Gündem Yargı

Sivas katliamı davası: Sanıkların bulunması için Interpol’e…

Yazan: Okay Arda

Sivas katliamı davasında yargılanması devam eden ve Almanya’da olduğu sanılan üç firari sanığın bulunabilmesi için tüm AB ülkelerinde Interpol’le temasa geçilmesi istendi.

Ankara – Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te 35 kişinin yanarak hayatını kaybettiği Madımak katliamına davasının firari sanıkları Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın bulunabilmesi için Interpol’den (Uluslararası Polis Teşkilatı) yardım alınmasını istedi. Mahkeme, Almanya’da olduğu sanılan ve kırmızı bültenle aranmasına rağmen yıllardır bulunamayan üç sanığın Avrupa Birliği’ndeki serbest dolaşım imkanından faydalanarak bir başka ülkeye gitmiş olabileceklerine ve Interpol’ün, birliğe üye tüm ülkelerdeki şubeleriyle irtibata geçilerek sanıkların yakalanması için gerekli girişimlerin yapılmasının istenmesine karar verdi.

Duruşmaya müdahil avukatları ve olayda hayatını kaybedenlerin yakınları ile babası Şair Metin Altıok’u kaybeden CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok katıldı.

Müdahil avukatlardan Avukat Hasan Cem Yılmaz “Her üç sanık hakkında kırmızı bültenle arama kararı var. Sanık Murat Sonkur’un tespit edilen adresi itibariyle hakkında çıkarılan kırmızı bülten nedeniyle biran önce yakalanması ve iade sürecinin başlatılmasını, yine diğer sanıklar Murat Karataş ve Eren Ceylan yönünden de aynı işlemlerin yapılarak; bu şahısların da tespit edebilen tüm adresleri itibariyle yakalanmalarının sağlanması, ayrıca yurt dışında bulunuyorlarsa iade süreçlerinin başlatılması yönünde işlemlerin yapılmasını istedi.

Mahkeme, firari sanıkların kırmızı bültenle aranmaları hususu ile birlikte bir an önce yakalanmalarının sağlanması, şahısların yakalanmaları durumunda Türkiye’ye iadeleri hususunda gerekli işlemlerin yapılması için Türk İnterpol’une bildirilmesine ve Adalet Bakanlığı Hukuk ve Dış ilişkiler Genel Müdürlüğü’ne bildirilerek sanıkların iadeleri hususunda yeniden Almanya yetkili makamlarına gerekli girişimlerin bulunulmasının istenmesine karar verdi.

Duruşmanın yapılacak işler ve dosya kapsamı itibariyle 21 Şubat 2017 tarihine bırakılmasına mahkeme tarafından oybirliği karar verildi.

Yorum yazın