Spor

Futbolun 'kahraman' eşcinseli

Yazan: Volkan Ağır
DPA

Bir futbolcunun eşcinsel olduğunu açıklamasının ardından 24 yıl beklememiz gerekti. Milli Alman futbolcu Thomas Hitzlsperger sadece bununla kalmadı; spor dünyasını cinsel tercihini saklamamak için eyleme çağırdı.

Manchester United’ın 29 yaşındaki Danimarkalı kalecisi Andreas Lindegaard, internet günlüğündeFutbol dünyasındaki eşcinsellerin, cesurca cinsel yönelimini açıklayacak bir kahramana ihtiyacı var” yazdığında tarih 23 Kasım 2012 idi. Futbol dünyasının ihtiyaç duyduğu -Lindegaard’a göre- kahraman bir seneyi aşkın bir süre sonra Almanya’da ortaya çıktı. Alman futbolunun önemli oyuncularından Thomas Hitzlsperger 8 Ocak'ta yaptığı açıklamada eşcinsel olduğunu dünya âleme duyurdu.

İngiltere’de Aston Villa, West Ham ve Everton, Almanya’da Stuttgart ve Wolfsburg, İtalya’da Lazio formalarını giyen ve kariyeri boyunca 52 kupa kaldıran milli futbolcu, yaşadığı kronik sakatlıklar nedeniyle aktif spor yaşamını geçen sezon, 31 yaşında sona erdirmişti. Hitzlsperger’in cesur açıklaması birçok açıdan önemli.

Sahadaki lakabı: Çekiç

Hitzlsperger’in haberini “Bizi ilgilendirmeyen bir konuyu açıklayabilmek için cesur olma gerekliliğin varlığı ne kadar da utanç verici” cümlesiyle aktardı Alman NDR (Norddeutscher Rundfunk) kanalının Tagesschau (Günebakış) programı sunucusu, 53 yaşındaki Esther Schapira. Muhafazakâr toplum düzeninin çizdiği erkeklik kurallarına muhakkak uyulması gereken(!) futbol dünyasında yine o kurallara göre yumuşak(!) olanların barınması cesaret gerektiriyor.

Gerçi Hitzlsperger bu konuya, “Eşcinsellerin futbolu yeteri kadar sert oynayamayacağının düşünüldüğü bir ortamda yıllarca bunun doğru olmadığını herkese kanıtladım” diyerek açıklık getiriyor. Almanca çekiç manasına gelen “Der Hammer” lakabını da boşuna almamış başarılı oyuncu.

“Nihayet!”

Wolfsburg'da oynadığı 2011/12 sezonunda takım arkadaşlarına eşcinsel olduğunu herkese söylemek istediğini iletiyor Çekiç Thomas. Ancak arkadaşları önce onunla biraz şakalaşmış ve sonrasında da “Bunu henüz açıklamamalısın” şeklinde geri dönüşler yapmışlar. Olay henüz çok sıcak olsa da bu açıklamayı yapmasının o kadar da korkunç olmadığını kendisine gelen desteklerden görebiliriz.

Almanya Futbol Federasyonu Başkanı olduğu dönemde, 2011’de Almanya’da yapılan Kadınlar Dünya Kupası sırasında gerçekleşen LGBT yürüyüşüne kurumsal destek veren ve katılan Theo Zwanziger (2006-2012) hiç gecikmeden  Hitzlsperger için “Nihayet bir futbolcu eşcinselliğini kamuoyuna duyurma cesaretini gösterdi” açıklaması yaptı. Aston Villa taraftarı olduğu bilinen İngiltere Başbakanı David Cameron da Twitter'dan yazdığı mesajla Hitzlsperger'i takdir etti. Bu iki önemli insanın dünyada eşcinselliğin daha fazla kabullenilmesi açısından dikkat çekici.

Blatter: “Eşcinseller Katar'da sevişmesin”

Manchester United oyuncusu Lindegaard, 2012’de yazdığı mektupta futbol dünyasını modern toplumun gelişimine göre daha az liberal, daha az uygar ve daha çok önyargılı olarak nitelerken, toleranssız dar görüşlü bir dünyada sıkışıp kalmış olarak gördüğünü belirtiyor.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Sepp Blatter ise, 2022’de Katar’da yapılacak Dünya Kupası’na gelecek eşcinsellere, “Gelin ama Katar'daki insanların görüşlerine saygı gösterip sevişmeyin” mesajını ileterek Danimarkalı kaleciyi haklı çıkardı. Ve akıllara da şu soruyu beraberinde getirdi: Eğer Hitzlsperger futbol kariyerine antrenör olarak devam etmeye karar verirse ve Katar’daki Dünya Kupası'na gitme hakkı kazanan bir takımda çalışıyor olursa neler olacak?

Almanya milli formasını 52 kere giymiş ve kaptanlığını da yapmış bir futbolcunun, meslektaşları arasında ayrımcılığa uğramaması daha kolay olacaktır. Ancak Schapira’nın Tagesschau programında hatırlattığı üzere 2012’de Almanya’da 136 kişi eşcinsel olduğu için şiddete uğradı. Bunu göz önüne aldığımızda Alman toplumunun ve futbol taraftarlarının nasıl bir tepki vereceği şimdilik meçhul olsa da kimi taraftar gruplarının önceden yaptıkları umut vaat ediyor.

Sochi için çağrı

Dünya futbolunun ilk “cesur” adamı Justin Fashnau’nun eşcinsel olduğunu açıklamasının ardından 24 yıl beklememiz gerekti. Hitzlsperger'in Fashnau’nun kötü talihini yaşamaması için özellikle Almanya’daki futbolseverlerin bu oyuncuya desteklerini göstermesi gerek ki oralarda da bu potansiyel oldukça yüksek.

Futbolcuyken rakiplerinin ‘çekiç’ diye andığı Hitzlsperger’in bundan sonraki LGBT mücadelesi de çekiç gibi başladı ve eşcinselliğin yasaklandığı Rusya’nın Sochi kentinde önümüzdeki ay yapılacak Kış Olimpiyatları’nda bu yasanın protesto edilmesi gerektiği çağrısını da yaptı. Eşcinsel sporcular bu cesur adama katılacak cesareti, Hitzlsperger'in açıklamayı yaptığı 8 Ocak günü doğan ve 1972'de verdiği bir röportajda eşcinsel yönelimi olduğunu açıklayan David Bowie’nin Heroes parçasını dinleyerek bulabilirler.

twitter.com/volkanbk3

Yorum yazın