Genel

2012’de ne yapacaksınız?

Yazan: Görkem Keser

Son yılların modası 2012, Maya takvimi, dünyanın sonu, yeni çağın başı gibi tartışmalar sürerken 2012’ye yönelik senaryolar da medyada hergün daha çok yer buluyor. Özellikle sinema ve kitap piyasası 2012, kıyamet ve Maya üçgenini çok sevmişe benziyor. 2012 senaryosu sektör için altın yumurtlayan tavuk gibi gözükse de aslında yayılan bu korkunun insan psikolojisi üzerinde çok […]

Son yılların modası 2012, Maya takvimi, dünyanın sonu, yeni çağın başı gibi tartışmalar sürerken 2012’ye yönelik senaryolar da medyada hergün daha çok yer buluyor. Özellikle sinema ve kitap piyasası 2012, kıyamet ve Maya üçgenini çok sevmişe benziyor. 2012 senaryosu sektör için altın yumurtlayan tavuk gibi gözükse de aslında yayılan bu korkunun insan psikolojisi üzerinde çok önemli etkileri var.

2012 furyasının hızla yayılması ve insanları etkilemesi üzerine NASA’nın önde gelen astrofizikçilerinden Dr. David Morrison geçtiğimiz aylarda bu konu hakkında Astronomical Society of Pacific Derneği bülteninde bir makale yayınladı. Kendisine her gün binlerce mail geldiğini ve insanların intihar bile etmeyi düşündüğünü söyleyen Morrison’a göre, 2012 üzerine yazılıp çizilenler ve söylenenler son derece yanlış ve abartılı. Hollywood’un konuyu çok fazla malzeme yaptığını ve insanları bilim konusunda yanlış yönlendirdiğini savunan Morrison, sadece daha fazla para kazanmak için uzay, dünya ve evren hakkında yeteri kadar bilgisi olmayan genç insanların korkutulduğunu söylüyor:
“2012 filmi üstünden yaratılan kozmofobi bugüne kadarki en büyük evren asparagaslarından. Ve bu fobinin etkisi ne yazık ki uzun ömürlü olacak.”

2012’ye iki yıl kala NASA uzmanlarının deyimiyle bu en büyük evren asparagası konusunda insanların ne düşündüklerini ve 2012’de ne yapmayı planladıklarını hem Türkiye’de hem de Avrupa’da soruşturduk.. Sorumuzu yanıtlayanların büyük bir kısmı 2012’de dünyada bir şeylerin değişeceğine ve dünyanın sonunun geleceğinie pek inanmıyor. Bazıları ise felaket söylentilere inat 21 Aralık 2012’de parti vermeyi planlıyor…

Dennis Jansen (18) / Hollanda
Dünyanın sonu benim için hiçbir şey ifade etmiyor. Her zamanki gibi geçecek o günüm, neler olacağını o zaman göreceğim

Helmut (28) / Almanya
Maya Takviminin bitişi, o tarihte dünyada yeni bir hayatın başlangıcı olacak, bunu birçok insan dünyanın sonu olarak algılıyor fakat öyle bir şey yok yalnızca yeni bir tarih başlıyor Maya Takvimine göre. Diğer zamanlardan farklı bir şey yapmayacağım.

Bilun Yalçın (24) / İstanbul
Evrimi ifade ediyor. Dünyanın ve insanların geçireceği bir değişim. Farklı bir enerjinin ortaya çıkacağı dönem. O gün şafak sökmeyecek ve insanlarda zihinsel bir değişim olacak. Bütün ailem ile birlikte dua ederek geçireceğim.

İvan Todorov (23) / Bulgaristan, Raznrad
Maya takviminin sonu olduğunu biliyorum. Öğrendikten sonra internette araştırdığım bilgilere göre o tarihte özel bir şey olmayacak. Sanırım benim de hayatımda bir şey olmayacak. O yüzden şimdilik bir anlam ifade etmiyor. Belki 3 yıl sonra dünya aynı kalmaz ve bizim için de bir şeyler ifade edebilir, bilemiyorum. Yılbaşında ne yapacağımı düşünebilirim. Noel’de yakınlarıma ne hediye alacağımı düşünebilirim. Noel alışverişine çıkabilirim.

