Gündem

Ahmet Şık’a TGC Basın Özgürlüğü Ödülü

Yazan: HaberVs

HaberVs Editörü Ahmet Şık Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 2011 Basın Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldü. Şık ödülü, örgütlü mücadeleyi geliştirmeye yönelik katkıları nedeniyle TGS Başkanı Ercan İpekçi’yle paylaştı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 2011 Basın Özgürlüğü Ödülleri HaberVsEditörü Ahmet Şık ve Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi arasında paylaştırıldı. Ahmet Şık, yayın hazırlığında olduğu İmamın Ordusu kitabının bir kopyasının OdaTV baskınında ele geçirildiği iddiası ve bu kitapla “terör örgütü propagandası yaptığı” gerekçesi ile Nedim Şener‘le aynı gün (3 Mart) göz altına alınmış ve 6 Mart’ta tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Cemiyet “Kurum” kategorisinde ise 94 meslek örgütünden oluşan Gazetecilere Özgürlük Platformu‘nu ödüllendirdi. Ödüller 24 Temmuz’da Dolmabahçe Sarayı Hasbahçe’de düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ‘nin Cağaloğlu’ndaki binasında 13 Temmuz 2011 Çarşamba günü saat 15.00’de toplanan jüri, Büyük Seçici Kurul Başkanlığına Altan Öymen’i, yazmanlığa ise İletişim Mezunları Derneği Başkanı Hüseyin Irmak’ı seçti. Daha sonra adayların değerlendirilmesine geçildi. Jüri üyesi Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Gürgen ise toplantıya katılamadı.

Gazeteci yazar, önceki ödül alanlardan Altan Öymen, İletişim Mezunları Derneği (İLMED) adına Başkan Hüseyin Irmak, Türkiye Barolar Birliği adına Av. Teoman Ergül, Türkiye Gazeteciler Sendikası adına Genel Sekreter Muhittin Doğan, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Peyami Çelikcan, İletişim Araştırmaları Derneği ( İLAD) adına Genel Sekreter Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, Türkiye Yayıncılar Birliği adına Başkan Celal Metin Zeynioğlu, TGC Önceki Başkanı Nail Güreli, TGC Başkan Vekili Turgay Olcayto ve TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’ten oluşan Büyük Seçici Kurul değerlendirme sonrasında 2011 Basın Özgürlüğü Ödülü’nün verilmesindeki gerekçelerini şöyle açıkladı:

1. Kısa sürede sonuç alıcı örgütlü mücadele yapısına ulaşması, basın özgürlüğü yönünde aktif örgütlü mücadeleye sunduğu önemli katkılar, sağladığı motivasyonlar ve sonuçlar açısından 2011 Basın Özgürlüğü Ödülü’nün kuruluş (kurum) olarak Gazetecilere Özgürlük Platformu’na verilmesi kabul edildi.

2. 2011 Basın Özgürlüğü Ödülü kişi olarak, bu yıl iki kişi arasında paylaştırıldı. Ercan İpekçi, basın özgürlüğü konusunda yaptığı çalışmalar, bu konudaki örgütlü mücadeleyi geliştirmeye yönelik katkıları, sürece uluslararası destekleri katmayı başarabilmesi gibi nedenlerle ödüle değer görülmüş; Ahmet Şık da basın özgürlüğü yolunda tutuklu bütün gazetecileri temsilen ve meslek hayatı boyunca bu yöndeki çalışmaları da göz önüne alınarak ödüle değer görülen ikinci isim olarak belirlendi.

Ödüller 24 Temmuz 2011 Pazar günü saat 19.30 da Dolmabahçe Sarayı Hasbahçe’de Vodafone’un desteği ile düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. Ödüller 1989 yılından bu yana düzenli olarak veriliyor.

2010’da TGC Basın Özgürlüğü Ödülü’nü kazanlar

TGC 2010 Basın Özgürlüğü Ödülleri “Kişi” dalında Sedat Ergin’e, hapis cezası tehdidi altında olan ve cezaevinde bulunan gazeteciler adına da İrfan Aktan, İsmail Saymaz ve Vedat Kurşun’a , “Kurum” dalında ise Bağımsız İletişim Ağı BİANET’e verilmişti.

Yorum yazın