Spor

‘Rekor olmazsa, sporun ana amacı ortadan kalkar’

Yazan: Mehmet Furkan Günay
Fotoğraf: Türkiye Atletizm Federasyonu

Türkiye atletizminde 2019’un ilk dört ayında 41 rekor kırıldı. Atletizm Federasyonu Teknik Kurulu Üyesi Mustafa Akyavaş’a göre son birkaç yıldaki çabalar bu başarının habercisiydi.

Atletizmde 2019’un başından beri hem salon hem de açık saha yarışlarında kırılan ya da egale edilen rekor sayısı 41’e ulaştı. Türkiye atletizmde, son yıllarda uluslararası yarışlarda da istikrarlı bir şekilde kürsüye çıkıyor. Uzmanlar bunu,  ülke içindeki artan başarının dışarıya yansıması olarak yorumluyor.

Bireysel kalitenin artmasıyla birlikte gelen rekabet, sporcuların başarı oranını da doğru orantılı olarak yukarı çekti. 2018’de geliştirilen rekor sayısı (46), 2019’un ilk dört ayında neredeyse yakalandı.

Atletizm’deki bu gelişimi, altyapı yatırımlarını ve hedeflerini Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Merkez Hakem Kurulu Asbaşkanı ve Teknik Kurulu Üyesi Mustafa Akyavaş’la konuştuk.

Mustafa Akyavaş

 “Kamp sistemiyle birlikte başarı artışı da geldi”

Bu başarı artışının temel sebebini sürekli kamp sistemine geçmek olarak açıklayan Akyavaş, sporcuların beslenme, uyku, günlük yaşantı ve antrenman metotları gibi performansını etkileyen birçok etkenin tamamen gözetim altına alınarak bu sistemin uygulandığını belirtti.

Alt yaş grupları için de gelişim kampları yapılarak performans takibi sağladıklarının altını çizen Akyavaş, bu çalışmaları da tamamen bilimsel veriler ışığında sürdürdüklerini ifade etti.

Mustafa Akyavaş, sporcuların antrenmandan ziyade yarış ortamında daha fazla gelişim kaydedeceğine inandıklarını da söylerken, bu doğrultuda sporcuları birçok uluslararası yarışmaya katılmaya teşvik ettiklerini dile getirdi. Akyavaş, bu sayede sporcuların hata ve eksiklerini de yerinde tespit ederek geliştirme fırsatı yakaladıklarını aktardı.

“Planlı ve doğru çalışmayla, başarı kaçınılmaz oldu”

2019’da yaşanan bu rekor artışını “beklediğimiz ve planladığımız bir durumdu” sözleriyle özetleyen Akyavaş, “planlı, istikrarlı ve doğru yapılan çalışmaların ardından derecelerin yükselmesi de kaçınılmaz bir gerçektir” dedi.

Akyavaş, her geçen gün hedefi yukarıya taşıdıklarını ve atletizmde Dünya Şampiyonaları ve Olimpiyatlardaki madalya sayısını artırarak dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmek istediklerini ifade etti: “Final koşan ve kürsüye çıkan sporcu sayımızı artırmak istiyoruz. Ülke olarak bu potansiyele sahibiz.”

Meryem Bekmez

“Rekor gelişiminin durması, sporun ana amacının sona ermesi demektir”

Rekorların artık sürekli yenilebileceğini ve bunun sporun doğasında olduğunu beilrten Akyavaş, “Rekorların gelişiminin durması demek sporun ana amacının da sona ermesi demektir. İnsan var olduğu sürece vücudunun sınırlarını zorlamayı hedefleyecektir. Çalışmalarımızı çağın gerektirdiğimi bilimsel verilerle desteklediğimiz sürece rekorların gelişimi de devam edecektir.”

Altyapı çalışmalarını da değerlendiren Akyavaş, sporcu eksikliği olan branşlara daha ağırlık verildiğini, bilimsel verilerden de daha fazla yararlanarak sporcu gelişiminin sağlandığını belirtti.

“Öncelikli hedefimiz 2020 ve 2024 Olimpiyatları”

Mizgin Ay

Akyavaş: “Geçen birkaç yılı incelediğimizde başarılarda hep ilklerin gerçekleştiği durumları görmekteyiz. Mizgin Ay 100m gibi bir branşta dünya yıldızlar şampiyonu, Meryem Bekmez yürüyüşte yıldızlar ve gençler kategorilerinde dünya ikinciliği, yürüyüş branşında Dünya Takımlar Şampiyonası’nda genç kadınlarda takım üçüncülüğü, 4*100m bayrak takımımızın Avrupa ikinciliği, Alperen Acet’in yüksek atlamadaki dereceleri ülkemiz adına kendi çocuklarımızla elde ettiğimiz ve alt yaş grubuna yapılan yatırımların geri dönüşlerinin alınmaya başladığı çok önemli başarılardır. Şu an hedef 2020 ve 2024 Olimpiyatları için oluşan genç jenerasyonun başarılarının sürdürülmesi ve büyük organizasyonlarda hem kendileri hem de ülkemiz için en iyi sonuçları elde etmeleridir.”

Yorum yazın