Gündem

13 Kasım saldırıları Türkiyeli öğrencileri etkiledi mi?

Yazan: Melis İzel Yeni
Paris'te öğrenim gören Ayla Özakıncı (solda), Filiz Gürkan (ortada) ve Letisya Oymakaş, 13 Kasım saldırılarının etkilerini HaberVs'ye anlattı.

HaberVs, Paris’te öğrenim gören Türkiyeli öğrencilerle 13 Kasım’daki saldırıların hayatlarını nasıl etkilediğini konuştu.

Paris’te 13 Kasım’da gerçekleşen saldırılar, Fransa’da öğrenim gören Türkiyeli öğrencilerin hayatını nasıl etkiledi?

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) üstlendiği silahlı ve bombalı saldırılarda en az 129 kişi hayatına kaybetmişti. Saldırılar sonrasında ülkede Müslümanlara karşı hoşgörünün azalıp azalmayacağı merak ediliyordu.

HaberVs, Paris’te öğrenim gören Türkiyeli öğrencilere, 13 Kasım’daki saldırıların hayatlarını nasıl etkilediğini sordu.

ayla-ozakinci-paris-9be0871d_248x340_originalSorbonne Üniversitesi’nde sosyoloji öğrenimi gören ve beş yıldır Paris’te yaşayan Ayla Özakıncı, kendisine yönelik herhangi bir tepkiyle karşılaşmadığını söylerken, “ancak genel olarak milliyetçi bir yapıya sahip Fransızlar saldırılardan psikolojik olarak çok etkilendi” diye ekliyor:

“Saldırılar sonrası ülke medyasındaki genel hava, toplum davranışlarının değişeceği yönündeydi. Bu değişikliği kolaylıkla gözlemleyebiliyoruz. Örneğin okula giriş çıkışlarında tüm öğrenciler, daha önce olmayan güvenlik kontrollerinden geçiyoruz. Göçmen ve yabancı öğrenci alımında daha seçici davranılacağı konuşuluyor. Yine yaklaşan seçimlerde milliyetçi kanadın daha çok oy alacağı tahmin ediliyor.” Özakıncı, tepkilerin artacağını ve halkın kendilerine karşı daha temkinli olacağını düşünüyor.filiz-gurkan-paris-7f9c6ca9_340x386_original

Paris’te Skema Business School’da proje yönetimi ve iş geliştirme yüksek lisans eğitimi gören Filiz Gürkan da saldırların günlük hayatını etkilemediğini belirtiyor. Saldırılar sonrasında iki gün sokağa çıkamadığını söyleyen Gürkan sadece, Müslüman olduğunu söylediğinde meraktan kaynaklanan sorularla karşılaştığını ifade ediyor.

Gürkan yine de, olaylardan sonra insanların ona karşı tepkisinin nasıl olacağından emin olmadığı için tedirgin. “Ama Paris medeni bir yer. Bir kişi kötü niyetle üstüme gelmeye çalışsa bile eminim koruyanlar olacaktır. Benim yaşamımda, şanssız bir günde, önyargılı birine denk gelmiş olmamın dışında bir değişiklik olmaz.”

Sorbonne Üniversitesi’letisya-oymakas-paris-a648afe3_268x397nde yüksek lisans öğrenimi gören Türkiye vatandaşı Letisya Oymakaş, kendilerine karşı farkındalığın arttığı görüşünde. “Anladığım kadarıyla neler olup bittiğini merak ediyorlar. Terör olayından sonra, sınıftaki Fransızlar birkaç defa düşüncemi sordular. Rus uçağının düşürülmesinden sonra da sınıfa gittiğimde “haberleri gördün mü?”, “böyle yapmışsınız?” gibi sorular ile karşılaştım. Haberlerden ve olaylardan konuşurken, hocaların ağırlıklı olarak bana söz vermeye çalıştıklarını hissediyorum. Konuşmamı, anlatmamı, yorumlamamı bekliyorlar. Olan biteni bir Türk’ten duymak istiyorlar.”

Paris’te 10 yılı aşkın süredir yaşayan Mariel Gansou ise “Paris’te Afrikalı olmayıHaberVs için şöyle yorumluyor: “Kimliğinden dolayı bugüne dek sıkıntı çekmemiştim. Çünkü Paris dünyanın en karışık etnik çeşitliliğe sahip şehri. Ancak olaylar sonrasında Fransızlar bizim yaşadığımız banliyölere tercih etmiyor. Bizim de kent merkezindeki yaşantımız zorlaştı. Polislerin rutin güvenlik kontrollerinde bize davranışları daha farklı olmaya başladı. Bu durum da beni rahatsız ediyor. 10 yıldır  yaşadığım şehirde ikinci sınıf insan muamelesi görmek beni üzüyor.”
(MİY/GT)

Yorum yazın