Spor

Ve Fenerbahçe yenildi…

Yazan: HaberVs

Gökhan Tan Ve Fenerbahçe Ülkeryenildi… Beko Basketbol Ligi’nin yenilgisiz lideri, Karşıyaka’da kaybetti. İki kez uzatmaya giden maçta evsahibi İzmir ekibi sahadan 101-98 galibiyetle ayrıldı. Doğrusu, karşılaşma öncesinde -hatta altı devre süren karşılaşma boyunca da – yazıya atacağımı sandığım en son başlık buydu. Çünkü her ne kadar sahada daha üstün bir mücadele ortaya koyan Karşıyaka olsa […]

Gökhan Tan

Ve Fenerbahçe Ülkeryenildi… Beko Basketbol Ligi’nin yenilgisiz lideri, Karşıyaka’da kaybetti. İki kez uzatmaya giden maçta evsahibi İzmir ekibi sahadan 101-98 galibiyetle ayrıldı.

Doğrusu, karşılaşma öncesinde -hatta altı devre süren karşılaşma boyunca da – yazıya atacağımı sandığım en son başlık buydu. Çünkü her ne kadar sahada daha üstün bir mücadele ortaya koyan Karşıyaka olsa da, Fenerbahçe’nin son dakikaları oynama becerisi ve tecrübesinin, maçı kendi hanesine yazdırmaya yeteceğini düşünüyordum.

Maçın gidişatı da bu düşüncemi doğruluyordu. Karşıyaka 8. dakikada ele geçirdiği skor üstünlüğünü, üçüncü periyodun sonundaki on saniyelik dönem hariç, 34. dakikaya kadar sürdürdü. O dakikada Ömer Onan’ın sayısıyla Fenerbahçe öne geçti ve üç dakika sonrasında da farkı 5 sayıya çıkardı. Bitime sadece iki dakika kala görünüm, Fenerbahçe’nin maç boyunca geriden geldiği mücadeleyi, alışıldık biçimde önde bitereceğiydi.

Ama olmadı. Normal süre sonunda bile, ligin bence en kaliteli mücadelesine sahne olan karşılaşma, seyirciyi ödüllendirircesine iki defa uzatmaya gitti. Ve genç yıldızı (1991 doğumlu) Furkan Aldemir’in ikinci uzatmada sakatlanmasına rağmen Karşıyaka, hak ettiği bir galibiyet aldı.

Sahadaki mücadeleye ve basketbol seviyesine baktığımızda, yenilgisiz liderin, lig altıncısına yenilmiş olmasına sevinmeliyiz. (Bu arada bugün Zonguldak’ta oynanması gereken Erdemir-Beşiktaş Cola Turka karşılaşmasının ertelendiğini ve bu maçın olası sonucuna göre ligin gizli altıncısının Beşiktaş olduğunu belirtelim.) Aynı şekilde rakibinden çok daha mütevazı bir kadroyu yöneten Karşıyaka koçu Hakan Demir’in, dünyanın en iyi kariyerli koçlarından Neven Spahija’nın ekibine karşı kazanmış olmasına da. Çünkü bu sonuç bizi Türkiye Basketbol Ligi’nin izlenmeye değer, sert bir ligi olduğuna ve basketbolun, belki de her spordan daha fazla sürpriz barındırdığına inandırıyor.

Peki Euroleague’de de yıllardır uzak kaldığımız başarılara imza atan, dev bütçeli ve kadrolu Fenerbahçe neden yenildi? Maç sonrasında yapılacak hemen her yorum, Karşıyaka’nın galibiyetini Fenerbahçe’deki eksiklere bağlayacaktır. Haksız da sayılmaz. Çünkü sarı lacivertlilerin bugüne kadarki başarısında pay sahibi Roko Ukiç ve Gasper Vidmar’ın eksilttiği mevkiler doldurulabilmiş değil. İşte Fener’in eksik olduğu bu iki mevki, bugün Karşıyaka’nın en iyi işleyen iki yönüydü.

Karşıyaka maçı, sayı oyunkurucusu Holston (31 sayı attı) ve hücum ribaundlarındaki üstünlüğüyle aldı. Oysa Roko Ukiç’in yokluğunda Fenerbahçe, oyunkurucu mevkiinden sayı üretemedi. Tamam, her oyunkurucu doğrudan skorla takımına katkıda bulunmayabilir. Peki Ukiç’in yokluğunda Fener’in sahada bir oyunkurucusu var mıydı? Bu mevkinin gerçek sahibi Terence Greer’i ilk periyot dışında, hatta uzatmalara giden son saniyelerde bile sahada göremedik. Eksiklik, çoğu kez Ömer Onan ve Can Maxim’le giderilmeye çalışıldı. Koç Spahija, hafta arasında Fener’in 29 sayı fark yediği Montepaschi Siena karşılaşmasında da Greer’ı oynatmamıştı, ısrarla. Rakibin “büyük”lüğünden olsa gerek, bu durum fazla sorgulanmamıştı. Ancak bugünkü maçtan sonra Spahija’ya yöneltilecek en ciddi sorunun bu olduğunu sanıyorum.

Gelelim Gasper Vidmar’dan boşalan pota altına… Karşıyaka’nın iki pivotu Furkan Aldemir ve Staonjevic-attıkları toplam 38 sayı bir yana-, Fener potasını domine etti ve neredeyse rakip potadan dönen her iki toptan birini kendi takımına geri kazandırdı. Bu iki isim toplamda 21 ribaunda ulaştı. Fenerbahçe üç pivotu Darjus Lavrinovic, Oğuz Savaş ve Kaya Peker ile 36 sayı üretirken, hep beraber sadece 17 ribaund alabildi.

Sanırım bu noktada, Gaspar sakatlandıktan sonra sezon ortasında takıma kazandırılan Sean May’in varlığını sorgulamamız lazım. NBA ‘in yedek oyuncusu May, pivot Gaspar’ın yerine alındı ama gerçek bir pivot değil. Üstelik oynadığı forvet ve “center” poziyonunda da şu ana kadar katkı veremedi. Bundan sonra da vereceğine inanmıyorum. Sezon ortasında üst düzey oyuncu bulabilmenin güç olduğunun, bu anda fazla alternatif olmadığının farkındayım. Ama Gaspar’ın boşalttığı yer May’le mi değerlendirilmeliydi?

Fenerbahçe Ülker, Perşembe günü Euroleague’de grup ikincisini belirleyecek maçta Fransa’da yenildiği Cholet’yi ağırlayacak. Elbette sadece istatistiklere bakıp koç Spahija’yı değerlendiremeyiz. Ömer Onan’ın gard, Sean May’in pivot olmadığını o da biliyor. Soru, Cholet maçında bu iki mevkideki zaafı nasıl kapayacağı.

Yorum yazın