Spor

Basketbol sahası genişlerse…

Yazan: Mehmet Furkan Günay
Fotoğraf: euroleage.net

İspanya’da basketbolda saha ölçülerinin genişletilmesiyle ilgili denemeyi Türkiye basketbolunun uzman isimlerine sorduk.

Basketbol antrenörleri, basketbol oyun sahasının genişletilmesi yönündeki çalışmaları olumlu değerlendiriyor.

İspanya Basketbol Süper Ligi (ACB) ekipleri Montakit Fuenlabrada, Monbus Obradoiro, Movistar Estudiantes, Unicaja Malaga, UCAM Murcia ve San Pablo Burgos’un katıldığı sezon hazırlık turnuvasında uzun kenarları 50’şer santim genişletilen saha ölçüleri denenmiş ve sahayı 28 metrekare büyüten bu uygulama İspanyol oyuncu ve teknik adamlardan övgü almıştı.

Basketbol antrenörü Yücel Platin bu kuralı yeni bir reform olarak nitelendirirken, “Sahayı daha iyi kullanmak ve yaratıcılık konusunda olumlu katkısı olacaktır. Sahanın köşe noktaları son yıllarda verimli değildi, bu değişiklik gerçekleşirse oradan da oyun kurmak ve yön vermek mümkün olabilir” görüşünde. Platin’e göre sahanın büyümesi, atletizm ve sporcu dayanıklılığının ön plana çıkartıp rekabetin azalmasına da neden olabilir. Böylece büyük takımlarla alt seviye takımlar arasındaki makas daha da açabilir.

Eski Milli Basketbolcu Tamer Oyguç da çizgiye basarak kaybedilen topların çok kritik olabileceğini vurgularken, “Geçen sezon birkaç maç hatırlıyorum. Son bölümde oyuncu şut atarken çizgiye basıp top kaybı yaptı ve dönen hücumda maçı kaybettiler. Bu değişiklik gerçekleştiği taktirde bu hataları da en aza indireceğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Basketbol antrenörü Fırat Bozkurt da bu düşüncenin Avrupa Basketbolu – NBA entegrasyonu açısından düşünülmüş olabileceği görüşünde: “Basketbol evrensel bir spor, her yerde aynı kurallarla oynanmasına ben daha mantıklı bakıyorum. Kadın basketbolunda sporcularımız şut atarken denge ayağını kullandıkları için çizgi ihlalleri çok daha fazla yaşanıyordu. Denenen saha ölçüleri bu durumu ortadan kaldırabilir.”

Bozkurt, Avrupa’da altyapı salonlarının küçük olmasından dolayı, saha çizgilerinin duvara çok yakın olduğunu ifade ederek “Saha ölçülerinin büyümesi, salonların da yeniden elden geçirilmesi anlamına gelebilir. Olumsuz açıdan bakarsak, bu da ciddi bir maddi külfeti beraberinde getirebilir” diyerek sözlerini noktaladı.

2010 yılında üç sayı çizgisinin 6,25 metreden 6,75’e çekilmesiyle birlikte özellikle sahanın köşe noktalarında çizgiye basarak yaşanan top kayıplarının sayısı oldukça artış göstermişti. Alanın dar olmasından kaynaklanan bu top kayıpları hem oyunun hem de oyuncuların ritmini olumsuz yönde etkiliyordu.

İspanya Basketbol Federasyonu da, bu durumu göz önünde bulundurarak yaz döneminde yeni bir uygulamayı test etti. Turnuvanın ardından oyun hızı ve hareket alanının artmasından dolayı olumlu dönüşler alınan uygulamada edinilen tecrübeler Uluslararası Basketbol Federasyonu’na (FIBA) aktarıldı.

Futbolda fiziksel koşullara göre saha boyutları değişkenlik gösterse de, basketbol sahasının ölçüleri salondan salona değişmiyor. Ancak Avrupa basketbolunda ve Amerikan National Basketball Association’da (NBA) farklı ölçüler kullanılıyor. Buna göre Avrupa’da saha 28 x 15 metre iken, kimi kuralların farklı olduğu NBA’de 28,65 x 15,24 metrelik saha kullanılıyor. Dolayısıyla iki kıta basketbolunun saha yüzölçümünde yaklaşık 16 metrekarelik farkı bulunuyor.

İspanya’da hazırlık turnuvasında gerçekleştirilen bu deneme hayata geçerse, Avrupa’daki saha ölçüleri de toplamda 1 metre genişleyip 28×16 ölçülerine gelecek. Bu durumda da NBA ve Avrupa basketbolu arasındaki saha ölçüleri farkı da neredeyse ortadan kalkmış olacak.

Saha ölçülerinin boydan 50’şer santim genişletilerek yapıldığı bu turnuvanın ardından, Estudiantes’te yerel bir televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Estudiantes koçu Josep Berrocal, oyuncuların daha fazla alan buldukları için kendilerini daha iyi hissettiklerini söylerken, Unicaja Malaga Başantrenörü Luis Casimiro da “top kayıplarının azalması çok olumlu” ifadelerini kullandı.

Fuenlabrada oyuncusu Christian Eyenga, “Daha fazla boşluk ve açı var, böylece koşabiliyoruz” derken,  UCAM Murcia’dan Dejan Todorovic ise, “Daha az endişe ile daha çok hareket edebiliyoruz” ifadesiyle köşe bölgesindeki genişlemenin küçük görünse de, oyuna büyük etki sağladığını aktardı.

Yorum yazın