Genel

Basında ‘love and hate’: Ertuğrul Özkök

Yazan: HaberVs

HaberVs Dile kolay, 20 yıl… Bir gazetenin üstelik de yalnız Doğan Grubu’nun değil neredeyse Türkiye basınının “amiral gemisi” sayılan Hürriyet’in yayın yönetmenliğinden ayrıldığını açıklayan Ertuğrul Özkök’ün ardından beklendiği gibi bir fırtına koptu. Hürriyet’in daha Simavi ailesi’nin olduğu dönemde Çetin Emeç’in bir suikaste kurban gitmesini ardından “daha ılımlı” bir isim olarak gazetenin başına getirilen Özkök şimdi […]

HaberVs

Dile kolay, 20 yıl… Bir gazetenin üstelik de yalnız Doğan Grubu’nun değil neredeyse Türkiye basınının “amiral gemisi” sayılan Hürriyet’in yayın yönetmenliğinden ayrıldığını açıklayan Ertuğrul Özkök’ün ardından beklendiği gibi bir fırtına koptu.

Hürriyet’in daha Simavi ailesi’nin olduğu dönemde Çetin Emeç’in bir suikaste kurban gitmesini ardından “daha ılımlı” bir isim olarak gazetenin başına getirilen Özkök şimdi de biraz “radikal” bulunduğu için, gazete yönetimine veda etmek zorunda bırakıldı.

Hürriyet’in Aydın Doğan’a geçmesinin ardından “gitti gececek” denilen Özkök, şu veya bu nedenle eleştirilse de gazetenin başında kalmayı sürdürdü.

Özkök’ün istifası kimine göre hayırlı, kimine göre bir “geri adım”. Ama kim ne derse desin dün itibariyle Türkiye basınında bir devir kapandı ve yeni bir dönem başladı. Bu “devir değişikliği”ni gazete ve yazarların nasıl gördüğünü, en azından tarihe bir not düşmek için derledik.

Vatan: “Hürriyet’te görev değişikliği”

Haberi ön sayfadan duyuran Vatan, Ertuğrul Özkök’ün yerine Enis Berberoğlu getirildiğini duyurdu.

Vatanyazarlarından Reha Muhtar, “Ertuğrul Özkök için söylediklerim ve söylemediklerim” başlıklı yazısında “Hürriyet gibi Türkiye’nin devlet gibi gazetesini 20 yıl genel yayın yönetmenliği koltuğunda oturarak yönetmek bir gazetecinin yaşamında çocuklarına bırakabileceği çok değerli bir mirastır” yorumunda bulundu.

Muhtar, Özkök’e söylemediklerini ise kısaca şöyle özetledi:

“Genel yayın yönetmenliği gibi görevlerde insanların önemli bir kısmı gücünüzden dolayı size saygılı davranırlar… Mesele hayata, “genel yayın yönetmeni olarak gelmediği gerçeğini” bilmekten geçer. Eğer bunun bilincindeyseniz, ‘Hayat boyu Tanrı tarafından seçilmiş bir genel yayın yönetmeni’ olduğunuza inanmıyorsanız, zaman içinde ‘sizi sadece kendi kişilik özelliklerinden dolayı sevecek insanlarla’ beraber olursunuz.. En kutsal hazine, sizi sadece kişilik özelliklerinizle seven insanlarla geçireceğiniz keyifli saatlerdir. Çünkü oradaki alma-verme ilişkisi sanal değil hakikidir… Genel yayın yönetmeni olunmadığı durumlarda hayat hakikidir. Hakikatlere hoşgeldin Ertuğrul Özkök…”

Akşam: “20 yıllık Özkök dönemi kapandı”

Ön sayfadan duyurulan haberde Özkök’ün Hürriyet çalışanlarına yaptığı veda konuşmasına değinildi. 18 Aralık’ta CNNTürk’te yayımlanan Medya Mahallesi adlı programda Ayşenur Arslan ile yaptığı söyleşiden bahsedildi.

Ahmet Hakan, Onur Baştürk, Nazlı Ilıcak, Cengiz Semercioğlu, Gülben Ergen, Ahu Özyurt, İsmet Berkan ve Serdar Turgut’un Twitter’larında paylaştıkları yazılara ver verildi.

Eski bir Hürriyetyazarı olan Serdar Turgut, köşe yazısında Ertuğrul Özkök’ün gidişinden sonra yaşanacak gelişmeleri, kendi üslubuyla kaleme aldı ve kendisine verdiği destekler için teşekürlerini sundu.

Oray EğinÖlü yayın yönetmenleri derneği” başlıklı yazısında Ertuğrul Özkök’ün yol gösterici ve “yeni bir gazetecilik dilinin mimarı” olduğunu yazdı. Eğin yazısında şunlara yer verdi.

