Spor

‘Djordjevic başarısız diyemem’

Yazan: Bahri Ak
Basketbol Süper Ligi'nde yarı finale yükselen Fenerbahçe Beko'nun koçu Aleksandar Djordjevic'in gelecek sezon takımda kalıp kalmayacağı belirsizliğini koruyor. (Fotoğraf: https://twitter.com/FBBasketbol)

Fenerbahçe Beko, koç Aleksandar Djordjevic ile devam etmeli mi? Bu soruyu cevaplamak basketbol yorumcuları için de hiç kolay olmadı.

Fenerbahçe Beko’da koç Aleksandar Djordjevic’in sözleşmenin iptal edilip edilmeyeceği belirsizliğini koruyor. Cevaplanması kolay olmayan soru, Igor Kokoskov’un beklenmedik ayrılığının ardından sezon başında göreve getirilen Sırp çalıştırıcının başarılı olup olmadığı.

Sarı lacivertli ekip Basketbol Süper Ligi’nde dün Frutti Extra Bursaspor‘u eleyerek yarı finale yükselirken, Yunan basınına göre gelecek sezon takımın başına, sekiz sezondur CSKA Moskova’yı çalıştıran Dimitris Itoudis getiriliyor. Bu iddiaya göre Itoudis, CSKA Moskova’nın gelecek sezon da Euroleage‘de yer alabilmek için yaptığı başvurunun yanıtını bekliyor. 

Diğer taraftan Djordjevic’in kulüple iki yıllık sözleşmesi daha bulunuyor. Takım Türkiye Basketbol Ligi’nde şampiyon olursa, koçun kontratı, sözleşme şartları gereği devam edecek.

Kulübün vereceği karar öncesinde Sırp çalıştırıcının elini zayıflatan en büyük büyük etken, 2014/2015 sezonundan başlayarak kesintisiz bir şekilde Euroleage‘de play-off oynayan, bu süreçte dört kez Final-Four’a katılan ve bir kere de kupaya uzanan Fenerbahçe’nin, 2021/2022’de sekiz sezon sonra ilk kez play-off dışında kalmış olması.

Sezonun başlamasına sadece birkaç hafta kala göreve getirilmesi, transfer yapamadan, bir önceki koç Igor Kokoskov‘un kurduğu takımla devam etmek durumunda kalması, iki süper yıldız Jan Vesely ve Nando de Colo başta olmak üzere takımda çok sayıda sakatlık yaşanması, Djordjevic‘in performansını değerlendirirken göze önünde bulundurulması gereken diğer faktörler.

“Kendi oyununu takıma benimsetmek için zamanı vardı

beIN sports Basketbol Operasyonları Müdürü İsmail Şenol, her ne kadar Djordjevic’in performansının değerlendirirken farklı faktörleri göz önünde bulundurmak gerekse de, teknik adamın bu güçlükleri aşacak zaman ve imkâna sahip olduğu olduğu görüşünde:

İsmail Şenol (sağda), HaberVs muhabiri Baki Ak’ın sorularını yanıtladı.

Kendisinin kurmadığı bir kadronun başına geldi, oyuncular Kokoskov’un istekleri doğrultusunda alınmıştı. Djordjevic’in bambaşka bir taktik anlayışa sahip olması ve oyuncu grubunu da kendi kurmaması Fenerbahçe Beko için en zorlayıcı noktaydı. Ancak kendi istediği oyunu takıma benimsetmek için çok fazla zamanı vardı. Çünkü koca bir yaz dönemini takım ile beraber geçirdi.”

Şenol, başarısızlığının temel nedenini Djordjevic’in kendi oyuncularıyla çalışmamasına bağlarken, sezon iyi giderken bile koçun bir strateji doğrultusunda ilerlemediğini ve sezonun genelinde çok fazla günlük karar almak zorunda kaldığını ifade ediyor.

“Böyle bir bütçeyi Avrupa’da Djordjevic’e emanet edecek fazla takım yok”

Fenerbahçe Djordjevic’le devam etmeli mi?

İsmail Şenol bu soruya doğrudan yanıt vermek yerine yeni sorularla cevaplıyor:

“Başarıya giderken hedefiniz ne olacak? O hedefe Djordjevic ile ulaşılabilir mi? Bunun kararının çok iyi verilmesi gerekiyor. Fenerbahçe ligde şampiyon olursa Djordevic’in kontratı otomatik olarak uzayacak. Bu sebeple kalsın veya kalmasın demek o kadar kolay değil.”

Şenol’a göre Vesely ve De Colo’nun sakatlandıkları dönemde Fenerbahçe en önemli iki oyuncusundan yoksun sahaya çıktı. Ancak kağıt üzerinde favori gözükmeyen bu takımla Djordjevic’in mücadeleci basketbol oynatarak, iddialı takımlar karşısında iyi sonuçlar aldığına tanık olduk:

“Ama Fenerbahçe Beko sürekli final four hedefleyen bir camia. Ayrıca bütçesi de çok yüksek. 20, 22 milyon dolar civarında. Böyle büyük bir bütçeyi Avrupa kupalarında Djordjevic’e emanet edecek fazla takım yoktur” diyor Şenol.

