Ertan Önsel / 32 yıl sonra meydanına kavuşan işçi mutluydu.
Gökhan Tan / Meydanın boşalmasıyla, bir kaç saat öncesinden farklı olarak geriye, çiçekleri anı diye yolunan çelenkler kaldı.
Gökhan Tan / Taksim’deki tarihi tören saat tam 13:30’da sona erdi. O ana kadar meydana girmeyen polis, kalabalığı meydan dışına yönlendirdi. Meydanın boşaltılmasını bizzat İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah yönetti.
Gökhan Tan / Konuşmalar öncesinde, 1 Mayıs 1977’de Taksim’de hayatını kaybedenler anısına saygı duruşu yapıldı.
Ertan Önsel / Heyet anıta çelenk bıraktıktan sonra Kazancı yokuşunun girişine gidildi. Sendika başkanları, 32 yıl önce 36 insanın hayatını kaybettiği bu noktada konuşmalarını gerçekleştirdi.
Ertan Önsel / Tribün kültürümüzün en renkli öğesi Çarşı grubu da Cumhuriyet Anıtı’ndaydı.
Ertan Önsel / Cumhuriyet Anıtı tarihi bir an yaşıyordu. Anıta tırmananları seyreden bir aydın “Atatürk ilk defa devrimcilerle bu kadar iç içe” yorumu yapıyordu.
Gökhan Tan / …Taksim’deki meslaktaşları kendileri için günün en sakin dilimini yaşıyordu.
Ahmet Şık / Polis Dolapdere’de zor anlar yaşarken…
Ahmet Şık / Dolapdere’deki çatışmalar bir saate yakın sürdü. Bir göstericinin fırlatmak üzere olduğu molotof kokteyli, polisin plastik kurşunuyla patlatıldı.
Gökhan Tan / Aynı anda Taksim Cumhuriyet Anıtı’na ulaşan yüzlerce insan, çocukçasına bir sevinçle anıta tırmandı. Günün belki de en akılda kalan görüntüleri bunlardı.
Ahmet Şık / Eylemciyi püskürten polis, az önce molotof kokteyli atılan noktadan kontrol ediyor.
Ahmet Şık / Dolapdere’deki çatışmalar öncekilerden daha sertti. Göstericiler polise molotof kokteylleriyle direndi. Bu sırada bulvara yakın bir evde de yangın çıktı.
Ahmet Şık / Dolapdere’deki çatışmalar öncekilerden daha sertti. Göstericiler polise molotof kokteylleriyle direndi. Bu sırada bulvara yakın bir evde de yangın çıktı.
Ahmet Şık / Çatışmalar Tarlabaşı Bulvarı’ndan Dolapdere’ye inen dar sokaklarda devam etti.
Ahmet Şık / Kortej Elmadağ’a yaklaştıkça biber gazı madurlarının sayısı da arttı.
Gökhan Tan / Kortejin başında yer alan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, gerek sendika görevlileri ve gerek polisle iletişime geçerek yürüyüşü yönlendirdi.
Gökhan Tan / Ara sokaklardardan Cumhuriyet Caddesi’ne katılım için zorlamalar Elmadağ’a kadar devam etti. Bir barikat, korteje girmek isteyenler tarafından yıkıldı. Ancak polisin sert müdahalesiyle bu grup engellendi.
Gökhan Tan / Kortej Harbiye’de birkez daha durdu. O anda kortejin uzunluğu, Osmanbey ışıklardan Askeri Müze önüne kadar devam ediyordu. Taksim Atatürk Anıtı’na bırakılacak çelenk en öndeydi.
Ahmet Şık / Kortej yürüyüşüne Cumhuriyet Caddesi’nde devam etti. Caddede, ara sokaklara kıyasla çok az çatışma yaşansa da, polis birkaç kişiyi gözaltına aldı. Gün sonunda İstanbul’da toplam gözaltı sayısı ise 108’i buldu.
Ahmet Şık / Küçük gruplar, Halaskargazi Caddesi’ne çıkan ara sokaklardan ana gruba katılmak istedi. Bu sokakların hepsi polis barikatıyla kapatılmıştı ve çıkışa izin verilmedi. Gerginlik yürümekte olan korteji de etkiledi.
Ertan Önsel / Kortej, daha önce DİSK sendikalar tarafından buluşma noktası olarak duyurulan Pangaltı girişinde yaklaşık yarım saat bekletildi.
Gökhan Tan / O saatlerde Pangaltı, Kurtuluş ve Feriköy sokakları boştu. Ancak civarda bulunan ve 1 Mayıs kutlamaları ilgisi olmayan insanlar da zarar gördü.
Gökhan Tan / İstanbul Polisi, tüm Kurtuluş’un havasını değiştirecek kadar çok gaz bombası kullandı. Polisler için kamyonla bombası ikmali yapıldı.
Gökhan Tan / Çatışmalar Feriköy’ün ara sokaklarında yaklaşık bir saat kadar devam etti. Kurtuluş Caddesi çatışma mekanlarından biriydi.
Gökhan Tan / Kortej Osmanbey’e doğru yol alırken, Halaskargazi Caddesi’ne girişlerine izin verilmeyen gruplarla polis arasındaki ilk çatışma 9:30’da Pangaltı Ergenekon Caddesi’nde başladı.
Ahmet Şık / Ağırlığını DİSK ve KESK üyelerinin oluşturduğu, Taksim Meydanı’na yürümek için biraraya gelen “makul sayıda” insan sabahın erken saatlerinde Şişli’de toplanmaya başladı. Kortej saat 9:30 civarında yürüyüşe geçti.