Genel

5 liraya karın doyar mı?

Yazan: Yahya Özgür Tavlan

Hızlı kent yaşamı ve ağır iş koşulları İstanbul’da birçoğumuzu haftanın en az bir kaç günü, kimimizi de haftanın her günü dışarıda yemek yemeğe zorluyor. Oysa dışarıda karın doyurmak hem pahalı, hem de çok sağlıklı değil. Her gün fast food’la beslenenlerin hali ortada. O zaman imdadımıza hem cüzdanımızı hem de bünyemizi yormayacak, İstanbulluların geleneksel karın doyurma […]

Hızlı kent yaşamı ve ağır iş koşulları İstanbul’da birçoğumuzu haftanın en az bir kaç günü, kimimizi de haftanın her günü dışarıda yemek yemeğe zorluyor. Oysa dışarıda karın doyurmak hem pahalı, hem de çok sağlıklı değil. Her gün fast food’la beslenenlerin hali ortada. O zaman imdadımıza hem cüzdanımızı hem de bünyemizi yormayacak, İstanbulluların geleneksel karın doyurma mekanları esnaf lokantaları yetişiyor. Bir tabak mantıyı 1 liraya yiyebileceğiniz, neredeyse evde yemek yapma maliyetine karnınızı doyurabileceğiniz mekanlar bunlar. Devamlı müşterileriyle sıcak bir atmosfer yaratan, öğretmeninden sanatçısına, öğrencisinden doktoruna herkesin kriz ortamında yeniden keşfettiği esnaf lokantaları giderek daha fazla ilgi görüyor. Tuzlusuyla tatlısıyla 4 çeşit yemeği 5 liraya yiyebileceğiniz, Taksim civarında temizliği ve yemek çeşitliliğiyle diğer lokantalara alternatif oluşturabilecek esnaf lokantalarını sizin için gezdik, denedik, müdavimlerle konuştuk.

Umut Büfe (Küçük Bayram Sok. No.8 Beyoğlu)
Mustafa Teker, Lokantacı;

Yeni açtığımız için henüz pek fazla bir kazancımız yok. Sürümden kazanmayı düşünüyoruz. Malzemeyi ucuza satın aldığımız ve yemekleri kendimiz yaptığımız için diğer restoranlardan fiyat olarak daha ucuza satış yapabiliyoruz. Müşterilerimiz genellikle yakınlarda çalışan kişilerden oluşuyor.

Fiyatlar; Kahvaltılar 3-4 TL arasında değişiyor; kahvaltı tabağında Beyaz peynir, kaşar peynir, karper, tereyağı, bal, zeytin, yumurta, sigara böreği ve 1 adet kıymalı börek bulunuyor. Akşam yemekleri ise ortalama 4-5 TL arasında değişiyor.

Damak Tadı Et Lokantası (Beyoğlu)
Zeki Kadri Zenginal, Lokantacı

17 senedir lokantacılık mesleğiyle uğraşıyorum. Önceleri Büfe işletmekteydim daha sonra lokantacılık sektörüne girdim. Lokantamızın hedefi uygun fiyatlarda halka hizmet verebilmek. Ürünlerimizi alırken ince eleyip sık dokuyoruz. Akraba olarak Beyoğlu’nda 5 lokantayız. Bu 5 lokanta ortaklaşa yapıyoruz alışverimizi ve bu sayede daha ucuza mal ediyoruz. Malum devir hesap devri. Günde ortalama 16 saat işimin başındayım, insanlar fiyatlar neden bu kadar düşük diye soruyorlar. Pirincin kilosu 2 lira yaklaşık bir kilo pirinçten 10-12 porsiyon pilav çıkıyor. Dolayısıyla 1 liraya pilavın porsiyonunu satıyoruz, bu fiyatı da normal buluyoruz. Bizim için önemli olan biz evimize bir ekmek götürelim ve vatandaş da faydalansın o bizim için yeterli. İlerde herkesin faydalanması için daha büyük yerler açmayı düşünüyorum.

