Yaşam

Efsane oyun GTA’nın dördüncü bölümü bir haftada 6 milyon sattı

Yazan: Övgü Akgürgen

Ekim 2007’de çıkması planlanan GTA 4, planlandığı tarihte piyasada olamadı ama 29 Nisan GTA 4’ü bekleyenler için adeta bir milat oldu. Oyunseverlerin heyecanla bekledikleri GTA 4 ilk hafta 6 milyon adetten fazla sattı. Rockstar Games firması, oyunun yapım aşamasında karakter oluşturabilmek için New York sokaklarındaki insanları gözlemledi. Oyunun tüm dünyada bu kadar etkileyici olmasının en […]

Ekim 2007’de çıkması planlanan GTA 4, planlandığı tarihte piyasada olamadı ama 29 Nisan GTA 4’ü bekleyenler için adeta bir milat oldu. Oyunseverlerin heyecanla bekledikleri GTA 4 ilk hafta 6 milyon adetten fazla sattı.

Rockstar Games firması, oyunun yapım aşamasında karakter oluşturabilmek için New York sokaklarındaki insanları gözlemledi. Oyunun tüm dünyada bu kadar etkileyici olmasının en önemli sebeplerinden biri olan şehir planları, serinin bu bölümünde diğerlerine göre çok daha etkileyici özelliklere sahip. Gerçek bir şehir yaratmayı hedefleyen Rockstar çalışanları, oyundaki mekânları tamamlamak tam iki yıl boyunca uğraştı. Mesela oyundaki alışveriş sahneleri için 400 gerçek dükkân incelendi..

GTA’nın kısa ve öz tarihi

Rockstar Games firması tarafından 1997 yılında sadece Playstation için özel olarak üretilen Grand Thief Auto (GTA) oyunu kısa sürede çok ilgi görünce PC ve Gameboy Color için de üretildi. Sonra 2 yıl arayla PC, Xbox, Playstation ve PSP gibi farklı oyun konsolları için birbirinden bağımsız karakterlerin hikâyesini anlatan 2 seri daha ve ek paketlerin olduğu CD’ler piyasaya sürüldü.

GTA’nın yükselen popülaritesinin fark eden Electronic Arts, oyun piyasaya sürülmeden önce hisse başına 26 Dolar önerdi. Bu teklifi geri çeviren Rockstar yetkilileri oyun çıktıktan kısa bir süre sonra tekliflerin artacağını ve hissenin çok daha değerli hale geleceğini umuyor.

GTA’nın zararlı etkileri olduğunu düşünenler de var

2 yıl önce ABD’nin New Mexico eyaletinde bir çocuğun önce babasını, sonra üvey annesi ve üvey kardeşini başından ateşli silahla vurarak öldürmesi üzerine, çocuğun amcası ve üvey annesinin babası tarafından oyunu üreten şirkete dava açıldı. Cinayet öncesinde çocuğun GTA oynadığını öne sürülerek 600 milyon dolarlık tazminat talep edildi. Bu olaydan sonra oyun birçok ülkede yasaklandı. Bazı ülkelerde ise 18 yaş altındaki çocuklara oyunun satılmaması kararı alındı.
ABD’li bilimadamlarının 10.000 kişi üzerinde yaptıkları deneyde oyunu oynayan deneklerin yüzde 80’inin oyundaki yayaları ezdiği, özellikle erkek sürücülerin vitesi geri alıp tekrar tekrar yayaların üzerinden geçtiği gözlemlendi.

1 Yorum

Yorum yazın