Üniversitelerin özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bazı bölümlerinin Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından bu yıl merkezi sınav sistemine dahil edilmesi, yıllardır özel yetenek sınavına hazırlanan öğrencilere kötü bir sürpriz oldu.
YÖK'ün geçtiğimiz ocak ayında aldığı karara göre, şimdiye kadar özel yetenek sınavıyla öğrenci alan Gastronomi, İç Mimarlık, İletişim Tasarımı gibi bölümler bundan böyle merkezi yerleştirme sınavıyla öğrenci alacak. Bir başka deyişle, özel yetenek bölümlerine hazırlanan öğrencilerin şimdiye kadar YGS'ye (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) girmesi yeterliyken artık bu öğrenciler de LYS'ye (Lisans Yerleştirme Sınavı) girmek sorunda.
Yaklaşık 4 bin öğrenciyi etkileyen kararın Ocak ayında duyurulması, hem özel yetenek sınavlarına hazırlanan öğrencileri hem de üniversitelerin ilgili bölümlerini zor duruma soktu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Tanıtım Ofisi Özel Yetenek Bölümleri Sorumlusu Ece Çakırgöz, karardan sonra veri tabanlarında olan lise öğrencilerine bilgilendirme ve sunumlar yaptıklarını, öğretmenlere değişen şartları anlattıklarını söylerken özel yetenek sınavına girecek öğrencilerin merkezi sınava çok odaklanmadıklarını bu sebeple sınava çalışmaları konusunda bilgilendirme yaptıklarını dile getiriyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Program Yöneticisi Doç. Dr. Cihangir İstek ise öğrenci alımında gidilen değişiklikle ilgili resmi olarak YÖK’ten yazı aktarıldığını söylüyor. İstek, bu değişikliğe ilişkin tatmin edici bir gerekçe gösterilmediğini, YÖK’ün üniversiteler arasında rekabet istememesi nedeniyle böyle bir karar almış olabileceğini dile getiriyor. İstek, Türkiye’de 25 tane olan Tasarım bölümünün 11 tanesinin merkezi sistemle 14 tanesinin ise özel yetenek sınavıyla aldığını, alınan kararın azınlık yönünde bir karar olduğunu vurguluyor.
Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Bölüm Sekreteri Şeyda İlkilata, İletişim ve Tasarım bölümüne geçen yıla kadar özel yetenekle öğrenci aldıklarını, YÖK’ün kararıyla bu seneden itibaren merkezi yerleştirmeyle öğrenci alacaklarını söylüyor. Gelişim Üniversitesi Halkla İlişkiler Müdürü Özgecan Kubilay da, Güzel Sanatlar Fakültesi altında bulunan İç Mimarlık ve Görsel İletişim Tasarımı bölümlerinin merkezi yerleştirmeyle almaya başlayacağını söylerken, YÖK’ün kararının bütün üniversitelerin fakülte gözetmeksizin merkezi yerleştirmeye tabi tutulduğunun altını çiziyor. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Akademik, İdari Personel Şefi Deniz Gönültaş ise rektörlüğün YÖK’ün kararına itiraz edeceğini fakat henüz resmi bir girişimde bulunmadıklarını ifade ediyor.
YÖK’ün kararıyla 2015-2016 öğretim yılından itibaren merkezi yerleştirmeyle öğrenci almaya başlayacak olan bölümler şöyle:
Görsel İletişim Tasarımı, İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Rekreasyon Yönetimi, Sanat Yönetimi.
Hürriyet Gazetesi'nden Gönül Koca'nın haberine göre bu programlar için geçen yıl toplam 3 bin 806 kontenjan ayrılmıştı.
Cihangir İstek, sistemin bir anda değişmesinin öğrencilere zarar verebileceğinin altını çiziyor. İstek, bir aday öğrencinin üç senedir bu bölüme girebilmek için portfolyo oluşturmaya çalıştığını, dönemin ortasında merkezi sınav sistemine geçildiğini öğrendiğinde öğrencinin üç yıllık emeğinin boşa gittiğini anlatıyor. Uygulamanın bir anda değil, aşamalı olarak değiştirilmesi veya merkezi sistemle gelen öğrencilerden portfolyo isteyebileceğimiz ikili bir sistem olması gerektiğini sözlerine ekliyor.
Yeditepe Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümü ise, 2012 yılında üniversite senatosunun aldığı kararla özel yetenek sınavından merkezi sınav sistemine geçiş yapmış. Yeditepe Görsel İletişim Tasarımı Öğretim Görevlisi Yasemin Ülgen Muluk bu geçişi öğrenci profili üzerinden değerlendirirken yetenek sınavıyla aldıkları öğrencilerin tasarım yönlerinin daha kuvvetli olduğunu söylüyor. Muluk, merkezi sınavla aldıkları öğrencilerin de teknik kısımda uyumlu olduklarını ancak ilgi alanları oluşmamış olduğu için tasarım yönünden daha eksik kaldıklarını ifade ediyor.