Fiyatlar;Et kavurma 3,5 TL,izmir köfte 2 TL, kuru fasulye 1,5 TL, ortalama sebze yemekleri 1,5 TL, et yemekleri 2,5 TL pilavlar 1 TL.

7/24 Lokanta (Mustafa Çelebi Mah. Tel Sokak No: 12 Beyoğlu)
Hasan Beşlioğlu, Lokantacı

Yaklaşık 15 senedir bu meslekleyim, bir nevi baba mesleği. Beyoğlu’nda ise iki buçuk senedir hizmet veriyoruz. Bu işten ekmeğimizi çıkartıyoruz, çok para kazanma amacında değiliz. Fiyatlarımızın ucuz olmasının sebebi yemeklerimizi ben ve bir de yardımcım var onunla birlikte yapmamız. İstiklal Caddesi’nde olmadığımız için de daha düşük kira ödüyoruz. Ayrıca sebze ürünlerimi halden temin ediyorum, örneğin patlıcanın kilosunu 80 kuruşa, pirincin kilosunu 1,80 liraya alıyorum. Bunların hepsi bizim için bir avantaj. Doktorundan, üniversite öğrencisine her kesimden insan müşterilerimiz arasında. Umarım daha büyük bir yerim olur ve daha büyük mekan sahibi olurum. Çünkü şu anda dükkanım yetersiz kalıyor.

Fiyatlar; Kuru fasulye 1,5 TL, çorba 1 TL, kavurma 4 TL, musakka 2 TL,İzmir köfte 2 TL, kadın budu köfte 2,5 TL

Birtat Et Lokantası (Sadri Alışık Sok. No:16 Beyoğlu)
Hasan Zenginal, Mekan Sahibi

10 yıldır bu mesleği yapıyoruz. Mesleğimden çok memnunum. Diğer pahalıya satış yapan restoranlarla aynı malzemeleri kullanıyoruz, tek farkımız aynı ürünü onlar 7,5 liraya biz ise 3,5 liraya satmamız. Müşterilerimiz arasında çoğunlukla polis, avukat, işçi, öğrenci arkadaşlarımız var.

Fiyatlar; Ortalama Etli yemekler 3,5, diğer yemekler 1-1,5 lira arasında değişiyor.

Nemrut Et Lokantası (Beyoğlu)
Arif Encil, Lokantacı

1982’den beri bu işi yapıyorum. Daha önce bu tür restoranlarda çalışıyordum, sonra kendi dükkanımı açtım. Sulu yemek üzerine 4-5 senedir aynı fiyatları devam ettiriyorum . Fiyatlarımızın ucuz olmasının sebebi mamüllerimizi toptancılardan alıyoruz, ayrıca lüks bir yerde önlük giyinip patron çalışmaz ama biz çalışıyoruz. Yemekleri de ben yapıyorum bazen, açıkcası çok çalışıyoruz satıştan kazanıyoruz. Müşterilerimiz genellikle orta sınıfa mensup insanlar.

Fiyatlar; Et kavurma 3,5 TL, kuru fasulye 1,5 TL, spagetti 1 TL, tas kebabı 2,5 TL, kabak dolma 2 TL.

Müdavimler ne diyor?

Mustafa Adaklı; Ayakkabıcı
Burayı tercih etmemdeki önemli etkenler, birincisi komşumuz, ikincisi gerçekten fiyatları çok ucuz, üçüncüsü temiz ve hijyenik olduğunu görüyoruz; Örneğin mutfağına kadar girip bakabiliyoruz.İş yeri sahibi bizimle oturup kıymalı bir yemek yiyebilmesi de benim için çok büyük bir gösterge. Yaklaşık 9 senedir bu restorana geliyorum. 1 kişiden 10 TL para alındığını çok ender gördüm bir kişi en fazla 3 ile 5 TL ödüyor. 3 kap yemeği etiyle tatlısıyla yiyebiliyoruz. Esnaf arkadaşlarımızın kendilerinin güler yüzlü olması da benim için çok önemli bir etken. Mesela buraya “abi param yok” dediği zaman da parasız yemek yediğini ben çok gördüm. Böyle esnaflarımızın çoğalmasını ümit ediyoruz.

