Yaşam

Konuşma engelliler için ses bankası kuruluyor

Yazan: İbrahim Vahab

Konuşma engelli insanlara kendilerine özgü yapay bir ses üretmeyi başaran bilim insanları projelerini geliştirmek için herkesi ses bağışına çağırıyor

Nörolojik rahatsızlıklardan dolayı konuşma engeli bulunan insanlar  bilgisayar programı yardımıyla konuşabiliyor. Ancak yeni geliştirilen bir projeyle bu insanlar tek tip ses yerine kendi özgün sesleriyle konuşabilecek.

ABD’nin Boston kentindeki Northeastern Üniversitesi’ nden Prof. Rupal Patel ve Nemours Alfred duPont Çocuk Hastanesi’nden araştırmacı Dr. Tim Bunnell’in geliştirdiği Vocal ID projesi, konuşma engellilere kendilerine özgü bir ses üretmeyi amaçlıyor.  Geçtiğimiz yıl aralık ayında, uluslararası konferanslar zinciri TED'de konuşan Patel, engelli insan ile sesini bağışlayan insanın seslerini birleştirerek ses sentezleyen programı ve geliştirdikleri projeyi anlatmıştı.

Patel konuşmasında, halihazırda kullanılan Smartnow adlı programın cinsiyet veya yaş farketmeksizin her hasta için aynı jenerik sesi kullanmasının problem yarattığını söylüyor. Stephen Hawking veya 8 yaşındaki küçük bir kızın aynı sesi kullanmasını örnek veren Patel’e gore konuşma engelli insanlarin kendi seslerine benzer bir sesle konuşabilmesi onlara psikolojik ve duygusal açıdan oldukça yararlı.

Konuşmak basitçe iki yapı sayesinde gerçekleşiyor: Ses kaynağı olan gırtlak ve kaynağı şekillendiren dil ile ağız. Konuşma engelli pek çok insanın engeli de genellikle ikinci yapıyla ilgili. Onlara özgün bir sesle konuşma fırsatı verebilmek için kurulan Vocal ID, bu sesleri üretebilmek için sesini bağışlayacak insanları arıyor. Vocal ID, ses kaynağını engelli insandan alıyor ve ikinci kısmı bağışlayan kişinin sesiyle sentezleyerek özgün bir ses yaratıyor. Vocal ID projesi bu programdan yararlanmak isteyen konuşma engellilerle dünyanın her tarafından sesi, cinsiyeti, yaşı ve boyutu eşleşen insanları biraraya getirmeyi hedefliyor.

Sesimizi nasıl bağışlayabiliriz ?

Planlanan projeye gore sesini bağışlamak isteyen insanlar bir stüdyoya veya mikrofana gerek duymadan telefon aracılığıyla seslerini kaydederek internet üzerinden gönderebilecek. Bunun için www.vocalid.org sitesi kuruldu. Algoritmanın yeni sesi oluşturabilmesi için, bağışlanan sesin 2-3 saatlik bir kaydı gerekiyor ve bu kayıt 10-20 dakikalık parçalar halinde ara verilerek yapılabiliyor. Profesyonel bir ses tonu ve konuşmaya gerek duyulmuyor.

HaberVs’ye projeyle ilgili bilgi veren Patel, başlangıcı İngilizce ile yaptıklarını ama projenin büyümesi durumunda Türkçe ve diğer yabancı dillerin de seçenekler arasına eklenebileceğini söylüyor. Şu an için sesini bağışlamak isteyen 10 binden fazla insanın siteye kaydolduğunu ve proje için yardım toplandığını anlatan araştırmacı, projenin gelecek aylarda hayata geçeceğini belirtiyor.

Eğer siz de sesinizi bağışlamak veya projenin hayata geçirilme noktasında yürüyen bir iş modeli yaratmak için yardım etmek istiyorsanız siteye başvurabilirsiniz.

1 Yorum

Yorum yazın