Yaşam

Başka türlü bir okul benim istediğim!

Yazan: Melek Karakuş
baskabirokulmumkun.net

Başka Bir Okul Mümkün Derneği, katılımcı, paylaşımcı, dayanışmacı, yaşam için öğrenilen BBOM okullarının ilkini önümüzdeki yıl açacak

Başka Bir Okul Mümkün Derneği (BBOM), Nisan sonuna kadar toplam 60 ailenin müracaat etmesi durumunda ilk alternatif okulu önümüzdeki öğrenim yılında açmaya hazırlanıyor. Çocuklarının hayatın içinde ve demokratik şartlarda eğitim almasını isteyen ebeveynler, derneğin 8 Mart’ta düzenlediği okullarla ilgili tanıtım toplantısına katıldı. Okul yönetiminde öğrencilerin yer alacağı, hiyerarşik yapıda olmayan bir eğitim sistemi hedefleyen BBOM'nin, İstanbul Suadiye Atölye5’te gerçekleştirdiği toplantıda, hedeflenen eğitim modelinin temel özellikleri ve mali açıdan sürdürülebilirliği anlatıldı.

“Çocuklar kesirleri mi öğrenecek; ekmekleri dilimleyip öğle yemeğinde de yiyecekler. Sınıftan 3-5 kişi balıkçılığı mı merak etti; sınıfa balıkçı konuk edilip çocukların sorularına yanıt verecek. Havuz problemlerini havuzu doldur boşalt değil de su biriktirmeyle kurgulayacağız” diyen BBOM Derneği Genel Koordinatörü Feyza Eyikul, üç yılı aşkın bir zaman önce bir kaç ailenin, eğitimcinin bu eğitim sistemine bir şey yapabilir miyiz sorusu üzerinden yola çıktıklarını söyledi. BBOM üyelerinin yüzde 30’unun eğitimci olduğunu, özellikle gençlerden destek beklediklerini ifade eden Eyikul, hedeflerini şöyle özetledi:
“BBOM okulları, eşitlik, özgürlük, dayanışma, yaratıcılık gibi ilke ve değerler doğrultusunda tektipleştirici eğitimden uzak alternatif eğitimi sunan bir eğitim sistemi olacak. Çocuğu merkeze alacağız. Alternatif eğitim derken her bireyin olduğu gibi her çocuğun farklı olduğu bir eğitim olacak.”

Alternatif finansman modeli

 Eğitim sisteminden rahatsız bir grup anne babanın katıldığı toplantıda, sorgulayan, hayattan uzak olmayan çocuklar yetiştirmek istediğini belirten veliler, okulların nasıl finanse edileceği üzerinde de durdu.

Nisan sonuna kadar 60 aile aranıyor

Nisan sonuna kadar kayıt işlemlerinin bitmesini planlayan BBOM’un hedefi 60 aile olabilmek. 60 aile olmaları halinde finansal sürdürülebilirlik mümkün olacak. Okulun arazisi Ataşehir’de belirlenmiş ancak henüz satın alınmamış. Türkiye şartlarında kiralama sisteminden hoşnut olmasalar da işe kiralamayla başlayacaklar. Genel Koordinatör Feyza Eyikul, Nisan sonuna kadar kayıt işlemleri ve alınacak eğitimcilerin görüşmeleri biterse okulu yeni öretim yılına hazırlayacaklarını dile getiriyor.

Bodrum ve İstanbul’da açılması beklenen okulların patronu olmayacağını, sahibinin eğitim kooperatifleri olacağını belirten Feyza Eyikul kooperatif modelinin başka ailelerin de birleşerek okul kurmalarını teşvik etmek için oluşturduklarını vurguladı. İlk yıl için 60 aile ve yılda 12 bin liralık bir eğitim ücreti hedeflediklerini anlatan Eyikul, sınav, mülakat gibi uygulamaların olmayacağı okula erken gelenin kayıt yaptırabileceğini ve ilk yıl yüzde 10, ikinci yıl yüzde 25 oranında tam burslu öğrenci hedeflediklerini söyledi.

Toplantıda ebeveynlere dağıtılan formda “BBOM okulunda aşağıdakilerden hangisi sizin için en önemli özellik olur?” sorusuna en çok işaretlenen şık ise şu oldu; “Çocukların farklılıklarını tanıyan ve her birinin özelliğine saygı duyan, onlar için tek tip ve baskıcı olmayan özgür bir eğitim ortamı yaratan bir okul olması.”