Yaşar Bayram; Devlet Memuru
En başta lokanta sahiplerinin güleryüzlülüğü beni buraya getiriyor. Tabi bir anlamda fiyatlar da fark ediyor. Fiyatlar çok cüz’i hatta yani İstanbul piyasasına göre bedava bile diyebiliriz. Hemen her gün bu restorana uğruyorum. Ödediğim ücret 5 TL’yi bulmuyor. Bunun içerisinde tatlı, soğuk içecek, salata, yemeğini de yiyebiliyorsun.

Metin Çelik, Ressam
Yemekleri güzel ve ayrıca ucuz. Lezzeti de ortalama düzeyde. Çalışanlar ve sahibi Hasan Usta çok iyi insanlar. Buraya 8 aydır geliyorum. Daha önce gittiğim esnaf lokantası kapandı, arkadaşım da burayı bulmuş buraya geldim. Hem lezzet hem fiyat ikisi de çok güzel ve uygun. Tuzlusuyla tatlısıyla en fazla 7 lira para ödüyoruz. Garsondan çok memnunum, güleryüz benim için çok önemli.

Vedat Demir , Barmen,
Yemekleri çok güzel, hem fiyatı hem lezzeti güzel. Buraya 3-4 yıldır geliyorum. Ortalama 3-4 ytl para veriyorum. Bu ücrete 2-3 parça yemek yiyebiliyorum. Lezzet olarak iyi.

Nesli Türk , Ressam
Hem ucuz, hem lezzetli, evime yakın olduğu ve pek yemek yapacak vaktim olmadığı için geliyorum. Yaklaşık bir senedir geliyorum. Garsonlar çok esprili çok hoşlar. Ortalama 5 TL ücret ödüyorum.

Ozan Turan, Öğrenci,
Lezzeti ve fiyatı çok güzel, beğenerek arkadaşlarımızla topluca geliyoruz. Bir ev ortamı oluyor. Buraya 1,5 senedir geliyorum ve çok memnunum. 3 çeşit yemek yiyorum içecek dahil 5-6 TL hesap ödüyorum. Esnaf lokantası deyince insanlarda bir önyargı oluşuyor; yok yemekleri soğuk olur, çeşitleri az olur diye ama öyle değil. Benim de önceleri bu şekilde önyargılarım vardı, fakat denedikten sonra öyle olmadığını anladım. İnsanların denemesini isterim.

Doruk Akçiçek, Öğrenci
Buraya yaklaşık 1 senedir geliyorum. Kuru fasulye, pilav, tavuk, tatlı, içecek hepsi içinde ödediğim ücret 5-6 TL’yi geçmiyor. Başka bir restoranda vereceğim 10-15 TL’ye burada 4-5 TL’ye doyabiliyorum.Bence insanlar biraz daha düşünsün gittiği yerler için, esnaf lokantası deyip de akıllarında başka bir şey oluşmasın, taze değildir, ucuzdur, soğuktur vs. gibilerinden. Ayrıca çalışanlarda çok iyiler, güleryüzlüler.

Funda Özokçu, Öğretmen
Yaklaşık 3-4 senedir bu tür esnaf lokantalarına geliyorum, Fiyatlarından çok memnunum,lezzet olarak bazıları çok iyi değil.Ortalama 3-4 TL ücret ödüyorum bunun içinde 2-3 çeşit yemek ve tatlı var. Daha kaliteli, daha yağsız olsa daha güzel olur ama fiyatının uygun olması çok güzel.

Yorum yazın