Gündem

Bilgi isyandır, Roboski’ye selamdır

Yazan: Mehmet Yeşilmen
Mehmet Yeşilmen

İki yılı geride bırakan Roboski Katliamı İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğrencilerin yoğun katılımıyla kınandı.

Roboski Katliamı ikinci yıldönümünde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde bir grup öğrenci tarafından  protesto edildi. Öğrenciler, Şırnak’ın Uludere (Qileban) ilçesi Ortasu (Roboski) kırsalında 28 Aralık 2011 gecesi Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) uçaklarının bombardımanıyla öldürülen 34 kişiyi, ölenlerin maskelerini takarak andı.

Etkinlik, üniversitenin Santral yerleşkesinde saat 13.30’te başladı. Anmanın ardından “katil devlet hesap verecek”, “be dengî dikuje bê deng nemine” (sessizlik öldürür, sessiz kalma), “Kurdistan şahidê mirina weye” (Kürdistan ölümünüzün şahididir) ve “Bilgi isyandır, Roboski’ye selamdır” sloganları atıldı. Katliamıın kınandığı, yargının ve kamuoyunun sessiz kaldığını vurgulayan dövizler taşındı.

Roboskili ailelerin yanında olduklarını belirten öğrenciler “Failler bulunmalı ve yargılanmalı, umarım bir daha böyle katliamlar yaşanmaz”  ifadelerini kullandı. Öğrenciler, failler bulununcaya kadar eylemlerimize devam etmekte kararlı olduğunu dile getirdi.

Öğrenciler basın açıklamasını Kürtçe ve Türkçe yaptı.

Basın açıklamasının tam metni şöyle:

“Onurlu basın emekçileri, değerli öğrenciler…

Bugün burada Roboski  Katliamı’nı kınamak ve yaşananların bir daha tekrarlanmaması için adalete çağrıyı yapmak için toplanmış bulunmaktayız.

Bildiğiniz üzere 2011 yılının 28 Aralık akşamında saat 22:00 sıralarında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan masum ve sivil 34 insanın, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçakların gönderdiği bombalar sonucu hayatını kaybetmiştir. İnsan haklarına ve hukukuna tümüyle aykırı olan bu trajik saldırı sonucu hükümet, ölen insanlarımızın ailelerinin ve toplumun vicdanını rahatlatacak gerekli uygulamaları yerine getirmemiştir.

Fotoğraf: Mehmet Yeşilmen

Fotoğraf: Mehmet Yeşilmen

Ne yazık ki olay gerçekleştikten hemen sonra gelmesi gereken başsağlığı, tazminat ve suçluların yargılanma süreci önce olayın inkarı, sonra saldırının “kaçakçı” söylemleriyle meşru kılınma çabası ve en sonunda trajedinin kabulü aşamalarından geçmiştir. İnsanlarımızın toplumsal sorumluluk vicdanıyla yürüttüğü mücadeleler sonucu hükümet suçu kabul etmiş ve tazminat teklifinde bulunmuştur. Ancak mağdur yakınları gerçek bir adalet istemiyle “tazminat” teklifini geri çevirmiş ve “suçluların yargılanması” telebini her fırsatta dile getirmeye devam etmiştir.

Bugün herkesçe kabul gören bir husus varsa o da şudur ki; o insanlar tümüyle masumdu, ölümlerine gerekçe olarak gösterilmeye çalışan “kaçakçılığın”, askerler  tarafından da bilinen ve kabul gören, bölgenin tek geçim kaynağı olduğu bugün üstü örtülemez bir gerçekliktir. Bunun için Uludere'de hayatını kaybeden çocukların suçlularının bulunması devletin halkına karşı ertelenmez bir sorumluluğudur.

Bilgi Üniversitesi öğrencileri olarak, insan haklarının her daim koruma altında olduğu, bu ür katliamlarının bir daha asla tekrarlanmadığı bir memlekette yaşayabilmek adına Roboski’de ölenlerin suçlularının bulunup yargılanmasını talep ediyor, geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyoruz.”

Roboski: 28 Aralık 2011

İnsan Hakları Derneği (İHD), 3 Ocak 2012'te yayınladığı “Roboski Katliamı Raporu“nda 34 kişinin öldüğü şöyle tanımlıyor:

“Şırnak İli Uludere (Qileban) İlçesi Gülyazı (Bujeh) ve Ortasu (Roboski) köylerinden Irak sınırına geçmiş ve dönmekte olan sivillerin sınırın sıfır noktasında 28 Aralık 2011'te 21:30-22:30 sularında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının saldırısında 17’si çocuk, tamamı erkek olmak üzere toplam 34 insanın toplu halde yaşamlarını yitirmesi, bir kişinin yaralanması ve iki kişinin yara almadan sağ kurtulması olayı.”

Genelkurmay Başkanlığı 29 Aralık'ta yaptığı açıklamada “28 Aralık 2011 tarihinde saat 18.39’da tespit edilen grubun PKK'nın kullandığı yolları kullanması sebebiyle vurulmasına karar verildiğini ve operasyonun TSİ 21.37 – 22.24 arasında gerçekleştiğini” belirtti.

TBMM'de olayı araştırmak üzerne Uludere Alt Komisyonu kuruldu. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) olayı Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıdı. Başvuruda Türkiye'de etkin bir soruşturma yürütülmeyeceği şüphesi vurgulanarak, sorumluların ancak uluslararası yargılama mekanizmaları sayesinde açığa çıkarılacağı belirtildi. 

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu 15 ayda hazırladığı ve 22 Mart 2013'te yayınladığı konuyla ilgili raporda “olayda kasıt olmadığını savundu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili yürütülen soruşturma için  Haziran ayında görevsizlik kararı verdi ve dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Roboski olayı konusunda atılması gereken tüm adımları attıklarını savunuyor.

Yorum yazın