Sanat

İkinci Ferdi Özbeğen

Yazan: Samet Kaan Keleşoğlu
Türkiye genç kuşak dinleyicisinin Kasım 2020'de tanıştığı Ferdi Özbeğen'in, Şan Tiyatrosu Konseri (1983) albümünün yanı sıra Seviyorum Delicesine (1983), Piyanist (1986) ve Şarkılarım (1991) albümleri de yeniden basılıyor.

“Bir Başkadır” dizinin genç kuşakla tanıştırdığı Ferdi Özbeğen’in “20. Sanat Yılı Şan Konseri” plağı dördüncü baskısını yapıyor. Yaşar Plakçılık, Özbeğen’in 1983, 1986 ve 1991’de yayınlanan üç albümünü daha yeniden yayınlıyor.

Müzikleri ve konser görüntülerinin Netflix yapımı Bir Başkadır dizisinde kullanılmasıyla, yeni bir dinleyici kitlesine de ulaşan Ferdi Özbeğen’in, yayınlandığı 1983’ten sonra geçen ay yeniden basılan 20. Sanat Yılı Şan Konseri kayıtları bir ay içinde üçüncü baskısını yaptı. Özbeğen’in 1983, 1986 ve 1001’de yayınlanan üç albümünün yeni baskıları ise yolda.

28 Ocak 2013’te 72 yaşında ölen Özbeğen’in 1982’te İstanbul Şan Tiyatrosu‘nda verdiği konserin kayıtları 9 Aralık 2020’de yeniden basılmış ve 2000 adet plak, dağıtıma girdiği gün içinde tükenmişti.

Orijinali 1983’te yayıyınlanan “Ferdi Özbeğen 20. Sanat Yılı Şan Konseri” albümü, LP (long play) formatında tekrar basıldı.

Yapımcı Yaşar Plakçılık, sanatçının ölümünden yıllar sonra yaşanan bu başarıyı “Diyebiliriz ki bugünkü ilgi ve sevgi, sanatçımızın yaşam süresi içinde görmüş olduğundan daha büyük” açıklamasıyla duyurmuştu. Firma, plağın gördüğü ilgi üzerine aralık ayı içerisinde her biri bin adet olmak üzere iki baskı daha yaptı. 1985’te yangın sonucunda kullanım dışı kalan Şan Tiyatrosu’nda verilen konserin kayıtlarından oluşan albümün 1983’te özgün baskısı ise piyasada bulunmuyor.

HaberVs‘nin ulaştığı firma yetkililerine göre Yaşar Plakçılık, 20. Sanat Yılı Şan Konserinin toplam 4 bin adedi bulan üç baskının da tükenmesi üzerine bu ay içerisinde dağıtıma girmek üzere bin adetlik yeni baskıya hazırlanıyor.

Albümün dağıtımını üstlenen İz Müzik’in sahibi Olcay Akyürek ise 9 Aralık’ta yayınlanan ilk yeniden baskının bazı platformlarda 300-400 liraya satılmaya çalışılması nedeniyle, yeni baskı yaparak karaborsanın önüne geçmek istediklerini söylüyor.

Özbeğen’in üç albümü daha yolda 

Ferdi Özbeğen’in diğer albümleriyle ilgili de yoğun talep aldığını belirten firma Yaşar Plakçılık, sanatçının, yayınlandığı yıldan sonra tekrar üretilmeyen üç albümünün da tekrar basılacağını müjdeliyor. Buna göre Seviyorum Delicesine (1983) ve Piyanist (1986) albümlerinin yeni kopyaları dağıtıma girdi. Şarkılarım (1991) albümünün ise gelecek hafta dağıtılması bekleniyor. Özbağen’in 16 albümünün telif hakları, Yaşar Plakçılık’ın elinde bulunuyor.

Bir Başkadır‘dan önce yayın hazırlığındaydık”

Özbeğen’in albümlerine talebin artmasında ve özellikle sanatçıyı tanımayan genç kuşağın onu keşfetmesinde Netflix platformunda gösterime giren, yönetmenliğini Berkun Oya‘nın üstlendiği Bir Başkadır dizisinin etkisi var. Dizinin ilk bölümünün kapanışında, söz ve müziği Suat Sayın’a ait Gündüzüm Seninle adlı parçanın Özbeğen tarafından seslendirildiği Şan Tiyatrosu konseri kaydı kullanılmıştı.

Öyle ki bu kayıt, 28 Temmuz 2020’de NetD Müzik bünyesinde yayınlandığı ilk dönemde 50 bin tıklanma almıştı. Bir Başkadır‘ın 12 Kasım’da gösterime girmesinden itibaren Gündüzüm Seninle‘nin izlenme sayısı 5 milyonu geride bıraktı.

Diğer taraftan Yaşar Plakçılık, 20. Sanat Yılı Şan Konseri albümünün yayın hazırlıklarına pandemi döneminden önce başladıklarını, müziklerin Bir Başkadır dizisinde kullanılmasının ise bir tesadüf olduğunu belirtiyor. Yetkililer “Ancak dizi, bizim gerçekleştiremeyeceğimiz kadar büyük bir tanıtım sağladı” diye ekliyor.

Albüm tekrar basılırken plağın orijinal halini korumak isteyen firma, bu amaçla 1983 baskısının kapağında “stereo” yerine yazılmış olan “setereo” hatası bile düzeltmedi.

Telif hakları 1983 yılında ödendi

Albümün yayınlanabilmesi için eser sahibi ve plak şirketinin ortak izni gerekirken, Yaşar Plakçılık, albümde emeği geçen 17 söz-müzik sahibine telif haklarının 1983’te ödendiğini belirtiyor. Özbeğen’e göre kendi payı aynı yıl ödenirken, firmaya göre sanatçının yasal mirasçısı Hilmi Özbeğen yeni baskıdan herhangi bir gelir elde edemiyor.

Özbeğen’in 16 albümünün yayın haklarını elinde bulunduran Yaşar Plakçılık, 1980’de Yaşar Kekeva tarafından kuruldu. 40 yıldır Unkapanı Plakçılar Çarşısı’nda aynı mağaza içerisinde hizmet veren firma, pop, fantezi ve sanat müziği alanlarında Türkiye’nin önde gelen müzisyenlerinin yapımcılığını üstlendi. Müzik Yapımcıları Derneği’nin (MÜYAP) ilk başkanlığını da üstlenen Kekeva’nın 1992’de öldürülmesi üzerine firma, oğulları Kemal ve Mustafa Kekeva tarafından yönetiliyor.

Yorum yazın