğlu.
Cihat Burak kimdir?
1915 yılında İstanbul’da doğan mimar, ressam ve öykü yazarı Cihat Burak, ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 1943’te Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. Mimar olarak birçok projede çalıştı ve 1953’te BM ve 1961’de Fransa Hükümeti bursuyla iki kez Fransa’ya gitti. Daha sonra işinden ayrılarak kendini resme verdi. 1957’de Beyoğlu’nda ilk kişisel sergisini açtı. 1964’te Utrillo Ödülü’nde mansiyon, aynı yıl Musee de I’art Moderne’deki uluslararası sergide bronz madalya aldı. 1965’te Türkiye’ye dönerek resim ve mimarlık çalışmalarına devam etti. 1991’de Garanti Bankası Beyoğlu Sanat Galerisi’ndeki son sergisine kadar 23’ü kişisel olmak üzere toplam 78 sergiye katıldı. 1982 yılında görsel sanatlar dalında Sedat Simavi ödülünü kazandı. Aynı yıl ilk öykü kitabı olan “Cardonlar”ı yayınladı. 1992’de Yunus Nadi Ödülleri’nde öykü dalında birinci oldu. Cihat Burak, 3 Mart 1994’te hayata veda etti.
Hiç işime yarayan bilgi yok !
(hiç bir bilgi işime yaramadı ben bunu istemedim)ben eserlerini istedim