Gündem

Bakanlıktan açıklama: Araç bulamadık

Yazan: HaberVs

HaberVs Adalet Bakanlığı, gazeteci Ahmet Şık’ın tutuklu bulunduğu Silivri 2 No’lu L Tipi Cezaevinden ”Ergenekon soruşturmasının gizliliğini ihlal ettiği” iddiasıyla yargılandığı davanın duruşmasına götürülememesiyle ilgili inceleme başlatıldığını, ön incelemede herhangi bir kasıt veya art niyet söz konusu olmadığının tespit edildiğini açıkladı. Bakanlık bu olayın tekrar etmemesi için de Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’ne talimat […]

HaberVs

Adalet Bakanlığı, gazeteci Ahmet Şık’ın tutuklu bulunduğu Silivri 2 No’lu L Tipi Cezaevinden ”Ergenekon soruşturmasının gizliliğini ihlal ettiği” iddiasıyla yargılandığı davanın duruşmasına götürülememesiyle ilgili inceleme başlatıldığını, ön incelemede herhangi bir kasıt veya art niyet söz konusu olmadığının tespit edildiğini açıkladı. Bakanlık bu olayın tekrar etmemesi için de Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’ne talimat verildiğini ifade etti.

HaberVs’de dün çıkan “Ahmet Şık’ın diğer davası da Silivri’ye mi taşınmak isteniyor?”başlıklı haberden sonra bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Şık’ın cezaevi aracı olmadığı gerekçesiyle duruşmaya götürülemediğinin öğrenilmesi üzerine konu hakkında inceleme başlatıldığı belirtildi. Ön incelemede Şık’ın duruşmaya gönderilememesi konusunda herhangi bir kasıt veya art niyet olmadığının tespit edildiği kaydedilen açıklamada, ”Tutukluların araç ve personel eksikliği gibi gerekçelerle duruşmalara gönderilememesi olaylarının tekrarlanmaması ve yargılama sürecinin aksamasına sebebiyet verilmemesi için bakanlığımızca Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne gerekli talimatlar verilmiştir” denildi.

Bakanlık açıklamasında Türkiye genelindeki 370 ceza infaz kurumunda 11 Nisan 2011 itibariyle 64 bin 867 hükümlü, 30 bin 036 tutuklu ve 18 bin 170 hükmen tutuklu bulunduğu belirtildi.

Başka illere nakil, hastanelere sevk ve duruşmalara götürme gibi nedenlerle cezaevlerinde günlük ortalama 5 bin 500 hükümlü ile tutuklunun sevk ve nakil işlemlerinin düzenli olarak gerçekleştirildiği kaydedilen açıklamada, cezaevlerinde bu sevk ve nakil işlemlerinde kullanılmak üzere toplam kapasitesi 6 bin 550 olan 599 nakil aracınınbulunduğu ifade edildi. Açıklama şöyle devam etti:

”Silivri 2 No’lu L Tipi Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan Ahmet Şık’ın cezaevi aracı olmadığı gerekçesiyle duruşmaya götürülemediğinin bakanlığımızca öğrenilmesi üzerine konu hakkında inceleme başlatılmıştır. Ön inceleme sırasında, 14 Nisan 2011’deSilivri Ceza İnfaz Kurumlarında kalan tutuklu ve hükümlülerden 20 adliyedeki duruşmalara katılmak üzere 273 kişi, 14 hastaneye 195 kişiolmak üzere toplam 468 hükümlü ve tutuklu sevkiistendiği bildirilmiştir. Adliyelere ve hastanelere götürülmesi gereken tutuklu ve hükümlü sayısının yoğunluğu nedeniyle araç ve şoför sayısının yetersiz kalması üzerine Ahmet Şık’ın da aralarında olduğu 21 kişinin sevk işleminin yapılamadığıanlaşılmıştır. Ön incelemede adı geçen tutuklunun duruşmaya gönderilememesi konusunda herhangi bir kasıt veya art niyet söz konusu olmadığı tespit edilmiştir.Uluslararası sözleşmelerde ve iç hukuk mevzuatımızda güvence altına alınan savunma hakkının yerine getirilebilmesi için ceza infaz kurumlarında bulunan tutukluların duruşmalarda zamanında hazır edilmeleri gerekmektedir. Bakanlığımız bu sevk ve nakil işlemlerinin zamanında ve düzenli şekilde gerçekleştirilmesi için cezaevi idarelerinin talepleri doğrultusunda gerekli araç ve personel ihtiyacını karşılamaktadır.”

Cezaevlerine 100 yeni nakil aracı alınması için 2011 bütçesine ödenek konulduğu ifade edilen açıklamada, kısa sürede araçların ihale yoluyla alımının gerçekleştirileceği belirtildi.

Silivri Ceza İnfaz Kurumunun da aralarında bulunduğu cezaevlerinin şoför ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kısa süre önce sınavla yeteri kadar şoför alındığı bildirilen açıklamada, güvenlik soruşturmasının ardından şoförlerin görevlerine başlayacağı kaydedildi.

Açıklamada ”Tutukluların araç ve personel eksikliği gibi gerekçelerle duruşmalara gönderilememesi olaylarının tekrarlanmaması ve yargılama sürecinin aksamasına sebebiyet verilmemesi için bakanlığımızca Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne gerekli talimatlar verilmiştir” denildi.

HaberVs editörü Ahmet Şık ve gazeteci Ertuğrul Mavioğlu‘nun “Ergenekon’u Anlama Kılavuzu” adlı kitaplarında “soruşturmanın gizliliğini ihlal ettikleri” gerekçesiyle Kadıköy 2 Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 14 Nisan‘da gerçekleştirilen duruşmasına tutuklu gazeteci Ahmet Şık’ın getirilememesi, Şık’ın arkadaşları, gazeteciler ve yurttaşların tepkisine neden olmuştu. Şık’ın avukatı Fikret İlkiz de duruşma sırasında Silivri’deki araç, şoför ve sevk edilen tutuklu sayısının öğrenilmesi için mahkemenin yazı yazması talebinde bulunmuş, bu talep de mehkeme tarafından kabul edilmişti.

Yorum yazın