“Hürriyet’teki duygusal vedaya tanık olan bir yakınım ‘Aslında daha iyi bir konuşma yapabilirdi ama kendisini ağlamamak için o kadar zor tuttu ki… Konuşmasına ayıracağı enerjiyi ağlamayı engellemeye ayırdı’ diye anlattı. Babası ölmeden önce ona ‘İyi bir hayat oldu mu’ demiş, tam da buna uygun bir şekilde ‘It was a good life’ (İyi bir hayattı) diye veda etmiş. Güzel bir hayattı hakikaten de… Ertuğrul Özkök bu ülkede gazeteci olmak isteyenlerin kuşkusuz rol modellerinden biriydi…

“Özkök’le bundan böyle uzun öğle yemekleri yemeye, bol bol sohbet etmeye karar verdik. ‘Bundan sonra sizinle takılacağım’ dedi…

“Ben hemen hep ayrı ayrı buluşup bir türlü bir araya gelemediğimiz ekibi de kurdum: Özkök’le beraber Serdar Turgut ve Sedat Ergin. Bu öğlen yemeklerinden medyaya epey malzeme çıkacağı kesin… Dahası artık Özkök’ün en büyük katılmama ‘mazereti’ de yok oldu…

“Sedat Ergin’le konuşurken aklıma daha iyi bir ekip adı önerisi geldi: ‘Dead Editors Society’e ne dersin?’ diye sordum… ‘Sen bizi karşına alacaksın ve hepimizle dalga geçeceksin galiba’ diye güldü… Sonradan ben onu ikna ettim ve ‘Ölü Yayın Yönetmenleri Derneği’ adında mutabık kaldık.

“Aslında Türkiye’de yayın yönetmenleri ölmüyor: Bir kere bu rütbeye ulaşan hayatının sonuna kadar hep o koltukla anılıyor. Çeşitli sebeplerden dolayı bu koltuğa oturanlar da yayın yönetmenliğini haddinden fazla önemsiyor, bunun bir ölümsüzlük beyanı olduğunu zannediyorlar. Bizim ‘Ölü Yayın Yönetmenleri Derneği’nin en büyük özelliği asil üyelerinin kendilerini bu koltukla tanımlamamış olmaları kuşkusuz.”

Zaman: “Ertuğrul Özkök bıraktı”

Zaman, ön sayfadan duyurduğu haberi iç sayfalarda “Ertuğrul Özkök bıraktı. Hürriyet’in yeni yayın yönetmeni Enis Berberoğlu” başlığıyla verdi. Gazetenin köşe yazarları Özkök’ün ayrılma kararının ertesi günü bu konuya değinmedi.

Taraf: “Uzun bir devrin sonu”

Ertuğrul Özkök’ün istifasına en çok ilgi gösteren gazetelerden biri olan Taraf, haberi ön sayfasından duyurdu. Özkök’ün her dönem çok tartışılan bir gazeteci olduğunu ve özellikle askerler ile ilişkisinin eleştirildiğini söyleyen gazete, okuyucularına “Kendisi için iyi fakat ülke için güzel bir hayat mıydı” sorusunu sordu.

Sabah: “Ertuğrul Özkök görevden ayrıldı”

Sabahgazetesi de Özkök’ün görevi bırakmasını ilk sayfasından duyurdu. İç sayfada verilen haberde Özkök’ün istifa kararını “That was a good life” (Güzel bir hayattı) sözüyle duyurduğu ve “Üç yıl öncesine kadar yedi gün çalışıyordum. Buna kimse inanamıyordu. Son üç yıldır da altı gün çalışıyorum. Yoruldum” dediğini belirtti. Gazete, Özkök’ün icra kurulundan da ayrıldığı belirtti.

Gazetedenin yazarlarından Haşmet Babaoğluköşesinde istifa haberine yer verdi. 20 yıllık bir sürecin bittiğini ve bundan sonraki yaşantısında Ertuğrul Özkök’e başarı dileklerini ileten Babaoğlu, Özkök’ün “That was a good life” (İyi bir hayattı) sözünün rahatsız edici olduğunu dile getirdi. Logosunda “Türkiye Türkler’indir” yazan bir gazetenin Genel Yayın Yönetmeni’nin “Hollywood starları”’nın kullandığı bir cümleyle veda etmesine anlam veremediğini söyledi. Duygularını İngilizce ifade eden birinin nasıl “buralı” gibi yaşadığı ve ülkede olup bitenleri nasıl “buralı” gibi değerlendirebildiği sorusunu sordu.

Bir başka Sabahyazarı Engin ArdıçDoğan Grubu’na ağır bir şekilde yüklenirken Özkök’ün istifasına değinmedi.