Takım, Djordjevic’in oyun tarzına uygun değildi

Ali Konavic

S Sport Basketbol yorumcusu ve spikeri Ali Konavic de, Djordjevic’in başarılı olamamasını, Kokoskov için kurulan bir takımla oynamak durumunda kalmasına bağlıyor:

Igor Kokoskov iyi bir yarı saha koçudu. Aleksander Djordjevic ise tam sahaya dayalı bir oyun oynatıyor. Oyuncuların açık alana uyum sağlayıp, tempolu oynamasını, bir başka ifadeyle savunmadan tetiklenen bir oyun düzenini istiyordu. Bunun için muhakkak doğru oyuncuları seçmek durumundasınız. Djordjevic’in kendi istediği oyuncuları  alamaması ve bunun üstüne oyuncu grubunun da ona uygun olmaması başarsızlık için bir bahane olabilir.”

“Yarı sahada çok renksiz bir takıma dönüştü”

Konavic’e göre sahadaki uyumsuzluklar da oynanan oyunun üst seviyeye çıkmasını engelledi:

“Takımın yıldızı Nando De Colo bu basketbol tarzına uyum sağlayamadı. Sakatlıklar sebebi ile bir devamlılığı olmadı kadronun, yarı sahada çok renksiz bir takıma dönüştü. Oyun kurucu mevkiine son yapılan Markel Starks transferi de fazla bir şey katmadı. Hal böyle olunca Djordjevic kulübün basketbol kültürüne biraz entegre olup, taraftar ile yakınlığı yakaladı. Ancak tüm bunlar olurken de Fenerbahçe Beko’nun sekiz yıllık playoff serisinin sona ermiş oldu.”

Oyuncuyken çok büyüktü ancak koç olarak yıldız değil”

Ali Konavic, bir basketbol koçunun başarısız olması durumunda hemen geçmiş dönem antrenörleriyle kıyaslanmasını Türkiye’ye özgü bir durum olarak yorumluyor. Sırp çalıştırıcının, ne bir önceki koç Igor Kokoskov ile ne de Zeljko Obradovic ile mukayese ediymesini doğru bulmuyor:

Djordevic çalıştığı hiçbir yerde, örneğin Sırbistan Milli takımı ya İtalya’da son döneminde Virtus Bologna‘da, takımı çok fazla değiştiren bir koç olmadı. Taraftarı heyecanlandıracak birisi de değil; öyle bir karizması yok. Oyuncu olarak çok büyüktü ancak koç olarak bir yıldız değil. Fenerbahçe son yıllarda Obradovic hatta Kokoskov gibi yıldız koçlarla çalışıyordu.”

“Fenerbahçe haksızlığa uğradı”

Tufan Ersöz

Eski Milli Basketbolcu Tufan Ersöz, meslektaşlarının aksine, Djordjevic başarısız olmadığını düşünüyor.
Lig maçlarının yayınlandığı Tivubu Spor’da basketbol yorumculuğu yapan Ersöz’e göre Fenerbahçe için kırılma noktası, Rus takımlarının Euroleague’den ihraç edilmesiydi. İlk sekizde yer alan bu güçlü takımlara karşı alınan üç galibiyetin silinmesi takımda ciddi bir motivasyon kaybına yola açtı:

“Fenerbahçe haksızlığa uğradı ve bunun üzerine altı mağlubiyet aldı. Bizim oyuna saygımız sonsuz ama böyle bir durumda devam etmek moral açısından zor. Sahada mücadeleci ama yeteneği biraz sınırlı bu kadro, eğer savaştan dolayı Rus takımları ihraç edilmeseydi başarılı sayılabilecekti. Bu nedenle Djordjevic’e başarısız diyemeyiz.”  

Djordjevic ile devam edilmesi gerekir”  

Fenerbahçe Beko’nun, Basketbol Ligi sezonunu lider tamamladığına ve şampiyonluk iddiasının devam ettiğine dikkat çeken Ersöz Djordjevic’in sadece bu nedenle bile başarılı sayılabileceğine inanıyor:

“Kaldı ki Fenerbahçe, Türkiye Basketbol Ligi’nde şampiyon olmasa bile Djordjevic’e başarısız diyemezsiniz. Onu maç maç analiz edebilirsiniz, belli konularda eleştiriler yapabilirsiniz ancak büyük resme bakınca başarısının hakkını vermeniz gerekir. Ben kaliteli oyuncular ve üst seviye yıldızlar ile Djordjevic’in devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.”  

Neleri doğru yaptı?

Tufan Ersöz‘e göre Djordjevic’in oyuncuları ile iletişimi üst düzeyde. 19 kişilik geniş kadroda herkesi mutlu etmek zordu ama koç bunu başardı:

Oyuncuların da onu çok sevdiğini ve saygı duyduğunu biliyoruz. Bunlar doğru yaptıkları işler ancak yanlışları da oldu. Rotasyonu dar tutup kadro dağılımını daha net yapabilirdi. Ama bunun da temeli kadro mühendisliğine dayandığı için ve bu da onun sorumluluğu dışında geliştiği için Djordjevic’e başarısız diyemem.

 

 

Yorum yazın