Genel

Kağızman’ın hızlı topçuları

Yazan: [email protected]

Mine Savaş Büyük yatırımlar genellikle büyük şehirlere yapılıyor. Her şeyin en “kalitelisi” sanki büyük şehirlerdeymiş gibi. En iyi şirketler, okullar, hatta en iyi iş adamları, sporcular hep büyük şehirlerde bulunuyor. Doğu illerine karşı genel bir korku var. Genellikle yatırımcılar yatırım yapmaktan çekiniyor, tayini çıkanlar bazen gitmekten bile vazgeçiyor. Ama aslında korkup kaçılan, yatırım yapmaya çekinilen […]

Mine Savaş

Büyük yatırımlar genellikle büyük şehirlere yapılıyor. Her şeyin en “kalitelisi” sanki büyük şehirlerdeymiş gibi. En iyi şirketler, okullar, hatta en iyi iş adamları, sporcular hep büyük şehirlerde bulunuyor. Doğu illerine karşı genel bir korku var. Genellikle yatırımcılar yatırım yapmaktan çekiniyor, tayini çıkanlar bazen gitmekten bile vazgeçiyor. Ama aslında korkup kaçılan, yatırım yapmaya çekinilen doğuda, gizli kalmış birçok hazine var, tabii görmeyi bilene…

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve mezunlarının önderliğinde 2003’ün temmuz ayında Kars’ın Kağızman ilçesinde yeni umutlara yelken açıldı. Kağızman Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) restore edildi ve umutsuz ilköğretim öğrencilerine umut aşılandı. Kullanılmayan depolar kütüphane, bilgisayar ve televizyon odası olarak öğrencilerin kullanımına açıldı. Öyle ki, çalışmalara başladıktan tam bir sene sonra YİBO öğrencileri, folklor kurslarına gitmeye, kendi aralarında kısa filmler çekmeye başladı.

Öğrenciler daha da ilerleme kaydetti ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) – Danone iş birliği ile 82 ilde düzenlenen futbol müsabakalarında, Kars il birinciliğini elde ettiler. Bu başarının ardından YİBO öğrencileri, “MEB – Danone Küçükler Futbol Samsun Grup Birinciliği” maçlarında 16 ille yarışarak dört birinciden biri olmayı başardılar. Son olarak da İstanbul’da gerçekleşen “2007–2008 MEB – Danone Küçükler Futbol Türkiye Birinciliği”nde yarışmaya hak kazandılar.

32 takımın katılımıyla gerçekleşecek olan turnuva, 18 – 21 Mayıs’ta İstanbul’da Beyoğlu Kasımpaşa Stadı’nda yapılacak. Mehmet Karataş, Zülküf Aydın, Cevdet Aydın, Fırat Tunç, Mehmet Tunç, Alperen Alp, Süreyya Altun, Selçuk Altun, Yunus Arslan, Bayram Taş, Muhammet Taşçı ve İbrahim Tosun’dan oluşan YİBO futbol takımı ise gerçekleşecek maç için oldukça iddialı. YİBO’nun beden eğitimi öğretmeni Gökhan Turan, şenlik ve panayır havasında bir hafta geçireceklerini, takımının çok heyecanlı olduğunu söylüyor. Kağızman’da çim saha olmadığından çim üzerinde çalışma imkanı bulamayan çocuklar, İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul kampusünün bahçesinde antrenman yaptılar.

10 – 12 yaş grubundaki toplam 12 kişiden oluşan YİBO futbol takımının İstanbul’a ilk gelişi. Öğrencilerinin daha önce hiç uçağa binmediğini, hatta deniz ve orman bile görmediğini anlatan Turan, çocukların İstanbul’a geldiklerinde şaşkınlık içerisinde etrafa baktığını ve şoke olduğunu anlatıyor. Özellikle, Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul yerleşkesine gelene kadar tam bir buçuk saatlerini trafikte geçirdiklerini ve çocukların trafikten ötürü olumsuz etkilendiğini sözlerine ekliyor.

Minik futbolcular, “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusuna yanıt vermekte pek zorluk çekmiyor. Futbolcu olmak isteyenler çoğunlukta gibi gözükse de mühendis, avukat, hâkim, hatta uçak görünce pilot olmak isteyen çocuklar bile var. “Bazı çocuklar ise beni rol model alıyorlar ve beden eğitimi öğretmeni olmak istiyorlar” diyen Turan, YİBO öğrencilerinin genellikle yazlarını ailelerinin yanında hayvancılık yaparak geçirdiğini, okulun onlar için nimet gibi olduğunu ve üç aylık yaz tatilinin ardından çocukların okula koşarak geldiklerini ve çok mutlu olduklarını söylüyor. Kendisinin de YİBO mezunu olduğunu söyleyen beden eğitimi öğretmeni Gökhan Turan, “Yatılı okulda özveriyle çalışan öğretmene ihtiyaç var” diyor ve yatılı okulda çalışmanın hayli zor olduğunu anlatıyor.

Santralistanbul’un yeşilliklerini neşeli bağırışları ve çığlıklarıyla dolduran Kağızmanlı minikler düşe kalka oynadıkları futbol gibi hayatta da düşe kalka bir çok başarıya imza atacaklar. Bu turnuva onlar için yalnızca bir başlangıç…

Yorum yazın