Başarılı çocuk mu, mutlu çocuk mu?

“Çocuk başarılı mı olsun? Mutlu mu olsun?” sorusuna “Çocuk mutluysa başarı zaten gelir” cevabını veren BBOM sisteminin merkezinde sınavın olmayacağı ama sınava hazırlanmak isteyen çocuklara da gereken desteğin verileceği belirtiliyor. Feyza Eyikul, sınav sistemiyle ilgili sorulara  “Test çözme teknikleri konusunda da destek olacağız. Çocuk sanatla ilgileniyorsa ona o sanatın eğitimcisiyle istediğini sunacağız. Keman çalmak istiyorsa çocuk keman çalacak. Bu nedenle sistemdeki sınavlara girmek isteyen çocuğun zorlanacağını düşünmüyoruz” yanıtını veriyor.

Fotoğraf: Melek Karakuş

Fotoğraf: Melek Karakuş

BBOM'a destek için
BBOM Derneği’ne isteyen herkes üye olabiliyor. Dernek yönetimi özellikle gençleri beklediğini vurguluyor. Derneğe üyelik aidatı ayda 15 TL. Dernek içerisindeki çalışma gruplarından hangisine gönüllü olmak istediğinize siz karar veriyorsunuz. Gruplar şöyle;
 Çeviri ve Bilgi Araştırma ve Yayma Grubu, Festival, Konser, etkinlik düzenleme Grubu, Teknik-Mimar, Mühendis Grubu, Sponsor ve Sponsor İletişim Sağlama Grubu,  Toplumsal Dayanışma Grubu, Sanat Grubu, Proje Yönetimi Grubu,  Eğitimciler Grubu, Veliler Grubu.
Ayrıntılı bilgi için: www.baskabirokulmumkun.net

BBOM Dernek üyelerinden Tasarımcı Handan Hanım sınav sistemi nedeniyle çocukların 12 yılının çöpe atıldığını oysa o 12 yılın her evresinin önemi ve kıymeti olduğunu söylüyor. “Yarışmaya odaklı olarak öğrenmeye alışmış, okul hayatını sadece bu şekilde geçirmiş insan zaten en başta hayatı kaçırmış oluyor” diyen Handan Hanım, bir çocuğun hayatının bu yıllarında tatmin duygusu, merak duygusu, ne istediğini bilme duygusu gibi öğrenmesi gereken duygular olduğunu belirtiyor:
“Halihazırdaki eğitim sisteminde çocuğa ne istediğini bir başkası söylüyor. Ben bu okulda bir hayat olasılığı görüyorum. Eğitimin yaşamdan hiç ayrılamayan bir parça olduğunu özellikle bu yaşlarda okulda geçirdiği eğitimin hayatın ta kendisi olduğunu düşünüyorum.”

İletişim Uzmanı Ebru Üzümcü ise sistemdeki sınavların umurunda olmadığını dile getirerek, öğrenmenin hayatın her alanında var olması gerektiğini, bu yüzden bu eğitim modelinin kendisine hiç hayali gelmediğini ifade ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) her okulda uygulanan müfredatının ne kadar dışına çıkılabileceği sorusuna ise dernek koordinatörü Feyza Eyikul şöyle yanıt veriyor:

“Zaten Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) müfredatına uygun olan içeriği uygulamada farklılığa götürerek eğitim vereceğiz. MEB’in yasakladığı, uygunsuz olan bir içeriğimiz yok. Ne istediğini bilen öğrenci yetiştireceğiz. Geleneksel eğitimle devam etmek isteyen öğrenci alternatif eğitimden çıkıp gayet kolay geleneksel eğitime de adapte olabilecek.”

Haftalık okul meclisi toplantılarıyla çocukların kendi okulunu yönetmesinin önünü açmayı, “Karma yaş” uygulamasıyla çocuklar arasındaki dayanışmayı geliştirmeyi ve dersler açısından mümkün olduğunca esnek bir program uygulamayı hedefleyen BBOM okulları bu yıl 60 ailenin sisteme katılması durumunda hayata geçirilecek. Eğer bu hedefe ulaşılamazsa kooperatif kurulması için ailelerden alınan meblağ, belgelerle birlikte ailelere iade edilecek.

Yorum yazın