Gündem

Van için sosyal medya

Yazan: Pınar Pelit

Sosyal medyanın aktif rol aldığı ilk büyük depremde firmalar, ihtiyaçları karşılamaya davet edildi. Firmalar bu çağrıyı karşılıksız bırakmadı…

Van depreminden hemen sonra Kızılay’ın genel ihtiyaçları duyurması sosyal medya kullanıcılarını ve onların aracılığıyla da firmaları harekete geçirdi. Birçok firmanın telefon numaraları ve e-posta adresleri hızla yayıldı. Kullanıcılar, firma isimlerini etiketleyerek acil ihtiyaç duyulan malzemeler için isteklerini gönderdi. Bu istekler yüzlerce kişi tarafından paylaşıldı. Uyarılardan önce yardımlarını duyurmayan firmalar, sosyal medyadan gelen yoğun talebe sessiz kalmadı ve yardımlarını duyurmaya başladı. Öncelikle kargo ve ulaşım firmaları, ardından su, ekmek, bebek maması, hijyenik ped, bebek bezi, peçete, ilaç, yorgan, ısıtıcı firmaları harekete geçti.

Depremi izleyen saatlerde sosyal medyadaki haberleşme trafiği firmaların art arda gelen açıklamalarıyla yoğun bir biçimde arrtı.

MNG Kargo başta olmak üzere PTT, Aras Kargo, Yurtiçi Kargo da ücretsiz yardımları ilettiğini duyurdu. Fakat  gün içinde MNG kargonun kolileri kabul etmediği birçok kişi tarafından Twitter’dan aktarılınca, problemin çözüldüğü bilgisi hızla yayıldı.

Metro Turizm ek seferler yaparak, depremzede yakınlarının  ve yardım etmek isteyenlerin 2 TL karşılığında bölgeye ulaşımını sağlamaya başladı.

Türk Hava Yolları ek seferler koyarak fiyatı minimumda sabitlediğini, sosyal medyada ve kendi sitesinde açıkladı. Arama kurtarma ekiplerini ücretsiz ulaştıracağını ekledi.

Pınar firması isteyen kişilere mail aracılığıyla yardım bilgilerini yolladı.  Kızılay aracılığıyla 30 bin adet süt, 60 bin adet su gönderdi ve ihtiyaçlar oranında yardıma devam edeceğini açıkladı.

Uno ekmek firması Twitter resmi sayfasından “Afet bölgesindeki ekmek ihtiyacına destek olmak amacıyla yardımlarımız gün içerisinde başlatılmıştır” duyurusu yaparken, firmadan destek talep eden kullanıcılara da hassasiyetlerinden ötürü teşekkür etti.

P&G, Facebook resmi sayfası Prima Dünyası üzerinden “Acil ihtiyaç listesinde bulunan Prima bebek bezi, Orkid hijyenik ped, Duracell pil ve ACE çamaşır suyu ürünlerimizi deprem bölgesine ulaştırmak için harekete geçtik” açıklamasını yaptı.

Kotex kadın hijyenik pedleri ve Huggies bebek bezi ve ıslak mendillerini Kızılay desteğiyle afet bölgesine gönderildiğini firmanın halkla ilişkiler uzmanı Tuğba Bölükbaş telefonda HaberVs’ye açıkladı.

Migros Twitter’daki hizmet hesabından  “Migros Grubu, kendi yardımlarından oluşan 2 TIR ile birlikte, 1 TIR, 4 pikap ve 14 kamyon bağışı da Van’a ulaştırıyor” duyurusunu yaptı.

Tekstil firması Penti de Twitter hesabından Kızılay’a teslim edilmek üzere kadın, erkek ve çocuklar için çorap paketleri hazırladığını açıkladı. Firmanın müşteri hizmetleri HaberVs’ye 35 bin çift çorap gönderildiğini bildirdi.

Eczacıbaşı Topluluğu Twitter adresinde temizlik ve hijyen ürünlerini göndereceğini, sağlık ürünlerini ise, Sağlık Bakanlığı Afet Koordinasyon Merkezi’nin yönlendirmeleriyle ihtiyacı olan sağlık kuruluşlarına ileteceklerini bildirdi.

Sosyal Medya kullanıcıları, yardımların firma isimleriyle yapıldığına işaret ederek bunun yardım konusundaki duyarlılıklarını artırdığını belirtiyor. Ayrıca bilinçsizce verilen yardım adresleri, hesap numaralarına dikkat edilmesi gerektiğini sık sık dile getiriyor.

1 Yorum

  • sosyal medyada fazlasıyla tartışmaya sebep olan yanlış bilgiler için aydınlatıcı bir haber.

Yorum yazın