Gündem

‘Kültür bakanısınız, öylece durup seyrediyorsunuz’

Yazan: HaberVs

Kars’ta yıkım kararı verilen İnsanlık Anıtı'nın heykeltraşı Mehmet Aksoy’un avukatı Turgut Kazan’ın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a yazdığı mektup

Darbeciler barışa kızıyordu, barış davası sanığı oldunuz. Şimdi kültür bakanısınız ve barışı temsil eden İnsanlık Anıtı’nı yıkıyorlar. Öylece durup seyrediyorsunuz.

Sayın Ertuğrul Günay, Kültür Bakanı / Ankara

Biliyorsunuz, 12 Eylül darbesini yapanlar, demokrasiye ve çağdaş bütün değerlere olduğu gibi, barışa da düşmandılar. Bu nedenle, Barış Derneği yöneticisi olan aydınları toplayıp tutukladılar, (sözüm ona) yargılayıp zulüm uyguladılar.

Çok iyi hatırlayacaksınız ki, sizinle aynı davada sanıktık, yargılandık. Şimdi Kültür Bakanısınız. Ve müvekkilim Mehmet Aksoy’un yapıp yarattığı İnsanlık Anıtı, salt barışı temsil ettiği için, bazı çevrelerin hedefi oldu. Başbakan da, onların desteğini sağlamak amacıyla anıtı ucube sayıp yıkılması talimatını verdi.

Şimdi, idari yargıya açtığımız davanın ve AİHM’ne yaptığımız başvurunun sonuçları bile beklenmeden, bu talimat uygulanıyor. Ve doğrudan size bağlı Koruma Yüksek Kurulu’nun “mülkiyet sorunu çözüldükten sonra Koruma Kurulu’na başvurulmasını” öneren 06.01.2011 gün ve 777 sayılı kararı, bir yıkım kararı sayılarak, bu uygulama yapılıyor. Anıtın bir “ucube” olmadığını biliyorsunuz. Sevdiniz, desteklediniz. Ve en son olarak, “Başbakan onu kastetmemiştir” dediniz.

Ama, 12 Eylül’deki gibi, barışa / sanata / kültüre düşman olanlar, bize büyük bir TALİBAN ayıbı yaşatacaklar. Yıkım için iskele kuruldu. Vinç yola çıktı, geliyor. Siz, Kültür Bakanısınız, buna seyirci kalamazsınız. Türkiye’mizin alnına böyle bir kara leke sürülmesine karşı çıkmalısınız. Mehmet AKSOY vekili sıfatıyla ve son bir umutla size başvuruyorum. İlişikte, Avrupa Uluslararası Sanatçı Dernekleri Birliği ve Genel Sekreteri Christos Symeonides’in mektubu ile AIAP Dünya Genel Kurulu’nun Meksika toplantısındaki kararı duyuran AIAP Başkanı Rosa Maris Burillo Velasco’nun mektubunun birer örneğini (Türkçe çevirileriyle birlikte) bilgilerinize sunuyorum. UNESCO’yu, AB’ni ve çağdaş bütün dünyayı ayağa kaldıracak, sizleri barış düşmanı, sanat düşmanı, kültür düşmanı suçlamasıyla karşı karşıya bırakacak bu girişimi önleyici bir çaba harcamanızı bekliyorum. Saygılarımla. 21.04.2011

Av. Turgut Kazan, Mehmet Aksoy Vekili

Yorum yazın