Doğa Moda Yaşam

Kullanmadığınız her giysi indirim kuponuna dönüşüyor

Yazan: Gökcem İslam

Markası ve türü farketmeden geri dönüşüm için bağışlayacağınız tekstil ürünleri H&M’de indirim çekine dönüşüyor. Sanılanın aksine bu geri dönüştürme kampanyası bir dönemle sınırlı değil tüm yıl için geçerli.

Markası ve türü farketmeden geri dönüşüm için bağışlayacağınız tekstil ürünlerini, orta boy H&M poşetinin içine koyarak mağazalarına teslim ettiğinizde 10 TL değerinde indirim çeki kazanıyorsunuz. Bu kampanyasıyla H&M topladığı tekstil ürünlerinden geri dönüşüm teknolojisinin gelişmesi için yatırım yapıyor ve sivil toplum kuruluşlarına bağışta bulunuyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu 51 ülkede toplanan her bir kilogram kıyafet için 0,02 euro seçilen yerel yardım derneğine bağışlanıyor. Türkiye’den seçilen yerel yardım derneği ise Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği.

Tüm ülkelerde geri dönüşüme gelen ürün miktarı ve buna karşılık sivil toplum kuruluşlarına bağışlanan miktarlar ilgili internet sayfasında açıkça görülebiliyor. Türkiye’de en son 13 Aralık 2017’de güncellenen yardımın miktarı 9 bin 491 Euro. 474 bin kg tekstil ürününün karşılığında bağışlanan bu miktar, H&M’e teslim edilen poşetlerin sayısı arttıkça daha da çoğalıyor. Dört yıl önce başlatılan bu uygulama sanılanın aksine belirli bir dönemle sınırlı değil, tüm yıl için geçerli. Bu yolla hem kullanmadığınız teksil ürünlerini geri dönüştürmüş oluyor, hem de teslim ettiğiniz her poşet için 10 TL değerinde indirim çeki kazanıyorsunuz. Kazandığınız bu çekleri H&M mağazalarında yapacağınız 50 TL ve üzeri harcamalarınızda kullanma hakkına sahipsiniz.

Bağışladığınız ürünler önce depolara ardından toplama noktalarına getiriliyor. Çözüm ortakları I:CO, toplanan giysileri buralardan alıyor ve en yakın ayrıştırma merkezine  götürüyor. Burada ürünler, 350’yi aşkın farklı kategoriye ayrıştırılıyor. İyi durumda olan ve tekrar kullanılabilecek tekstil ürünleri dünya genelinde ikinci-el olarak dağıtılıyor. İkinci el olarak kullanılamayacak derecedeki ürünler ise ya başka ürünlere örneğin temizlik bezleri ve benzerlerine dönüştürülüyor ya da öğütülüp inşaat ya da otomotiv endüstrisinde dolgu ve izolasyon malzemesi olarak kullanılıyor.

Nitelik açısından uygun bazı ürünlere ise tekstil lifi olarak yeni bir şans tanınıyor. Bunlar tekrar ip olarak eğiriliyor ve H&M Conscious ürünlerinde kullanılıyor. Düğme ve fermuarlarda kullanılan metaller ve ortaya çıkan tozlar da geri dönüştürülüyor. Küp şeklinde basılıyor ve kağıt endüstrisine, mukavva yan ürünü olarak kullanılmak üzere gönderiliyor. Toplanan tekstil ürünlerinin son kalan küçük bölümü ise yakılarak enerji elde ediliyor.

H&M ilk geri dönüşüm projesine 2013 yılının Şubat ayında imza atmıştı. O zamandan beri her sene geri dönüşümle ilgili birçok kampanya yapan marka, sürdürülebilirlik yaklaşımının tüm endüstrinin gelişimine katkıda bulunmasını ve diğer markaların dikkatini çekerek onlarıda geri dönüşüme teşvik etmesini umuyor.

Yorum yazın