Gündem Koronavirüs günlüğü Yaşam

Yasaksız ama en pahalı yılbaşı!

Yazan: Merve Keskin

Geçtiğimiz yılbaşında tam kapanma olması sebebiyle, dışarıda kutlama yapmak isteyenler otellere akın etmişlerdi. Bu yıl da ‘’yılbaşında tam kapanma gelecek’’ dedikodularına rağmen resmi bir açıklama yapılmadı. Söylentilerin aksine bu yıl yasak gelmeyince yeni yıla sevdikleriyle eğlenerek girmek isteyen vatandaşlar yaklaşık bir ay önceden yılbaşı rezervasyonlarını doldurdu.

Uzunca bir süre kapalı olan eğlence mekanları 1 Temmuz 2021’deki açılmayla tekrar faaliyete geçmişlerdi. İstanbul’un popüler gece kulüplerinden Jungle8 işletmecisi Emirhan Erbatuk’a göre insanlar kutlamaları evde yapmaktan sıkıldılar ve devam eden pandemiye rağmen bu yılbaşını dışarıda geçirmek istiyorlar. Yılbaşı için sürekli yeni rezervasyon aldıklarını belirten Erbatuk, ‘’Ülkenin ekonomik durumunu göz önünde bulundurursak, pandemi öncesi ve sonrası fiyatlarda büyük değişiklikler oldu” diyor ancak bu durumun döviz kuruna bağlı olduğunu ve müşterilerin bunu anlayışla karşıladığını belirtiyor.

Çaldıkları R&B türü müziklerle özellikle üniversiteli gençlerin favori mekanlarından olan gece kulübü Noir İstanbul işletmecisi Kaan Telimen, yılbaşı için sektörün önde gelen isimlerinden SmallMoney ile anlaşarak gençlere özledikleri yılbaşı kutlamalarını tekrar yaşatmayı hedeflediklerini söylüyor. Pandemi döneminde eğlence sektörünün tamamen kapatılmasıyla mekan sahiplerinin ve çalışanların aylar boyunca gelir elde edemediğinin altını çizen Telimen, bu seneki fiyatların artmasıyla ilgili ‘’Müşteriyi üzmeden nasıl daha iyi bir kazanç elde ederek zararımızı karşılayacağımızı düşündük ve buna göre bir fiyat politikası oluşturduk’’ diyor. Ayrıca devam eden pandemi sebebiyle mekanda sosyal mesafe kurallarına dikkat ettiklerini söyleyen Telimen, bu yılbaşında dört saatlik bir program hazırladıklarını ve kurallara dikkat edildiği takdirde pandemide de eğlencenin devam edebileceğini söylüyor.

Beyoğlu’nun ünlü meyhanelerinden birinin sahibi olan H.K. 2017’ye girdiğimiz yılbaşında İstanbul’un en ünlü gece kulübü olan Reina’da gerçekleşen saldırıya dikkat çekerek ‘’Reina olayından beri insanlar yılbaşı kutlamaktan korkuyorlar. Bir de bunun üzerinde pandemi eklenince, dışarıda kalabalık sofralarla yapılan yılbaşı kutlamaları neredeyse tozlu raflara kalkmaya hazırlanıyor. Ama düzenli müşterilerimizden rezervasyon taleplerini aldık ve yarı kapasite olarak yılbaşı kutlamasına hazırız’’ diyor. Artan fiyatlardan nedeniyle çok tepki aldıklarını belirten H.K., Beyoğlu’nda kiraların son bir yılda neredeyse ikiye katlandığını, alkole gelen zamlarla birlikte, fiyatlarını artırmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor.

Yorum yazın