Ekonomi Gündem

AVM’lerde ramazan mesaisi

Yazan: Alperen Öncel
(Fotoğraf: atlasparkavm.com)

Alışveriş merkezlerinin ramazan dolayısıyla bir-iki saat geç kapanması, çalışanlar ve mağaza sahiplerinin çoğunu rahatsız ediyor.

Ramazanın, günlerin uzun olduğu yaz aylarına gelmesiyle bazı alışveriş merkezleri (AVM) çalışma saatlerini gece yarısına kadar uzatıyor. İstanbul’da Marmara Forum, Rings, AtlasPark, Neomarin ve Viaport kapanış saatini 23.00 veya 24.00’a kadar uzatan AVM’ler arasında.
Mağazalar, çarşı yönetimleri tarafından alınan bu karara uymak durumunda kalırken AVM esnafı “gece mesaisinden” pek de hoşnut değil. Çalışma saatlerinin uzamasının yanı sıra, mağazaların elektrik, su, doğalgaz ve çarşı ortak giderlerinde artış yaşanması mağaza sahiplerini rahatsız ediyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, AVM’lerin ramazan dolayısıyla kapanış saatlerini gece yarısına kadar uzatmasını, “perakende sektörüne darbe vuran ve kesinlikle kabul edilemeyecek bir ugulama” olarak yorumluyor. AVM’lerin haftanın yedi günü zaten saat 10.00-22.00 arasında açık olduğunu belirterek “Hiç bir Avrupa ülkesinde gece yarılarına kadar açık olan AVM göremezsiniz. Bizim en önemli sorunumuz kuralsızlık. Öte yandan bu AVM’lerde çalışan personeli kimse düşünmüyor. O personellerin de ailesi ve sosyal yaşamı olduğu unutulmamalı” diyor.

Ramazan bayramına yaklaşırken kapanış saatlerini uzatan AVM’ler arasında yer alan Rings Alışveriş Merkezi AVM Müdürü, bu kararın AVM müşterileri ve mağazalar için bir avantaj olduğunu, ramazan ayında gün içinde ziyaretçi giriş sayılarının düştüğünü, fakat bayram yaklaştığında oluşacak yoğunluk ile birlikte alınan bu karar sayesinde AVM’ye giriş yapacak ayak sayısını arttırma hedeflerinde olduklarını belirtti.

“Restoranlar için zaman ve para kaybı” 

Rings AVM’de bulunan Kasap Döner isimli restorant’ın sahibi Mustafa Namlıoğlu, uygulamanın AVM içerisindeki kafelerin cirolarına olumlu yansıyacağını fakat restoranlar için fayda değil zarar getireceği görüşünde: “Biz Kasap Döner olarak iftar menümüz ile hizmet veriyoruz ve iftarda oldukça yoğunuz. Fakat saat 21:30-22:10 gibi müşterilerimiz çoktan yemeklerini yiyip, çay kahve içmek üzere kafelere oturmuş oluyorlar. O saatten sonra dükkanımız boş oluyor ve iş yapmıyoruz. Kapanış saatlerinin gecikmesi,  personele verilen fazla mesai, elektrik, doğalgaz gibi masraflardan dolayı bizim için tamamen kayıp. Personelimiz mecburen müşteri olmayan, boş dükkanda saatlerini doldurmak için bekliyor”

“Tekstil mağazaları için hava hoş”

16 Mayıs itibariyle çalışma saatlerini 11:00 ile 23:00 olarak revize eden Viaport Outlet içerisindeki bazı mağazalar da uzayan mesai saatlerinden şikâyetçi. Ağırlıklı kadın giyim olmak üzere geniş bir ürün yelpazesine sahip bir tekstil mağazasının müdürü görüşlerini HaberVs’ye “İnsanlar iftar yaptıktan sonra AVM içerisinde yürüyüş yapıyorlar ve mağazamıza 23:00’da bile müşteri geliyor. Kendi adımıza konuşmak gerekirse, biz kapanış saatlerinin ileriye alınmasından hem satış anlamında hem çalışma saatleri anlamında memnunuz. Sonuçta çalışma arkadaşlarım sabah 10:00’da açılış yapmak yerine 11:00’da açılış yapıyorlar, sabah bir saat bile olsa fazla uyumak onlar için değerli” şeklinde belirtiyor.

 

 

 

 

Yorum yazın