Cumhuriyet: “Hürriyet’ye Büyük Değişim”

Özkök’ün ayrılığını ilk sayfadan duyuran Cumhuriyet iç sayfada “Hürriyet’ye Büyük Değişim”” başlığını kullandı. Gazete Odatv.com’un haberini referans göstererek Özkök’ün keyfinin yerinde olduğunu, yurtdışı tatiline çıkacağını ve arkadaşlarına uzun öğle yemekleri vereceğini yazdı. Diğer gazetelerin aksine Enis Berberoğlu’nun görevi devraldığını kesin bir dille söylemedi ve beklentinin bu yönde olduğunu belirtti.

Habertürk: “Hürriyet’te 20 yıllık Özkök devri kapandı”

HABERTÜRK, Özkök’ün Hürriyet yayın yönetmenliğinden ayrıldığı haberini 6. sayfadan verdi. Özkök’ün ayrılık sebebinin yorgunluk olduğu, duygusal bir veda yaşandığı belirtti, onun ve görevi devrettiği Berberoğlu’nun kısa özgeçmişine yer verdi.

Yayın yönetmeni, Hürriyeteski yazarı Fatih Altaylı köşe yazısında, Özkök başarısız olduğu için değil “İlahlar kurban istediği için” yollandığını yazdı. “Eğer yanlış yaptığı için yollansaydı, ondan önce Aydın Doğan’ı milyarca dolar vergi borcuyla baş başa bırakanlar Soner Gedik’ler, İmre Barmanbek’ler yollanırdı.” Altaylı, Özkök’le çalıştığı 12 senenin keyifli olduğunu, yöneticilikteki tatlı sahtekârlıklarını bile sevdiğini ve elbette çok günahının olduğunu ama sevaplarının ağır bastığını dile getirdi.

Uzun yıllar Hürriyet‘te çalışan bir başka HABERTÜRKyazarı Murat Bardakçı, Özkök’ün ayrılığından çok memnun olduğunu belirti ve bunun sebebini onu çok iyi bir edebiyatçı olarak görmesi olduğunu söyledi. “Türk basınında entelektüel konularda sıkılmadan ve rahatça sohbet edebileceğiniz birkaç kişi kaldı ise, Ertuğrul Özkök onlardan biridir” dedi. Böyle yetenekli bir yazarın genel yayın yönetmenliği, patronaj ve ilişkilerle zaman kaybetmemesi gerektiğini, bunların yerine edebiyata yoğunlaşmasından çok daha memnun olacağını sözlerine ekledi.

Murat Bardakçı, yazısının sonunda ilginç bir itirafta bulundu. Özkök’ün çok konuşulan “That was a good life” sözlerini, Ben Bradley’in ‘A Good Life’ adlı kitabının isminden alıntıladığını söyledi. Bardakçı, Özkök’ün “Gazetedeki odamda da, evimde de aradım ama bulamadım” dediği bu kitabın kendisinde olduğunu ve Özkök’ün bunu unuttuğunu dile getirdi.

HABERTÜRKyazarı Yiğit Bulut habere “Ertuğrul’umun gidişi ve Berberoğlu’nun gelişi Türk basını için bir devrimdir!”yorumunu getirdi. Yazısına “Ertuğrul’um, bu gidişten bir nebze ders aldın mı?” diye başlayan Bulut, birkaç ay önce Aydın Doğan’a köşesinden bir mektup yazdığını ve bu mektupta Ertuğrul Özkök’ün genel yayın yönetmenliğinden alınıp yerine Enis Berberoğlu’nun getirilmesi gerektiğini belirttiğini söyledi. Türk basını adına çok mutlu olduğunu söyleyen Bulut, Özkök’ün uzun zamandır genel yayın yönetmenliği koltuğunu işgal ettiğini, siyasi pazarlıklarda yer aldığını, gazetecilik mesleğine tecavüz ettiğini belirtti. Özkök’ün yüzlerce basın emekçisini ve köşe yazarını kendi amaçlarına uymadığı için harcadığını söyleyen Yiğit Bulut “Kendine iyi bak ve vicdan azabını çek!” ve “sırların benle mezara gidecek” diye bitirdi.

Star: “Hürriyet’te görev değişimi”

Haberi ön sayfasından duyuran bir başka gazete Star4. sayfada “Hürriyet’te Enis Berberoğlu dönemi” başlığını kullandı. Özkök’ün, Hürriyet çalışanlaryla yaptığı toplantıyla istifasını açıkladığı ve ayrılık sebebinin yorgunluk olduğunu belirttiği yazdı.

