Spor Yaşam

‘Erkekler tayt giymekten korkuyordu’

Yazan: Mürvet Deniz Mağden
Amerikalı aktör Robert Downey Jr. / Fotoğraf: The Times

Spor merkezlerine göre artık yoga bir kadın sporu olarak görülmüyor, erkeklerin yogaya ilgisi arttı.

Yoga, Türkiye’de ve dünyada son beş senede popülerliğini arttırdı. Çoğu spor merkezi yoga sınıfları açtı. Sadece yoga ve meditasyon üzerine salonlar kuruldu. Bu gelişmelerle beraber eskiden kadın sporu olarak görülen yoga, artık erkeklerin de ilgisini çekiyor.

Meditasyon ve yoga eğitmeni Senem Kalender‘e göre yoga daha çok kadınlar arasında popüler olmasına rağmen, erkeklerde de yogaya doğru bir eğilim var. Bu eğilimin nedenini hayatın stresi ve hastalıklara bağlayan Kalender, yoganın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylüyor: “Yoga hem bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hem de bir yaşam biçimi. Bu yüzden her yaştan kişi yogayı tercih edebiliyor.”

Ece Targıt

2019 Martında Flov adındaki yoga stüdyosunu açan Ece Targıt da, yogaya erkeklerin eğiliminin artmasının sebebini şöyle açıklıyor: “Eskiden insanlar yogayı kadın sporu sanıyordu. Özellikle giysi olarak tayt seçilmesi ve esneklik kazandıran bir aktivite olduğu için erkekler pek sıcak bakmıyordu. Ama son yıllardaki erkek yogiler (yoga felsefesine adapte olmuş kişi) ve yoga yapan erkeklerin Youtube videoları, sporda cinsiyet ayrımı olmadığını kanıtladı. Erkekler artık çekinmeden yoga derslerine katılıyor.”

Londra’da 2014’ten beri yoga dersleri veren Darren Hunter da yogaya dünya genelinde ilginin arttığını söylüyor. 2017’nin sonlarına kadar sınıfların genellikle sadece kadından oluşmasına rağmen, son bir senedir yoga sınıflarında sıklıkla erkek öğrenciler de bulunduğunu belirten

Darren Hunter’ın yoga sınıfı.

Hunter, yoganın erkek vücuduna da faydaları olduğunun anlaşılmasından son derece memnun. Bu farkındalığı artıran etkenin ise influencerlar ve ünlenen erkek yogiler  olduğunu düşünüyor: “Dünya genelinde erkek yogiler ve yoga öğrencileri arttı. Mesela her yıl Tayland’da yapılan Yoga eğitimlerinde eskiden sadece kadın eğitmenler vardı. Artık erkek eğitmenlerle de çalışıyor. Bu sayede, sosyal medyada daha fazla yoga yapan erkek görünüyor. Ben yogaya ilk başladığımda arkadaşlarım benimle dalga geçiyordu. Açıkçası bir yenilikti ve erkekler tayt giymekten korkuyorlardı. Ama bir şeyi çok gördüğümüzde, ona alışmaya başlarız. Erkek yogilere alışan erkekler, yogaya başlamak için artık kendilerini rahat hissediyor.”

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde şubeleri bulunan spor merkezi Sports International’ın verilerine göre,  yoga sınıflarına kayıtlar 2017’den bu yana toplamda yüzde 48 arttı. Erkeklerde ise bu oran yüzde 71.

Yoga’ya erkeklerin daha çok ihtiyacı olduğunu söyleyen FitWell Blogu, yogaya erkeklerin ilgisini çeken beş madde olduğunu belirtiyor. Bu maddeler şöyle sıralanıyor: “Yoga cinsel hayatı iyileştirir, iş yerinde üretkenliği arttırır, stresi engeller, uyku kalitesini yükseltir ve hareket kabiliyetini artırır.”

Yorum yazın