Spor

Bedava maç baldan tatlı

Yazan: Serhan Yorgancı

İnternet kullanan futbolseverler, ücretli yayın yapan futbol maçlarını artık hiçbir ödeme yapmadan izleyebiliyor. Avrupa ve dünya futbol liglerindeki maçlar dahil Türkiye Ligi ve kupa maçlarını bedava izlemek için en basit yol Google’a oynanacak karşılaşmanın takım adlarıyla birlikte “bedava maç izle” yazmak. Abone olduğu şifreli yayını internette bedava yayınlayan kişiler, yayınlarında yoğunluk olmaması için yayınlarına şifre […]

İnternet kullanan futbolseverler, ücretli yayın yapan futbol maçlarını artık hiçbir ödeme yapmadan izleyebiliyor. Avrupa ve dünya futbol liglerindeki maçlar dahil Türkiye Ligi ve kupa maçlarını bedava izlemek için en basit yol Google’a oynanacak karşılaşmanın takım adlarıyla birlikte “bedava maç izle” yazmak.

Abone olduğu şifreli yayını internette bedava yayınlayan kişiler, yayınlarında yoğunluk olmaması için yayınlarına şifre de koyabiliyorlar. Maç yayınlarında yoğunluk nedeniyle bazen de sorunlar yaşanabiliyor. Korsan yayın yapan site yöneticileri, yayınladıkları görüntülere şifre koyarak hem internet sitelerinin kapanma riskini azaltıyor, hem de görüntü kalitelerini koruyarak maçlarını yayınlayabiliyorlar.

Korsan yayıncıların, yasal olarak abonesi oldukları şifreli yayınları internette yayınlayabilmeleri için bilgisayarlarında video düzenleme kartı olması yeterli. Korsanlar, abonesi oldukları şifreli maç yayınını, bilgisayarlarındaki video düzenleme kartlarıyla bilgisayarlarına aktarıp görüntü kalitesini düşürdükten sonra da internette yayınlıyorlar.

Digiturk’un telif hakları çerçevesinde ciddi takip ettiği internet siteleri çoğalırken internette bu yayınların nasıl yapılacağı açıkça anlatılıyor. Nasıl yayın yapılacağını bilgisayar diliyle ayrıntılı şekilde anlatan UyduTVhaber adlı internet sitesinde bu uygulamayla ilgili kendiyle çelişkili bir şekilde şunlar yazılı: “UYDUTVHABER olarak özellikle yerli platformumuza karşı girişilen korsanlık uygulamalarını hiç de ahlaki bulmadığımızı ve hiç hoş görmediğimizi tüm okuyucularımıza duyurmak isteriz.” İnternet sitelerinde 100 kadar dijital kanalın şifresiz nasıl izleneceğini açıklayan site sahipleri ayrıca bir platformun ayakta kalabilmesi için en az bir milyon abonesi olması gerektiğinin altını çizerek duruma üzüldüklerini belirtiyor.

İzleyenlerden beslenen yayınlar: P2P

P2P (Peer to peer), yani karşılıklı kaynak kullanımı protokolüne dayanan bu tarz yayınlarda yayını yapan kişinin internetinin hızı ve bilgisayarının kapasitesi yeterli olmasa bile görüntü akıcı olabiliyor. Genellikle kullanıcıların yoğunlukta olduğu İnternet sitelerinde hız yavaş olmasına rağmen P2P yayınlarda ne kadar kullanıcı yayını izlerse o yayın o kadar güçleniyor. Bu sistem kullanıcısının o anda ihtiyacı olmayan kapasitesini de kullanarak hızlanıyor. P2P teknolojisi, müzik ve video yayınlarının telif hakları açısından sorun yaratıyor.

Son zamanlarda internette uyguladığı sansürlerle gündemde olan Türk Telekom bedava maç yayını yapan korsan İnternet sitelerinin farkında. Onlarca maç yayını yapan İnternet sitesinde “Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir.” yazısı bulunuyor. Bunların başında da başka İnternet siteleri üzerinden hala yayın yapan www.justin.tv geliyor. Bilgisayarınızda bir takım ayarları değiştirerek de korsan yayın yapan yasak İnternet sitelerine erişmeniz mümkün.

Digiturk pire için yorgan yaktı

Dünyaca ünlü arama motoru Google’ın blog sitesi Blogger.com, geçen Kasım ayında Digiturk’un talebi üzerine engellendi. Engellenme sebebi ise Digiturk’un yayınladığı şifreli futbol maçlarının Blogger.com’un bazı alt blog sitelerinde şifresiz olarak yayınlanmasıydı.

Digiturk Hukuk Müşaviri Süleyman Talaş’ın Blogger.com’un erişiminin engellenmesiyle ilgili IP Magazin’e yaptığı açıklamada Google’ın Blog hizmetinin kapatılmasından memnun olmadıklarını, sadece abonelerinin haklarını korumak istediklerini, Digiturk’e ait olan Turkcell Super Lig ve Fortis Türkiye Kupası maçlarının izinsiz olarak yayınlanmasını önlemek için çalışmaların sürdüğünü belirtti. İnternet hukukunun Türkiye’de az gelişmiş olduğunun altını çizen Talaş, amaçlarının etik yayıncılığı korumak olduğunu, Blogger.com’un sahibi olan Google ile görüşmelerinin sürdüğünü ve Google ile ortak bir yol bulup bu korsan yayınların devamlılığını engellemek istediklerini açıkladı. Talaş ayrıca tüm Blogger.com’un erişime kapatılmasıyla ilgili şunları söyledi: ”Mahkemelerimiz ve yasalarımız yeterli değil. Alt alan kapatmak için teknik yeterliliğimiz yok.”

Digiturk geçen yıl da, internette illegal yayın yapan dünyaca ünlü bilgisayar programları TVU ve Sopcast’i mahkeme kararıyla kullanımını kapattırmıştı.

En ayrıntılı yayıncı

Dünya’nın dört bir yanındaki binlerce futbol maçını izleme fırsatı sunan www.tribuntv.com her maç için izlenmesi uygun olan farklı korsan yayıncı internet sitelerine bağlantı yapıyor. Sık sık Türk Telekom tarafından yasaklanan sitelere alternatif İnternet siteleri bulan Tribün Tv yöneticileri, maçların yanı sıra maçlarla ilgili istatistiksel bilgilileri ve son haberleri de izleyicileriyle paylaşıyor. İnternet sitesindeki maçların görüntü ve ses kaliteleri ise oldukça kaliteli ve net.

Tribun Tv İnternet sitesinin ana sayfasındaki yazı ise oldukça dikkat çekici. Sayfanın en altında ” ©TrbunTv.com- Tüm hakları saklıdır. İçeriğin izinsiz ve kaynak göstermeksizin kullanılması yasaktır.” yazılı.

Bu hizmetten yararlanmak için ise bilgisayar ve İnternet özelliklerinizin ortalama özelliklere sahip olması yeterli.

Yorum yazın