Sanat

Tek günlük müzik kasabası

Yazan: Volkan Ağır-Emre Temiz

Radyo Eksen'in Küçükçiftlik'te düzenlediği tek günlük festivalde İstanbullular kısa bir süre için de olsa şehirden kaçışın keyfini yaşadı

İlk kez düzenlenen Eksen On Fair Festival vaat ettiği “eksen kasabasını” kurmak konusunda başarılı sayılır mıydı bilemiyoruz. İstanbul'un tam göbeğindeki Dolmabahçe Küçükçiftlik Park çok hem ulaşım rahatlığı hem de ferahlığı açısından çok başarılı bir seçimdi. Umarız önümüzdeki yıllarda da festivalin yerleşkesi burası olur.  Sahnedeki grupların oldukça başarlı performanslarına rağmen Bombay Bicycle Club haricindeki gruplara fazla ilgi göstermeyen festival kitlesi konserlerden ziyade sosyalleşmeye gelmiş bir kalabalık izlenimi  uyandırdı. Festival alanına kurulan standların bir kısmı ilgi görmezken bazılarındaysa uzun kuyruklar oluştu.

Uzun zaman sonra tuvaletleri portatif olmayan bir festivalde bulunma şansımız oldu ancak sayı olarak yeterli olmadıkları için tuvalet sırasında epey vakit geçti. Festivale gelen kadınların bir çoğuna üzüldük. 2 bira arası verilen tuvalet molalarında sıra bekleyerek geçirdiler festivali. Bazı kadınlarsa çekinmeden hem pisuvar hem de kabinleri olan erkekler tuvaletini kullandı. Erkekler tuvaletindeki 2-3 pisuvarın ise dolup taşması festivalin en kötü anlarındandı. Sanırım bu kuyrukların en can sıkıcılarından diğeri de bira kuyruğu oldu. Festivalciler içeceklerini alabilmek için yarım saatten uzun (bir saat bira sırası bekleyenler oldu) bir sıra bekleme seansı yaşadılar. Bunun üzerine bir de stoklarında henüz performanslar dahi bitmemişken bira kalmaması , –ki ev partisinde bile biranın bitmesi hoş karşılanmaz!– pek sevimli olmadı. Organizasyon yetkilileri festival kapısında internet üzerinden alınandan çok daha fazla bilet satıldığı için hazırlıksız yakalandıklarını belirtti. Ancak girişin önünde “karaborsa bira” satan seyyar satıcıların bile stokları tükenmezken böyle ciddi bir festivali organize edenler çok daha hazırlıklı olmalıydı.

Gecenin kapanışını yapan Britanyalı grup harika bir sahne performansı sergiledi. En çok ilgi gören konserde grubun vokalisti Jack Steadman'ın tek bir enstrümanla kendini sınırlamamış olduğunu öğrenmiş olduk. Kimi parçalarda yanına getirilen davullarla parçalara eşlik etti, kimi parçalarda da portatif klavyesindeki yeteneğini gösterdi. 2011'de A Different Kind of Fix albümünden parçalara ağırlık veren grup gecenin ritmini hiç düşürmedi. Konserin ortalarındayken parçaya giriş yapan gitarist Jamie'yi “bir dakika bir dakika..” diyerek durduran Jack, gitaristlerinin doğumgünü kutladı ve sahnede üflenen pastanın ardından herkes evrensel bir doğum günü marşı olan “Happy birthday to you” (doğum günün kutlu olsun) parçasını dillendirdi. Kapanışı “bis”ile yapan grup son albümlerinin en hareketli en eğlenceli parçalarından Shuffle ile yaptı.

Mevcut bütün aksaklıklara rağmen ilk kez düzenlenen bir festivale göre vasatın üzerinde bir etkinlik başarısına ulaşıldığını söylemek lazım. Yanlış olan taraflardan çıkarılacak derslere bir de daha çekici bir line-up eklenirse Eksen On Fair festival kıtlığı çeken dinleyiciler için çok iyi bir alternatif olacaktır.

Yorum yazın