Spor

NBA’siz Beko Basketbol Ligi

Yazan: Mert Kol

NBA’li oyuncuların ayrılmasıyla takımlar hedeflerinden uzaklaşacak mı? Ayrılan oyuncuların yeri nasıl doldurulacak?

Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBA) kulüp sahipleriyle oyuncu temsilcilerinin, gelir paylaşımı nedeniyle yaşadığı anlaşmazlığın çözülmesi ve 149 günlük lokavtın sona ermesi Türkiye basketbolunu da etkiledi. Anadolu Efes, Fenerbahçe Ülker, Galatasaray Medikal Park, Beşiktaş Milangaz ve Türk Telekom, geçtiğimiz hafta oynanan maçlarda NBA patentli oyuncularıyla vedalaştı.

NBA’li oyuncuların ayrılmasıyla takımlar hedeflerinden uzaklaşacak mı? Ayrılan oyuncuların yeri nasıl doldurulacak? HaberVs muhabiri Mert Kol, lokavt sonrası Beko Basketbol Ligi’ni mercek altına aldı.

Beşiktaş Milangaz

Lokavtın sona ermesinin en çok etkileceği ekibin Beşiktaş Milangaz olduğunu söylemek yanlış olmaz. Beşiktaş, sadece Türkiye’ye gelmiş –Allen Iverson’u saymaz isek- en kariyerli oyuncu Deron Williams ve Semih Erden’i değil, kontrat yapmasına ragmen forma giydiremediği Los Angeles Lakers’lı Lamar Odom’ı da yitirdi.

Deron Williams’ın gelişyile hücümda oldukça güçlenen Beşiktaş, bu sayede birçok maçını 100 sayının üzerinde tamamladı. Williams’ın maç başına attığı 20 sayı ortalamanın yanında takım arkadaşlarına da pas vererek tam bir takım oyuncusu olduğunu izledik.  Yedi lig maçında 19,7 sayı, 6,4 asist ve 3,3 ribaund ve beş Eurochallenge maçında 24,6 sayı, 2,4 ribaund ve 6 asistle oynadı. Siyah beyazlılar oyun kurucu mevkini Can Akın ve Mehmet Yağmur’la doldurmaya çalışacak . Ancak bu mevkiye takviye kaçınılmaz görünüyor.

Öte yandan ligde 10 sayı, 6 ribaund ve Eurochallenge’da 12 sayı, 8,3 ribaund ortalama tutturan Semih Erden’in de yerinin doldurulması kolay görünmüyor.

Anadolu Efes

Anadolu Efes, “power forvet” mevkinde takımına önemli katkıda bulunan Ersan İlyasova’nın yokluğunu çok arayacağa benziyor. 4 numaralı posizyonu Savanoviç’le doldurmaya çalışacak olan Efes, Kerem Gönlüm’ün de yokluğunda bu mevkide zorlanacaktır. Ersan rakiblerine göre hem fizik hem de çabukluk anlamında üstünlük sağlıyordu. Bunların yanında Ersan İlyasova ribaundlardaki yüksek katkısıyla takımının bu yöndeki liderliğini üstlenerek tamamladı maçları. Ersan bulunduğu elde ettiği istatistiklerine baktığımızda çıktığı 7 lig maçında 13,3 sayı ve 6,7 ribaund, Euroleauge’de oynadığı maçlarda ise 6 maçta 10,7 sayı, 6,2 ribaund ortalamalarıyla oynadı.

Ersan’ın NBA’deki takımı Milwaukee Bucks’a dönmek yerine sezonu Anadolu Efes’te tamamlamak istediği söylense de henüz bu konuda bir gelişme kaydedilmedi. Sasha Vujacic ise sözleşmesi gereği sezon sonuna Anadolu Efes forması giyecek.

Fenerbahçe Ülker

Hırvat forvet Marko Tomas’ın sakatlanmasının ardından Euroleauge düşünülerek kadroya dahil edilen Thabo Sefolosha, Fenerbahçe Ülker’in NBA patentli tek oyuncusuydu. İsviçreli gard sarı lacivertli formayı giydiği 9 Euroleauge maçında da takımına gözle görülür katkı sağladı (Maç başına ortalama 12,3 sayı, 6 ribaund ve 2,3 top çalma.) Oklahoma Thunders’ın da savunma anlamında en önemli kozlarından olan Sefolosha, özellikle topun el yaktığı kritik dakikalarda bulduğu sayılarla Fenerbahçe Ülker’in Euroleauge A grubunda liderliğe oturmasında pay sahibiydi. Tomas sahalara dönse dahi onun geçtiğimiz sezon çizdiği istikrarsız tablo göz önüne alındığında Sefolosha’nın yerinin ancak yeni bir transferle doldurulabileceğini söylemek mümkün.

Galatasaray Medical Park

Zorlu bir eleme grubundan geçerek Euroleauge’de oynama hakkı elde eden Galatasaray Medical  Park, pota altı rotasyonunda hissettiği eksikliğini NBA takımlarından Atlanta Hawks’tan transfer ettiği  Zaza Pachulia ile gidermeye çalışmıştı. İlk maçlarda beklenenden uzak performans gösteren Zaza, Galatasaray’ın Euroleauge’de 15 sayı geriden gelerek kazandığı Prokom maçında 19 sayı 10 ribaundluk katkısıyla çember altında Galatasaray için ne kadar önemli olduğunu göstermişti. Sarı kırmızılı ekip sezon başında Tofaş’a kiralık verilen 91 doğumlu genç oyuncusu Sertaç Şanlı’yı geri çağırarak Zaza’nın boşluğunu gidermeye çalışacak. Ancak Euroleauge’deki mücadele seviyesi göz önüne alındığında Galatasaray’ın, Zaza’nın verdiği katkıyı genç Sertaç’tan alması neredeyse imkansız.  

Türk Telekom 

Beko Bastekbol Ligi’ne üst sıraları hedefleyerek başlayan Türk Telekom, Utah Jazz’dan transfer ettiği Mehmet Okur’la zirve adayları içerisinde yer aldığını göstermişti. NBA’de geçtiğimiz sezonu sakatlık nedeniyle sahadan uzak geçiren Okur, ligde oynadığı 6 maçta 13,5 sayı, 8,7 ribaund ve Eurochallenge’da ise 16,3 sayı ve 7,3 ribaund ortalamalarıyla oynadı. Mehmet Okur’un gidişiyle beraber Türk Telekom’un çember altı fazlasıyla zayıflayacak. 

 

 

Yorum yazın