Medya Yaşam

Masterchef ne yiyeceğimizi etkiliyor mu? 

Yazan: Yiğit Erol Kömürcü
Pazar esnafı Asım Kocaoğlu, programda kullanılanlara benzer türde ve üzerinde Masterchef yazan ürünlerin daha fazla talep gönrdüğünü söylüyor. (Fotoğraf: Yiğit Erol Kömürcü)

Ekranlarda 2018’den beri yayınlanan Masterchef, her programıyla müşterilerin yemek siparişlerini yönlendiriyor?

TV8 ekranlarında, sunuculuğunu ve juriliğini Mehmet Yalçınkaya, Somer Sivrioğlu ve Danilo Zannanın yaptığı Masterchef,  1 Eylül 2018’den beri yayınlanıyor. MedyaTava adlı internet sitesinin yayınladığı reyting verilerine göre Masterchef hayli ilgi görüyor. AB grubu izleyicide, prime time programları arasında, haftalık ortalamada dördüncü olma başarısı gösteriyor.

(Soldan Sağa, Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna, Somer Sivrioğlu)

Ülkedeki kafe, restoran ve lokanta işletmecileri de programa olan bu ilgiden nasipleniyor. Format gereği her programda farklı bir yemek ve mutfak kültürü ile yarışılıyor ve dolayısıyla izleyici her programda gerek yöresel gerek dünya mutfağından bir yemeğin hazırlanışını ve sunumunu izliyor. Durum böyle olunca programda hangi yemek yapıldıysa izleyici, ertesi gün bu yemeğin restoranına müşteri oluyor.  

Mutfağından motorcusuna Masterchef!

Bafra Pidecisi işletme sahibi Duygu Yeğen, geçtiğimiz günlerde Masterchef’te pide yapıldıktan sonra, ertesi gün dpide talebinin patırı sayılır ölçüde arttığını söylüyor. Her yıl, bir ya da iki programdan sonra bu talebin ortaya çıktığını  ve o günlere mutfağından motorcusuna hazır olmaya çalıştıklarını dile getiriyor. Duygu Yeğen normal şartlarda en kalabalık vakitte bir iki masasının boş kaldığını ancak programdan sonra, müşterilerin dışarıda sıra beklediğini söylüyor. Bu durumun kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Duygu Yeğen, çoğu işletmenin bu durumdan kâr sağladığını ekliyor. 

Fazladan çalışan gerekiyor

Dürümcübey adlı işletmenin sahibi Engin Şanlı ise programdan sonraki günlerde ekstra çalışan alması gerektiğini söylüyor. “Yoğunluk normal günlerin çok üzerinde, çoğu siparişi yetiştiremiyoruz bir de üzerine müşteriden azar işitiyoruz sadece o günler için fazladan eleman aldığım bile oldu.”

Bu durumdan oldukça memnun olduğunu belirten Şanlı, müşterilerin sipariş verirken yarışmadaki şeflerin tercihlerinden de çok etkilendiğini şu sözlerle etkilendiğini ifade ediyor: “İşin garip tarafı insanlar siparişlerini şeflere göre veriyor. Mesela Mehmet şef ‘soğansız dürüm mü olur?’ dedi, soğansız sipariş neredeyse gelmedi.”  

Pazarcının yüzü gülüyor

Sadece işletmeler değil pazar esnafı da Masterchef yarışmasından etkileniyor. İstanbul Anadolu yakasında pazarcılık yapan Asım Kocaoğlu mutfak eşyaları satıyor. Sattığı ürünlerin üstüne “Masterchef yağdanlığı” veya “Masterchef rendesi” yazdığı zaman çok talep gördüğünü söylüyor. İnsanların programda kullanılan araç gereçleri kullanmak istediğini ve hatta bu ürünleri kullanmak için diğerlerine kıyasla fazladan ücret ödediğini söylüyor.

Yorum yazın