Gündem

'KESK’in sokakta kurulduğunu hatırlatmak gerek'

Yazan: Hüseyin Aldemir
Hüseyin Aldemir

KESK ve emek örgütlerini hedef alan Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonları dün Taksim’de protesto edildi.

 Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve bileşenleri Eğitim-Sen, Ses’in de aralarında bulunduğu emek örgütlerini hedef alan Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) operasyonları, dün Taksim’de protesto edildi.

Dün sabah, özel yetkili Ankara başsavcılığının talimatıyla başta Ankara olmak üzere birçok ilde operasyon yapıldı.  ''KCK talimatlarını uyguladılar, örgüte para aktardılar'' iddiasıyla başta KESK genel başkanı Lami Özgen olmak üzere 26'sı sendikacı toplam 58 kişi göz altına alındı. Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) soruşturması kapsamında bir süre önce Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Eğitim-Sen üyesi kadın sendikacılar göz altına alınmıştı.

KESK İstanbul Şubeler Platformu’nun çağırıcısı olduğu protesto yürüyüşü, saat 18:30’da Tünel meydanından başladı. DİSK, ÖDP, TKP, EHP, Mücadele Birliği ve BDP’lilerin de katıldığı yürüyüşe çeşitli sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Yürüyüş, Taksim’deki oturma eylemiyle sona erdi.

Oturma eylemi yapan grupların temsilcilerinden Erol Ekici (DİSK), Levent Tüzel (HDK), Alper Taş (ÖDP), Selma Gürkan (EMEP), Figen Yüksekdağ (ESP) ve Müzisyen Ferhat Tunç birer konuşma yaptı.

Ekici: “Kesk’in mücadelesi mühürleri kırarak başladı”

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, AKP hükümetinin kendisine muhalif olan tüm kesimlere saldırdığını ve saldıranların KESK’in mücadele tarihinden bihaber olduğunu vurguladı. Ekici, KESK’in sokakta kurulduğunu bilmeyenlere bir kez daha hatırlatmak gerektiğini belirtirken, KESK’i KCK’ya bağlamak isteyenlerin, halkın iradesi ile seçilmişleri tutuklayanlar, gazetecileri, avukatları, aydınları ve öğrencileri tutuklayanlar olduğunun altını çizdi.

“Bu ülkenin yasalarıyla kurulan, hak  ve emek diyen, bugüne kadar baskı ve tehditlere boyun eğmeyen KESK, bugünden sonra da boyun eğmeyecek. Bugüne kadar kardeş  konfederasyonumuzla nasıl omuz omuza yürüdüysek, bugünden sonra da omuz omuza yürüyeceğiz.”

Tüzel: “12 Eylül zulmü devam ediyor”

HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, AKP hükümetini diktatörlük olarak tanımlarken, 12 Eylül’ün devam ettiricisi olduğunu belirtti.

Tüzel, Yapılan operasyonların emeğe ve barışa yönelik saldırılar olduğunu, yıllardır emekçilerin, ezilenlerin tarafında saf tutan KESK’in hedef alındığını vurguladı. Ayrıca, gözaltına alınanların Kürt olmasınında barışı baltalamak olduğunu söyledi.

“KESK bir emek örgütüdür. Faşizme karşı hep mücadele etmiştir. Bütün bir ülkeyi toplama kampına çeviren bu faşizme boyun eğmeyeceğiz. Gün birlik günüdür “

Ferhat Tunç, “faşizme karşı omuz omuza” olma çağrısı yaparken, ÖDP başkanı Alper Taş, Türkiye’de “savaş hukuku” uygulandığını belirtti. EMEP Genel Başkanı Selam Gürkan, KESK’in darbe dönemlerinde “postallara boyun eğmeyen” duruşunun AKP’ye de boyun eğmeyeceğini söyledi.

Konuşmaların ardından, KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Aydoğan’ın okuduğu basın açıklamasında, hükümetin baskıcı ve anti-demokratik uygulamalarla boyun eğmeyen ve sesini yükselten KESK’in üye ve yöneticilerini gözaltına alarak KESK’i sindiremeyeceğini ve susturamayacağını açıkladı.

Baskılar karşısında sessiz kalmayacaklarını ifade eden Aydoğan, arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını, KESK üzerindeki baskılara son verilmesini istedi.

Eylem sonrası, 28 Haziran Perşembe günü, Roboski Katliamı’nın altıncı ayı nedeniyle Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) yapacağı eyleme ve 30 Haziran Cumartesi günü KESK’e yönelik yapılan operasyonlara karşı Kadıköy’de yapılacak eyleme katılım daveti yapıldı.

Yorum yazın