Teknoloji Yaşam

Otomobillerin uçuş tarihi: 2010

Yazan: Ersan Bayram

Hezarfen Ahmet Çelebi’nin, insanın mekanik bir aracın yardımı olmaksızın uçamayacağı tezinin sahibi Leonardo da Vinci’yi tekzip etmesinden bu yana insanoğlu hep uçmak için çaba harcadı. Önce Montgolfier kardeşler balonu icat etti, ardından 1903’te Wright kardeşler ilk motorlu uçak denemesini hayata geçirdi. Senaryolara dökülüp filmleri bile yapılan hayallerin hayata geçmesiyle insanoğlu artık başka gezegenler hakkında araştırma […]

Hezarfen Ahmet Çelebi’nin, insanın mekanik bir aracın yardımı olmaksızın uçamayacağı tezinin sahibi Leonardo da Vinci’yi tekzip etmesinden bu yana insanoğlu hep uçmak için çaba harcadı. Önce Montgolfier kardeşler balonu icat etti, ardından 1903’te Wright kardeşler ilk motorlu uçak denemesini hayata geçirdi. Senaryolara dökülüp filmleri bile yapılan hayallerin hayata geçmesiyle insanoğlu artık başka gezegenler hakkında araştırma yapacak kadar ileri teknolojileri keşfetti.
Ve nihayet uçan otomobiller… İnsanoğlunun gerçekleştiremediği son hayal olan uçan otomobiller de artık hayatımızdaki yerini alacak. Projenin sahibi, uçan otomobilleri üretmek amacıyla uzun bir süredir çalışmalarına devam eden ABD’li Terrafugia şirketi… Şirketin 2009 yılının sonlarında piyasaya süreceği Transition adı verilen uçan arabalar karada 190, havada ise 220 km hız yapabilecek. Tasarım aşamasında sonlara yaklaşılan Transation’u sadece özel pilot sertifikasına sahip kişiler kullanabilecek. Üretimi gelen siparişler doğrultusunda yapılacak otomobile sahip olmak isteyenlerin yaklaşık 150 bin doları gözden çıkarması gerekiyor.

Kişisel hava taşıtı

Havalimanına gidip gökyüzüne yükselmek ve belirlenen noktaya indikten sonra, gidilmek istenen mekâna araçtan inmeden karayoluyla ulaşmak… İnanması zor ama, bütün bunlar 2010’dan itibaren gerçek olacak. Kişisel hava taşıtı olarak sınıflandırılan, kara ve hava ulaşımını birleştirerek yeni bir dönemi başlatacak olan Transation, karayollarında ilerleyebilmek için bütün kriterleri karşılıyor. Bir düğme ile uçak moduna geçen araç kanatların açılmasından sonra motorun ürettiği gücü tekerleklerden alarak yolcu kabininin arkasında bulunan pervanelere aktarıyor. Kalkış yapabilmek için 457 metrelik bir piste ihtiyaç duyan araç, uçak modunda 8 metre 22 santimetrelik kanat açıklığına sahip. 600 kg ağırlığındaki Transition, kanatlarını katlayıp şehir içinde normal bir otomobil gibi de kullanılabiliyor. En yakın havaalanına giderek, yanlara katlanmış durumdaki kanatlarını açıp kalkış yapabilen aracın havadaki saatte maksimum hızı 220 kilometre. Araç en az 1066 metrenin üstündeki yükseklikte uçuyor, 3 bin 657 metreyi de aşamıyor.

Hem de ekonomik

Tam dolu depo ile 800 kilometre yol yapabilen, 195 kilogram taşıma kapasitesine sahip araç, günde 100 kilometreden fazla yol yapan kişiler için tasarlanmış. Araç hem uçak hem de otomobil konumundayken 100 kilometrede 8 litrelik yakıt tüketiyor. Otoyol kullanımlarında da standart bir otomobilden hiçbir farkı bulunmayan araç havalandığında hafif spor bir uçağın özelliklerini sergiliyor. Kompakt boyutlardaki Transition’ı bir evin garajına park edebilmek mümkün. İki kişinin yan yana oturabileceği şekilde tasarlanan aracın içinde, havacılık için gereken haberleşme sistemlerinin yanı sıra gelişmiş bir müzik sistemi de bulunacak. Kara kullanımı için sürücü ehliyeti yeterliyken, kalkış için pilot lisansına sahip olmak gerekiyor.

Nasa “hava otoyolu” için çalışıyor

Milyonlarca insanın kendi şahsi hava taşıtlarıyla bir yerden bir yere gitmelerine olanak sağlayacak “hava otoyolu” olarak tabir edilen bilgisayar sistemi havacılık ve uzay çalışmaları yapan NASA tarafından tasarlanıyor. 130 milyon dolar maliyetle tasarlanan bilgisayar sistemi sayesinde hava taşıtları düzenli bir uçuş trafiğine kavuşacak. Uydu ve GPRS teknolojilerinin kullanılacağı sistemde pilotların diğer hava taşıtlarını büyük bir ekran vasıtasıyla görebilmesi ve bu sayede çarpışmaların önlenebilmesi öngörülüyor.
Uçan otomobille ilgili simülasyon görüntüsünü izlemek için:

Yorum yazın