Sevinç Güngör (55) / İstanbul
Medya dünyasının büyüttüğü bir tarih. Bilim çok kez yanıldı o günde yine bilimin yanılgısınız izleyeceğiz. O gün normal hayatıma devam edeceğim.

Müge Yavaş (20) / İstanbul
11 yılda bir olan güneş fırtınasının tarihi, dünyanın manyetik alan kalkanı, güneşten gelen bu Xışını bombasına karşı koyamayacak.Tüm dünya röntgenden geçmiş gibi olacak. Planım yok, muhtemelen her zamanki eylemlerime devam edeceğim.

Gülçin Girit (24) / İstanbul
Benim için farklı bir başlangıç. Ben dünyanın sonu olduğunu düşünmüyorum. Çok büyük bir deprem olabilir. Erkek arkadaşımla bütün gün uyuyacağım.

Abdullah Onur Duruk (18) / Sakarya
İzlediğim 2012 filminden gördüğüm kadarıyla maya takviminin sonu, ama buna inanmıyorum. Bize ne maya takviminden. Bu 21 Aralıkta finallerime çalışıyor olacağım, büyük ihtimalle 2012 aralığında da aynı senaryoyu oynarım.

Ali Osman Durmuş (19) / Mersin
2012 yılı aldatmaca duruyor aslında. Aralık ayına geliyor, kafadan 2013, bi ay kalıyor zaten” şeklinde laçka bir düşünceye sahibim. Ama şu Cern deneyinin sonuçlanma gününü 21 Aralık olarak hesaplayınca bazıları, bayağı bir tırsmıştım. “Acaba” diyordum da geçen Türkiye Futbol Federasyonu başkanının açıklamasını dinledim “2016 Avrupa Şampiyonasına adayız” diye, o günden beri daha az ciddiye alıyorum 21 Aralık 2012’yi ve Mayaları. Kimse o güne göre plan yapmıyor çünkü. Kıyamet kopacak denilen güne 3 yıl uzaktayız sadece ama hayatımız yine de belli bir sıradanlıkta, değişen bir şey yok, 3 yıl ya en azından birkaç belirti istiyorum ben, kıçı kırık Mayaların, çok karikatürize edildi ama takvimin devamını yapmaya zamanları yetmemesidir 2012.Çok kişiyle alay edeceğim. O gün sözlüklerde, forum sitelerinde, haber sitelerinde “noooolduuu laaan” diye mesajlar atacağım.

Dana önce bu tür rivayetler yüzünden intihar edenler bile oldu!

Geçmiş yıllarda yaşanan toplu intihar olayları hatırlandığında, giderek yayılan 2012 hezeyanlarının bunlara benzer olaylara yol açıp açmayacağı da tartışılıyor. 2012’de yaşanabilecekleri tahmin etmek için geçmişteki toplu intihar olaylarını kısaca hatırlamakta fayda var.

‘Dünyanın sonu geldi ve cennete gideceksiniz’
Bugüne kadarki en büyük toplu intihar olarak anılan Guyana Jonestown olayı, bu konudaki çarpıcı örneklerden biri. Olay 1978 yılında Güney Amerika’nın kuzeyinde, Surinam ile Venezuella arasında bulunan Guayana Müşterek Cumhuriyeti’nin Jonestown kasabasında gerçekleşir. Jim jones isimli rahip tarafından dünyanın sonunun geldiğine inandırılan tam 914 kişi siyanür içerek yaşamına son verir. “Halkın Tapınağı” isimli tarikatın kurucusu olan Jim Jones, insanları çeşitli mucizeler gerçekleştirdiğine inandırarak onları ölüme kadar sürükleyebilecek bir etki yaratır. Olay üzerinden yıllar geçse de spekülasyonlar hala devam ediyor. Bazı komplo teorileri Jim Jones’un CIA ajanı olduğu ve zihin kontrolü ile ilgili deneyler yaptığı yönünde.