Sabahgazetesi eski yayın yönetmeni Ergun BabahanStar‘daki köşesinde yazısında “Özkök gitti dertler bitti mi?” başlığını kullandı. Yazısına “Hürriyet’teki değişiklik beklendiği üzere Ertuğrul Özkök’ün ‘Yangında ilk kurtarılacaklar’ listesinde olmadığını gösterdi” diye başladı. Özkök’ün gazetecilik anlayışıyla mutabık olmadığını ancak Özkök’ü kitle gazeteciliğinde başarılı bulduğunu dile getirdi. Ergun Babahan, AKP ve Doğan Grubu arasındaki gerginliği kısaca özetleyip bu kavgayı AKP’nin kazandığını ve sonuç olarak Doğan Grubu’nun medya gücünü diğer sektörlerde zenginleşme amacıyla kullanma döneminin kapandığını söyledi. Sözlerini medyanın bağımsız olması gerektiği, bağımsız bir medya olmazsa bunun totaliter bir rejime sebep olacağı ve bunun için siyasetçilerin medyanın yanlışları kadar kendi yanlışlarını da gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

Radikal: “Ertuğrul Özkök görevden ayrıldı”

Gazete, ön sayfadan duyurduğu haberi iç sayfalarda “Türk basın tarihinde bir dönem daha kapandı” başlığıyla verdi.
Özkök’ün kısa bir özgeçmişine yer verilen haberde Sabah gazetesi eski Yayın Yönetmeni Zafer Mutlu ile olan rekabetinden bahsedildi.

Evrensel: “Ve Ertuğrul Özkök emekliğe ayrıldı”

İç sayfalarda ”Önce kaptan gitti” başlığıyla verdiği Özkök haberini, Doğan grubunda yapılması beklenen değişimlerin başlangıcı olarak yorumladı. Doğan grubunun vergi borçları yüzünden zor durumda olduğunun altını çizdi.

Birgün: “Hürriyet’in tepesinden gitti”

Birgün gazetesi özellikle AKP hükümeti ile yaşanan gerginliğin sonucunda, böyle bir durumun şaşırtıcı olmadığını ifade etti. Ertuğrul Özkük’ün, İngilizce sözler ile veda etmesinden kısaca bahsetti.

Dünya. ““Hürriyet’in Yeni Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu”

Haberi ön sayfadan gören gazete, Ertuğrul Özkök’ün istifa kararı aldığını ancak köşe yazarı olarak gazetede kaldığını bilridri. Doğan Grubu’nun zor bir dönemden geçtiğini belirtti.

Referans. “Özkök Hürriyet’te bayrağı devretti”
Haberi 2. sayfasında veren gazete, Ertuğrul Özkök’ün yerine Enis Berberoğlu’nun atandığını ve Özkök’ün yazılarına devam edeceği belirttti.

Milliyet: “Hürriyet’te Özkök’ün yerine Berberoğlu”
Milliyetgazetesi iç sayfalardan verdiği haberde Ertuğrul Özkök’ün Türk basınında Abdi İpekçi’den sonra genel yayın yönetmenliği koltuğunda en uzun süre oturan isim olmasına dikkat çekti. Özkök ve Berberoğlu’nun özgeçmişlerine kısaca yer verdi. Haberi hiçbir köşe yazarı ele almazken “20 yıla yaklaşan yayın yönetmenliği döneminde Türk basınında birçok ilke imza atan Özkök’e ve koltuğunu devrettiği Enis Berberoğlu’na başarılar dileriz” diyerek haberi noktaladı.

Yeni Şafak: “Hürriyet’te Açılım”
Haberi ön sayfadan duyuran Yeni Şafak iç sayfalarda “Özkök dönemi sona erdi” başlığını kullandı. Enis Berberoğlu’nun daha önce de Hürriyet gazetesi Haber Koordinatörlüğü görevinde bulunduğuna değinen Yeni Şafak, Özkök’ün gazetede yazmaya devam edeceğini de ekledi. Köşe yazarları konuya değinmedi.


Twitter “tweet”leri

Cengiz Semercioğlu
eski genel yay. yön.leri dansözle nasıl oynar. S.Ergin, E.Ozkök, M.Yılmaz, F.Çekirge’nin dansları arasındaki farkları yarına yazacağım…

Ömür Gedik
özkök toplantının sonunda “iyi bir hayattı” demiş. onunla geçen yıllar bizim için de öyleydi. bana çok şey kattı. çok üzgünüm.

Ahmet Hakan
Türk basını rengini, eğlencesini, güler yüzünü, yaratıcılığını, batılılığını, fırlamalığını kaybetti…

Rahşan Gülşan
Ozkok’un istifasina uzulen yazar dostlarimiz, cok sevdikleri arkadaslariyla artik daha cok zaman gecirebilecekleri icin sevinmeliler bence:)

Onur Baştürk
Gazetede buruk bi hava. Özkök’ün görevi bırakması dalga dalga yayıldı. Herkes bunu konuşuyor HMT koridorlarında…

Oray Eğin
Bu haşmet gerçekten cahil ve zavallı… ‘A good life’ın neyin referansı olduğunu dahi bilmiyor…

Yorum yazın