Gündem

Ölüm oruçlarına destek çatışmaya dönüştü

Yazan: Hüseyin Aldemir
Hüseyin Aldemir

İstanbul Okmeydanı'nda ölüm oruçlarına destek için toplanan ve eylem yapan grupla polis arasında çatışmalar akşam saatlerine dek sürdü.

Cezaevlerindeki açlık grevlerine destek amacıyla BDP’nin çağrısına uyarak Okmeydanı’nda toplanan ve AKP İstanbul İl Başkanlığı'na (Sütlüce) yürümek isteyen grup, polis tarafından engellendi. BDP yöneticileri ve Emniyet güçleri arasında görüşmelerin sürdüğü sırada Barış Anneleri İnisiyatifi’nin Fatma Girik (Sibel Yalçın) Parkı’nda kurduğu çadıra gaz bombası atan polis, kadın ve çocukların bulunduğu bu çadırı kaldırdı.

Tutuklu ve hükümlülerin “Abdullah Öcalan’a tecritin kaldırılması ve diyalog kurulması” gibi taleplerle başlattığı ölüm oruçları 49. güne ulaştı. BDP, “yetkililerin duyarsızlığı” ve “medyanın yok sayma politikası” gerekçesiyle dün taraftarlarına “top yekün direniş” çağrısında bulunmuştu.

Çağrıya uyarak AKP İl Başkanlığı’na yürümek üzere Şark Kahvesi civarında öğle saatlerinde toplanmaya başlayan grupla polis arasında çatışma çıktı. Polisin gaz ve tazyikli su ile müdahale ettiği göstericiler taş atarak karşılık verdi. Çatışmalar Mahmut Şevket Paşa Sağlık Merkezi önünde ve Fatma Girik Parkı çevresinde devam ederken çevik kuvvet polisi parkı kuşattı. Polisin parkın içerisine doğru tazyikli su sıkması ve gaz bombası atması üzerine BDP’li yöneticiler polisi engellemeye çalıştı. BDP İstanbul İl Başkanı Ali Rıza Bilgili, “Çadırın içerisinde analar ve çocuklar var. Gaz atmayın, müdahale etmeyin. Böyle yapıyorsunuz, sonra gençler durdurulamıyor, şiddet tırmanıyor” uyarısında bulundu. 

Emniyet yetkilileri çadıra giderek, 15 dakika içerisinde boşaltılmasını istedi. Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri “Çocuklarımız hapishanelerde ölüyor. Devlet seslerine kulak vermiyor. Biz çocuklarımızı desteklemek için buradayız. Ana dil hakkımız için buradayız.  AKP ve Tayyip Erdoğan eğer bu çadırı bize çok görüyorsa, alsın bu çadırı başına çalsın, terk etmiyoruz” diye karşılık verdi. Başkan Bilgili ve emniyet yetkilileri arasında görüşmeler sürerken çevik kuvvet, çadırın önüne ve çevresine gaz bombası attı. Daha sonra çadırın üzerindeki brandayı söktü.  

Eylemciler sağlık merkezi ve Okmeydanı Cemevi’nin  önünde barikat kurarken, “tutsaklar onurumuzdur”, “katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı. Polisin panzer ve toplumsal olaylara müdahale aracı (TOMA) eşliğinde yıktığı barikatlar, eylemciler tarafından her seferinde yeniden kuruldu. Bu arada yoldan geçen bir gencin kafasına gaz bombası fişeği isabet etti. İlk yardımı polis tarafından yapılan genç sonrasında gözaltına alındı. Çatışmalar, HaberVs muhabirinin bölgeden ayrıldığı saat 17:30 civarında hâlâ devam ediyordu.

Yorum yazın