Spor Yorum Analiz Görüş

Zlatan Ibrahimovic kariyerinin sonuna geldi mi?

Yazan: Mustafa Emir Karamanlı
(Fotoğraf: twitter.com/acmilan)

25 Mayıs’taki diz ameliyatı sonrasında Ibrahimovic’in yedi sekiz ay sahalardan uzak kalacağı açıklandı. Ve haziran sonunda Milan ile sözleşmesi de bitiyor…

Zlatan Ibrahimovic, 2019/2020 sezonunun devre arasında AC Milan’a geri döndüğünde şampiyonluk sözü vermişti. Bu sözü birkaç sezondur şampiyonluğa aday bile gösterilmeyen bir takımda veriyorsanız, bir de üstüne 38 yaşında, artık kariyerinin sonuna geldi denilen bir futbolcuysanız insanlar sizi ciddiye almayabilir. Ama bu insanlar yalnızca iki buçuk sezonluk bir sürenin sonunda Milan’ın şampiyonluğuna şahit oldular.

Ibrahimovic futbol kariyeri boyunca attığı fantastik goller, elde ettiği başarılar ve kimilerine göre egoist ya da küstah tavırlarıyla ön plana çıkan bir oyuncu oldu. Bazıları aslında çok üst düzey bir oyuncu olmadığını ve tavırları sayesinde bu popülariteyi elde ettiğini bile söyledi. Ama o başarılar elde etmeye devam etti. Yaş aldıkça performansı artan Zlatan Ibrahimovic’in son şampiyonluğuna şahitlik etmiş olabiliriz.

“O sırada Los Angeles’taydım ama Amerika’dan çok sıkılmıştım. Futbolu bırakmayı düşündüm. Mino Raiola bana ‘Sen delirmişsin’ dedi. Maradona’dan etkilenip Napoli’ye gitmeyi düşündüm. O sırada [Napoli Kulübü Başkanı] De Laurentiis, Ancelotti’yi görevden aldı. Mino’ya ‘En kötü takım hangisi, kimi değiştirebilirim’ diye sordum. Mino da ‘Milan. Dün Atalanta’ya 5-0 yenildiler’ dedi. ‘Tamam’ dedim ve Milan’a geldim. Tanıdığım kulüp, sevdiğim şehir.”

Geçen yıl İtalyan Corriere della Sera gazetesine verdiği röportajda, geçtiğimiz ay hayatını kaybeden menajeri Mino Raiola ile arasında geçen diyalogla Milan’a gelişini böyle anlatmıştı İbrahimovic. Sözünü tuttu ve Milan’ı değiştirdi.

Fotoğraf: (twitter.com/Ibra_official)

Milan’ın son üç beş sezonuna baktığımızda, Ibrahimovic öncesi ve sonrası arasında çok net fark olduğunu görebiliriz. Tabii ki süreç içinde değişen oyuncu grubu ve teknik direktör Stefano Pioli‘nin göreve gelmesi gibi etkenler de çok önemli. Bu şampiyonluk tek başına Ibrahimovic’in eseri diyemesek de en büyük mimarlarından olduğu aşikâr. Sahada sergilediği yeteneğinin dışında “winner” (kazanma alışkanlığı olan), lider karakterli bir oyuncu olması, takım olarak gelişmelerini ve yükselmelerini de sağladı. Zira son altı aylık dönemde saha içinde büyük bir katkı veremedi Zlatan. Tam da bu noktada hikâyeyi daha anlamlı kılan bir şey var.

Ibrahimovic son altı aylık dönemde sakatlığının ne kadar ciddi olduğunu yine de bu süreçte takımına katkı vermek için çalıştığını ve şampiyonluk için yaptığı fedakârlıkları şampiyonluk sonrası geçirdiği diz ameliyatının ardından sosyal medya hesaplarından açıkladı:

“Son altı aylık periyotta sol dizimde ön çapraz bağım olmadan oynadım. Dizim sürekli şişti. Bu altı ayda takımla birlikte sadece on antrenman yapabildim. Haftada bir, enjeksiyon ile dizim boşaltıldı ve yirmiden fazla iğne oldum. Sürekli olarak ağrı kesici kullandım. Ağrılarım sebebiyle geceleri uyuyamıyordum. Hem saha içinde hem de saha dışında hiç bu kadar acı çekmemiştim. İmkansızı mümkün kıldım. Bu süreçte tek bir amacım vardı o da takım arkadaşlarımı ve antrenörümü İtalya şampiyonu yapmak. Çünkü onlara bir söz vermiştim. Şimdi hem yeni bir ön çapraz bağım var hem de yeni bir kupam.”

Ibrahimovic 25 Mayıs’ta dizinden ameliyat oldu ve yedi sekiz ay sahalardan uzak kalacağı açıklandı. Ve haziran sonunda Milan ile sözleşmesi de bitiyor…

40 yaşındaki “bir” futbolcunun artık jübile zamanının geldiğini düşünebiliriz. Ama bu bir futbolcu değil, Zlatan Ibrahimovic.. O, Milan’ın 11 sezon önceki son şampiyonluğunda da Milano’nun kahramanıydı bugünkü şampiyonluğunda da. Eğer Zlatan’ı tekrar yeşil sahalarda göremeyeceksek, bu şampiyonluk hikâyesinin parıltılı kariyerine yakışan bir son olduğunu söyleyebiliriz.

Yorum yazın