Proxima adlı bir gezegenden gelen uzaylılar
Luc Jouret tarafından kurulan güneş tapınağı olayı, çarpıcı örneklerden bir diğeri. Müritlerini, Ufolar ile ilişkisi olduğuna inandıran ve Proxima adı bir gezegenden gelen uzaylılar tarafından mesaj aldığını iddia eden Jouret, tarikat üyelerini uzaylıların kurtaracağını ve dünyanın sonunun geldiğini söyler. 1994 yılında Kanada ve İsviçre’de gerçekleşen bu olay neticesinde 53 kişilik bir grubun intihar etmesine neden olur. Daha sonra zengin tarikat üyelerinden birinin, çok gelişmiş hologram efektleri yaratan bir cihaza sahip olduğu ortaya çıkar ve insanları bu şekilde manipüle ettikleri anlaşılır.

UFO”ya binip dünyadan ayrılacaklardı
Cennetin kapısı adı ile ün yapan ve 1997 yılında 39 kişinin ölümüne sebep olan Marshall Applewhite diğer bir tarikat kurucusu. 27 Temmuz 1997 yılında Califronia’da yaşları 20 ile 72 arasında olan 39 kişi toplu şekilde intihar etti. Siyah eşofman ve Nike ayakkabı giyen tarikat üyelerinin yanlarında sadece pasaport ve 5 dolar bulundu. Peygamber olarak gördükleri Marshall, kendilerini dünyaya çarpacak olan ‘Hale Pop’ isimli kuyruk yıldızın arkasında bulunan bir UFO ile kurtulacaklarına inandırmıştı.

Katerina (28)/ Ukrayna, Kiev
Herhangi bir özelliği yok, doğum günümden 19 gün sonra olduğunu biliyorum, haberim var ama inanmıyorum. Normalde ne yapıyorsam yani çalışıyorsam çalışırım , dinlenirsem dinlenirim, onu yaparım.

Ayşe Özmen (20) / Avusturya, Viyana
Maya takvimindeki son tarih bizim takvim sistemimize göre 21 Aralık 2012 imiş. Maya halkı da çok iyi astronomik bilgilere sahip olduğu için ve 21 aralık yılın en kısa günü olduğu için, bu günün özel bir anlamı olduğu düşünülüyor. İnsanlığın öleceği gibi teoriler varmış işte Ayrıca bu tarihte yakın arkadaşım 24. yaşını kutlayacak. Onunla dalga geçiyoruz, sayende doğum gününde öleceğiz diye. 21 aralık 2012 de arkadaşımla beraber 24. doğum gününü kutlamayı düşünüyorum.

Hatice Koç (20)/ Avusturya, Viyana
Bilgilere göre dünya o tarihte yıkılacakmış. Hiçbirşey yapmayacağım çünkü Peygamber Efendimiz s.a. göre kıyamet gününü Allah’tan başka kimse bilemez. O yüzden normal bir gün gibi geçireceğim.

Tümay Sönmez (18)/ İzmir, Karşıyaka
Yanlış hatırlamıyorsam 4. Maya takviminin bitim günü. Her bir takvimin bitişi felaketlerle sonlanmış diye rivayet ediliyor. Yeni takvime geçerken de Dünya’da yeniden felaketler oluşacak diye sağa sola anlatılan bir hikâye. 21 Aralık 2012’de aslında bir şey olmasını beklemiyorum. Son zamanlarda Güçlü Dünya ülkelerinin durumu söz konusu olduğundan, bu artçı atışmalar (Uranyum zenginleştirme konusunda İran’a verilen ikaz, Kalkan füzeler gibi) 2012’ye kadar büyük bir depreme dönüşecek ve 21 Aralık 2012’ye kadar büyük bir savaşın içinde olacağımızı düşünüyorum. Yani benim için o gün ”Nasıl hayatta kalırım acaba? ” diyeceğim bir gün.

