Genel

Ölecek ne vardı Batman?

Yazan: Ali Can Demirci

Batman öldü. Çizgi romanın yazarı Grant Morrison, serinin bugün piyasaya verilen son macerası öncesinde Comic Book Resources’a (CBR) yaptığı açıklamada kahramanın alter egosu Bruce Wayne’nin “yolun sonuna geldiği” açıklamasını yaptı. Batman karakteri 1939’da DC Comics kurucuları Bob Kane ve Bill Finger tarafından yaratılmış ve geride kalan 70 yılda “ayakta kalan” en önemli çizgi roman kahramanlarından […]

Batman öldü. Çizgi romanın yazarı Grant Morrison, serinin bugün piyasaya verilen son macerası öncesinde Comic Book Resources’a (CBR) yaptığı açıklamada kahramanın alter egosu Bruce Wayne’nin “yolun sonuna geldiği” açıklamasını yaptı.

Batman karakteri 1939’da DC Comics kurucuları Bob Kane ve Bill Finger tarafından yaratılmış ve geride kalan 70 yılda “ayakta kalan” en önemli çizgi roman kahramanlarından olmuştu. Pelerinli kurtarıcı, 1980’lerin sonunda senaryo sıkıntısı çeken Hollywood sinemasına da nefes aldırmış, aralıklarla çekilen altı filmi gişede büyük başarı sağlamıştı.

Çizgi romanı henüz okuyamadığımız için bu ölümün nasıl gerçekleştiğini bilemiyoruz. Ancak yazar Morrison’un açıklamasında kesin olan tek şey, Bruce Wayne’in artık koca Gotham şehrinin yükünü taşıyacak kişi olmayacağı. Wayne’in kaderi ne olursa olsun Morrison “böylesinin daha iyi olduğu”nu söylüyor: “Karakteri öldürmek hikâyeyi bitirir. Ben dolambaçlı ve sürprizli öyküleri tercihn ederim. Dolayısıyla Batman için çizdiğim kader ölümden de beter. Çünkü kimse bu kahramanlara ne olduğunu tahmin edemeyecek.”

Ergün Gündüz: “Batman geri dönecektir”

Bruce Wayne’in ölümünün arkasındaki sır perdesini aralamak için aradığımız çizer Ergün Gündüz, haberi bizden almakla birlikte şaşırmadığını söyledi. Söze “Aynı şey daha önce Superman’da yaşanmıştı” diye başlayan Gündüz bu ölümün bir kurgu olabileceğini, seyirci ve okurlardan uzaklaşmak daha sonra geri dönüp daha çok etki yaratmak stratejisinin bir parçası olabileceğini belirtti. Amerikan çizgi romanlarında alt yapının çok güçlü olduğunu söyleyen Gündüz, kahramanların geçmişinde yaşadığı travmatik ve psikolojik olayların, hikâyeleri şekillendirdiğine dikkat çekti: “Son zamanlarda süper kahramanların ölümlerinden çok, kötü yanları vurgulanmaya başlandı. Kendisini sorgulayan kahraman ‘acaba bende mi hata yapıyorum’ telaşına kapılıyor ve bu teman Batman’in son filminde de (The Dark Night-Kara Şövalye) işleniyor. Bu, çizgi roman severlerin artık kötülere karşı savaş ritüelinden sıkılmasının getirdiği bir sonuç.”

Ergün Gündüz’e göre Superman gibi olağanüstü karakterler günümüzde inandırıcılığını kaybetti. Olağan üstü güçlere sahip süper kahramanların yerine kostüm giyen, geceleri bir başka kimliğe bürünen normal insanlar tercih ediliyor. İzleyici veya okur, daha insani gördüğü bu karakterlerde kendinden bir şeyler bulabiliyor.

Tayyar Özkan: “Satış taktiği”

Yarattığı Caveman (Mağara Adamı) karakteri ABD’nin ünlü çizgi roman dergisi Heavy Metal’de yayınlanan, bir dönem Batman’in yayıncısı DC Comics’de de çalışan çizgi romancı Tayyar Özkan da Batman’in ölüm haberinin sürpriz olmadığını söylüyor: “Bu bilindik bir numaradır. On sene önce aynı senaryo Superman için de yapılmıştı ve işe yaradı. Asıl amaç piyasayı hareketlendirmek ve insanlarda merak unsuru oluşturmak.” Özkan çizgi roman sektörünün Amerika’da da bir daralma yaşadığını ve süper kahramanların yer aldığı filmlerin izleyici toplamasına rağmen kitap ve yan ürün satışlarının çok düştüğüne dikkat çekiyor. Ona göre bu taktik, Batman’in tişört, şapka, bardak gibi düşüşe geçen yan ürünlerinin satılmasını da sağlamak .

Yeni Batman kim?

Bruce Wayne’in ölüm haberinin yeni macera piyasaya verilmeden yayılması üzerine internette “Yeni Batman kim olsun” anketleri yapıldı. İngiltere’de bir ankete katılan Batman hayranlarının yüzde 55’i Bruce Wayne’in dönerek Batman olarak kalması yönünde oy kullandı. Batman’ın yardımcısı Robin’i canlandıran Dick Grayson karakterinin bayrağı devralmasını isteyenlerin oranı yüzde 28. Serinin diğer karakterleri Tim Drake için yüzde 8 ve Batman’in oğlu Damian için ise yüzde 4 oranında oy verildi.

Yorum yazın