Gündem

Öğrenciler hapiste, hocalar sokakta, adalet nerede?

Yazan: Hüseyin Aldemir
Hüseyin Aldemir

Okullarda ders zili çoktan çaldı. Ancak 700'ün üzerinde lise ve üniversite öğrencisi pek de hukuka uygun olmayan gerekçelerle öğrenim hakkından mahrum

Türkiye'nin dört bir yanındaki cezaevlerinde bulunan yaklaşık 700 tutuklu öğrenci için yeni öğretim yılı İstanbul Beyoğlu'nda Galatasaray Lisesi önünde yapılan temsili dersle başladı.

Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi'nin, Türkiye’deki tutuklu lise ve üniversite öğrencilerine dikkat çekmek için Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirdiği “temsili ders” eylemine çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı. Temsili derste, “Üniversitenin tarihi ve şimdiki durumuProf. Dr. Neşe Özgen tarafından anlatıldı.  

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Seçil Doğuç grup adına bir açılış konuşması yaptı. Doğuç, bütün üniversitelerde açılış törenlerinin yapıldığını dile getirerek; bu açılış törenlerini ve okullarını uzaktan izleyen öğrencileri hatırlattı. Yüzlerce öğrencinin akıl ve hukuka sığmayan gerekçe ve yöntemlerle özgürlüklerinin ellerinden alındığına dikkat çeken Doğuç, bu eylemi, onları unutmadıklarını haykırmak için yaptıklarını vurguladı.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere, yaptığı açılış konuşmasında, öğrencilerin yerinin üniversiteler olduğunu belirterek, tepkisini “burada olmaktan hoşnut değiliz” sözleriyle dile getirdi. Yeşildere, öğrencilerin parasız özgür eğitim ve etnik kimlikleri ile yaşama talepleri nedeniyle tutuklandıklarını vurguladı. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kaldırılması gerektiğine değinen Yeşildere, hiçbir tutuklu öğrenciyi unutmayacaklarını vurguladı.

Ders: Üniversitelerin Tarihi

“Üniversitelerin tarihi ve şimdiki durumu” konulu temsili dersin açılışını Prof. Dr. Neşe Özgen, Türkçe ve Kürtçe olarak, “burada olan ve olmayan tüm öğrencilerimize ve meslektaşlarıma hoşgeldiniz diyor ve selamlıyorum” sözleriyle  yaptı.  Özgen, üniversitelerin tarihinin 11. yüzyılda Fransa'da kilise görevlilerinin kurduğu katedral okullarından başlatılabileceğini, ancak buralarda hocaların yüzüne soru sorulamadığını belirtti:
“Bir yıllık ders süresinde birden fazla soru soran öğrenciye iyi gözle bakılmazdı. Öğrencinin görevi kendisine verilen metinleri aynısıyla geri yazmaktı.”

Özgen, üniversitelerin gerçek anlamda bütün bileşenleriyle özgür bilim yapma ilkesinin ancak 1960’larda somutlaşabildiğini belirterek, 1968'de üniversitelerin kapılarının halk çocuklarına açıldığını anlattı. Özgen, yoksul çocukların verilen mücadeleler sonucu eğitim alabildiğini, 1968’e kadar kadınlar için tuvalet bile bulunmadığının altını çizdi. 

Özgen, Galatasaray Lisesi önünde verdiği temsili dersini, “Bugün üniversitelerden Roma Hukuku dersi kaldırılmaya çalışılmaktadır. Oysa Roma Hukuku, medeni hukukun ve laik eğitimin temelidir” sözleriyle bitirdi. Temsili açılış töreni ve dersin ardından cezaevindeki öğrencilere öğrenci belgeleri ve kartpostallar gönderildi. Eylem sonunda İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Ercan Kazgan'ın 14 yıl 9 ay ceza aldığı duyuruldu.

Temsili derse katılan akademisyenler arasında Esra Arsan, Zeynep Kıvılcım, Mehmet Karlı, Tahsin Yeşildere, Özgür Mumcu gibi isimlerde bulunuyordu.  

Kürdistan Topluluklar Birliği/ Koma Ciwaken Kürdistan (KCK) operasyonları kapsamında tutuklanan, İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencilerinden Derya Göregen, İdil Aydınoğlu, Deniz Zarakolu'nun tutukluluğu halen devam ediyor.

Daha önce “Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi” öncülüğünde, 16 Nisan 2012’de Tekirdağ Cezaevi, 3 Mart 2012’de Bakırköy Cezaevi önünde temsili dersler yapılmıştı.

Yorum yazın