Vicky Kranki (23) / Yunanistan
İlk düşüncem bunun aynı milenyum aldatmacısı gibi bir aldatmaca olduğu yönünde. İnsanlık tarihinde böyle örnekler çok var, bu ilk değil. Ayrıca mayalar günlüklerinde bunun bir felaket değil bir şans olduğunu söylüyorlar. Büyük ihtimalle o tarihte arkadaşlarımla olacağım. Gerçekten iki sene sonra ne yapacağımı bilmiyorum. Belki İstanbul’da olurum. O gün geldiğinde felaket partisi adında bir organizasyon düzenleyebilirim.

Steven Johnson (19) / İngiltere, Londra
Medya bunu ölümcül bir son gibi göstermek istiyor ama ben bunun bir son olabileceğini düşünmüyorum. Bu olayın saçma olduğunu göstermek için ” Bugün son gün anı yaşa” isimli bir parti düzenleyeceğim.

Lisa Settle (18) / İngiltere, Londra
Dünyanın son günü olduğunu söylüyorlar. Bence bunu sadece tanrı bilebilir o yüzden inanmıyorum. O gün normal yaşantıma devam edeceğim.

Esma Nur Selvi (22) / İstanbul
Kıyamet kopacağına dair rivayetler var. Kopar mı bilmem. Orası beni pek ilgilendirmiyor. Kıyametin ne zaman kopacağını bilmekle yükümlü olmadığım için pek ilgilenmedim. Hayatta olursam ve sağlığım yerinde olursa normal yaşantıma devam ediyor olurum. Okulda ya da kütüphanede olabilirim. Geziyor da olabilirim. O gün kıyamet kopacaksa yapacak pek bir şey yok. Paşa paşa hesabımızı bekleyeceğiz.

Franca Binini (22) / İtalya, Parma
2012 ile ilgili kehanetleri duydum. Açıkçası inanmıyorum daha doğrusu inanmak istemiyorum, ama insan yine de şüpheye düşmüyor değil. O kadar çok insan bundan konuşuyor ki.. “Ya gerçekten 21 Aralık 2012’de kıyamet koparsa” diye düşünmeden de edemiyorum. Bu kıyamet olayından ilk bahsedilmeye başlandığında merak edip biraz araştırmıştım. Aslında “dünyanın uzaydaki konumunun sebep vereceği bir durum” diye düşünülünce insan korkmadan edemiyor. Ama bu durum gerçek olsa bilim adamları açıklamalar yapardı herhalde. Belki arkadaşlarımla beraber aramızda bir parti düzenleriz. Kıyameti kutlamak için… Parti yapmak için bahanemiz olmuş olur. Öleceksek de mutlu ölelim en iyisi. Erkek arkadaşımın yanımda olmasını isterim mutlaka.

Annabel Renard (26) / Fransa, Marsilya
Evet haberim var, dünyanın sonu, hakkında biraz araştırma yaptım.2. soru cevabı: o gün gelince kendimi kapatırım, maya takvimi falan çok saçma birşey, o gün ne yapacağımı bilmiyorum ama 22 aralık olursa o zaman belli olur. Papa’nın kehanetleri de gerçek bence

Amazon.com da 2012 ile ilgili 200’ün üzerinde kitap,sinema sektöründe çekilen filmler ve internet üzerinde bu konu hakkında yalan yanlış binlerce site var. Bu bilgi kirliliği, insanların kafasını karıştırmaya ve korkularını körüklemeye devam ediyor. 2012 gelmeden çoktan korkusu gelmiş durumda ve insanların bu konu hakkında daha fazla kafa karışıklığı yaşamaması için medyanın daha duyarlı olması gerekiyor ama böyle bir duyarlığı medyadan beklemek için herhalde çok iyimser olmak gerekiyor.

Yorum yazın