Genel

“Ayaklar” başları uyarmak için Taksim’de

Yazan: [email protected]

Ahmet Şık Emek örgütleri DİSK, KESK, Türk İş yaptıkları ortak bir açıklamayla, artık resmi bayramların arasına katılan 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacaklarını açıkladı. Günler öncesinden 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak istediklerini belirten sendikacılara hükümet cephesinden eleştiriler yöneltilmiş ve Taksim’de kutlamalara izin verilmeyeceği söylenmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Ayaklar baş olursa kıyamet kopar” demeci de sendika temsilcileri tarafından […]

Ahmet Şık

Emek örgütleri DİSK, KESK, Türk İş yaptıkları ortak bir açıklamayla, artık resmi bayramların arasına katılan 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacaklarını açıkladı. Günler öncesinden 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak istediklerini belirten sendikacılara hükümet cephesinden eleştiriler yöneltilmiş ve Taksim’de kutlamalara izin verilmeyeceği söylenmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Ayaklar baş olursa kıyamet kopar” demeci de sendika temsilcileri tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

“Taksim emekçilere de açık olmalı”

1 Mayıs Tertip Komitesi’nde yer alan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Sekreteri Mustafa Türkel, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir, 25 Nisan’da bir basın toplantısı düzenledi. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın programını açıklayan sendika temsilcileri, Taksim’in yasak alan ilan edilmesini eleştirerek, “Hükümet, bu hakkın önüne yasak ve engel koyamaz, koymamalıdır. Artık sadece sendikalar değil bütün emekçiler, örgütler ve siyasi partiler Taksim’i 1 Mayıs alanı olarak görüyor. Taksim herkese olduğu gibi, emekçilere de açık olmalıdır. ‘Ayaklar başı yönetmeye kalkarsa kıyamet kopar’ diyen başbakan dikkatli olsun” dediler.

SSGSS ve emeğe saldırılar protesto edilecek

Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği’nde yapılan toplantıda DİSK, KESK ve Türk İş temsilcileri 166 ülkede, 23 AB ülkesinde ve ABD’de tatil olan 1 Mayıs’ın Türkiye’de de tatil olmasını istedi. Sendikacılar hazırlıkların halen sürdüğünü, 1 Mayıs’ta Şişhane, Dolmabahçe ve Şişli’den Taksim’e şiddetsiz, karanfillerle yürüneceğini söyledi. 1 Mayıs’ta emekçilerin SSGSS olarak bilinen yeni Sosyal Güvenlik Yasası’nı ve emeğe yapılan saldırıların protesto edilip yeni hak kazanımları için mücadele edeceklerini belirten sendikacılar, “Siyasi iktidarların baskısından nasıl kurtulacağımıza, kayıt dışılığın, işsizliğin nasıl çözüleceğine dair söylemlerimizi ortaya koyacağız” dediler.

Kutlama alanı taksim, toplanmalar 3 merkezde

Komitenin verdiği bilgiye göre katılımcı gruplar Şişli, Şişhane ve Dolmabahçe olmak üzere üç koldan toplanarak Taksim’e doğru yürüyüşe geçecekler. Türk-İş Dolmabahçe’den, DİSK Şişli’den, KESK Şişhane’den yürüyecek. Toplanma saat 10.00’da, yürüyüş 11.00’de başlayacak ve Taksim’de buluşulacak. Katılımcı sendika ve örgüt temsilcileri ile milletvekillerinden oluşan heyet Kazancı Yokuşu ve Taksim Anıtı’na çelenk koyacak. Yüzbinlerce emekçinin beklendiği alana giriş 13.00 tamamlanacak. Alan, örgütlerin getirdikleri çöp torbaları ile temizlenecek. İstanbul dışından Ankara dahil olmak üzere Marmara-Trakya bölgelerinden emekçilerin otobüslerle İstanbul’a ulaşımı koordine edildi. Otobüs rezervasyonları yapıldı. Taksim Alanı’nda 1 milyon kişiye ulaşabilecek ses düzeni anlaşması yapıldı. İstanbul’da 1 Mayıs afişleri asılmaya, bildiriler dağıtılmaya başladı. Yürüyüşte ve alanda 1 Mayıs Komitesi güvenlik kamerası kullanacak. Avukatlar da şiddet olaylarına karşı başvuru standları açacak.

“Polislere karanfil uzatıp karanfil bekleyeceğiz”

Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, emniyet görevlileri ile emekçilerin karşı karşıya gelmesi halinde kendilerine karanfil uzatacaklarını belirterek, “Polisin de bize karanfil uzatarak sürpriz yapmasını bekliyoruz. Devletin bir hakkın kullanılmasında caydırıcı olmak için şiddete başvurması olumsuz, polisin şiddete başvurması insan haklarına aykırıdır. Şiddete başvurulması halinde bile diğer yanağımızı çevireceğiz. Vatandaşlık hakkımızı kullanıyoruz. Polisin esas görevi şiddete maruz kalmamamızı sağlamak” dedi. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na aykırı bir durum bulunmadığını belirten DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de, “Yasal engel yok önümüzde. Önemli olan hükümetin hakkımızı güvence altına alması. Basın dahil taraflar bu hakkın kullanılmasının önündeki engelleri konu ederek kullanımını zayıflatıyor” dedi.

1977’de ölenler için anma

Bu arada 78’liler Girişimi Vakfı üyeleri, 1 Mayıs 1977 katliamında ölenler için 27 Nisan Pazar günü saat 12.00’da Kazancı Yokuşu’nda bir anma düzenleyecek. Sosyalist Demokrasi Parti’li kadınlar da, 1 Mayıs 1977’de ölen kadınların anısına aynı gün aynı yerde saat 15.00’de bir anma düzenleyecek.
1 Mayıs afişleri sergisi

Öte yandan EMEK Partisinin (EMEP) düzenlediği “1 Mayıs 2008 İşçi Bayramı Afiş Yarışması”nde seçici kurulun sergilenmeye değer bulduğu afişler, 26–29 Nisan tarihlerinde saat 10:00-18:00 arasında, Kabataş İskele Meydanı’nda sergilenmeye başlandı. “AKP hükümetinin sınıfa dönük saldırıları 2008’de de boyutlanarak sürüyor” diyen EMEP. ilki 2006’da yapılan yarışmanın bu yılki temasını “Halkları düşmanlaştırıcı, sınır ötesi harekât ve savaş hali, işçi ve emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışmasını kırmayı amaçlayan saldırılar” olarak belirlemişti. 33 afiş çalışması gönderilen yarışmada Emirhan Akyüz’ün eseri birinciliğe, Onur Gökalp’in çalışması ise teşvik ödülüne değer bulundu. Dereceye giren afiş sahiplerinin ödül töreni ise Pazartesi (28 Nisan) saat 18:00’de afiş sergi alanında yapılacak.

Yorum yazın