Genel

Kabile aranıyor

Yazan: www.tribewanted.com

Özlem Özbaşoozbas@medyakronik.com Bazen her şeyden elinizi eteğinizi çekip çok uzaklara gitmek istediğiniz oluyor mu? Düşünün ki bir adadasınız, avladığınız balığı kumsalda pişiriyorsunuz, hatta bir kabile reisiniz bile var… Peki metropol hayatının stresinden sıyrılıp Büyük Okyanus’ta bir adada kabile hayatı yaşamaya ne dersiniz? TribeWanted, 2006’da üyelerine kabile hayatı yaşatma fikriyle yola çıkmış. Fikrin sahipleri Ben Keene […]

Özlem Özbaş
oozbas@medyakronik.com

Bazen her şeyden elinizi eteğinizi çekip çok uzaklara gitmek istediğiniz oluyor mu? Düşünün ki bir adadasınız, avladığınız balığı kumsalda pişiriyorsunuz, hatta bir kabile reisiniz bile var… Peki metropol hayatının stresinden sıyrılıp Büyük Okyanus’ta bir adada kabile hayatı yaşamaya ne dersiniz?

TribeWanted, 2006’da üyelerine kabile hayatı yaşatma fikriyle yola çıkmış. Fikrin sahipleri Ben Keene ve Mark James. 1482 üyesi olan TribeWanted, şimdilik sadece sanal alemde hizmet veriyor. 5000 üyeye ulaşıldığındaysa, “macera adası” Vorovoro, kabileye kapılarını açacak.

Büyük Okyanus’un güneyindeki Vorovoro Adası’nın sahibi Tui Mali ve ailesi, adanın tek yerlileri. Adada elektrik, yol ve içme suyu şebekesi yok. Vaat edilenlerse deniz, kumsal ve güneşten daha fazlası.

TribeWanted’ın kurucularından Mark James, yüzlerce nedenden birkaçını şöyle sıralıyor: “Macera, sörf, doğa sporları, denizden yeni çıkmış balık, kumsalda yakılan ateş ve 5000 üyeyle sanal ortamda buluşup son derece gerçek bir organizasyonda yer almak.”

TribeWanted’da üç farklı üyelik seçeneği var: Göçebelik, avcılık ve savaşçılık. Üyelik türüne göre, adada geçirilecek zaman ve üyelik ücretleri de değişiyor.

Üyelik ücretlerinin bir kısmıyla çevre adalarda okul yapımı, balıkçı teknelerine motor temini ve yerlilere yeni iş imkanları sağlanacak. Kabilenin yaratıcıları, projenin çevreye duyarlı olması konusunda da oldukça hassas. Öyle ki, kabilenin bir iklim danışmanı bile var. Adanın yönetimi ve altyapısıyla ilgili tüm kararlar demokratik bir şekilde, online oylama sistemiyle verilecek. Adada neler olup bittiğini izlemek isteyenler içinse Tribal TV yayında olacak.

Uzaklara gitmek, keşfedilmemiş yerleri görmek, “medeniyet”in tekmil telaşından sıyrılmak tam da bana göre diyenlerdenseniz Vorovoro’ya şimdiden hoş geldiniz!

Yorum yazın